Headerafbeelding

Vervolg

Door regelmatig stil te staan bij de voortgang krijg je boven tafel of een vrijwilliger nog op zijn plek zit. In het vervolgproces zijn er drie mogelijkheden.

• Doorgaan: met wellicht wat kleine aanpassingen of een extra taak blijf je doen wat je deed. Iedereen gaat opnieuw beloven wat je van elkaar mag verwachten.
  • Doorstroom: het is tijd voor een andere klus. Dat kan binnen de eigen groep zijn, maar ook in de regio of in een landelijk team.
  • Afscheid: tijd om afscheid te nemen. Om welke reden dan ook. Een goed afscheid is goud waard. Een vrijwilliger kan (tijdelijk) stoppen met zijn taak of functie, maar kan wel lid blijven als plusscout of in de landelijke vrijwilligerspool. Een vrijwilliger kan ook zijn lidmaatschap van Scouting beëindigen en mooie verhalen blijven vertellen over Scouting.

Let op: de downloads worden binnenkort toegevoegd aan de blokken. Toch nu al een download nodig? Via de zoekfunctie op de website kan je hem al wel vinden!

Praktijkvoorbeelden

• Heb jij vanuit je groep, regio, landelijk team of project een inspirerend praktijkvoorbeeld over het onderwerp ‘vervolg’? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop jullie afscheid nemen van vrijwilligers. Deel je praktijkvoorbeeld door een mail te sturen naar hrm@scouting.nl.

Tools

• Voorbeeldvragen bij het voeren van een afrondingsgesprek.

• Format voor een bedankbrief.

• Wervingsfilm? Die hoort toch bij ‘vinden’? Ja! Én hij kan als inspiratie gebruikt worden als vrijwilligers willen doorstromen naar een andere functie. Binnen de groep, binnen de regio of als landelijk vrijwilliger.

• Lees hier de 10 geboden van een exitgesprek, te vinden op vacature.com.

Achtergrondinformatie

• Voorbeeld van een certificaat.

• Informatie over doorstroom en verjonging.

• Informatiefilm over doorstroom en herplaatsing.

• Neem je afscheid als vrijwilliger, maar wil je nog steeds iets betekenen voor de vereniging? Word donateur!

Ontwikkelaanbod