fotolijn

Financiële minima

Ondanks dat Scouting een van de meest goedkope vormen van georganiseerde vrijetijdsbesteding voor kinderen is, is het betalen van de contributie of het kampgeld voor sommige ouders een knelpunt. Het is niet haalbaar en financieel gezond om daar als vereniging je contributie op af te stemmen. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om Scouting ook voor deze kinderen mogelijk te maken.

De regelingen die Scouting voor kinderen uit minimagezinnen mogelijk maken kun je zien als een vangnet. Biedt de ene regeling in het specifieke geval geen uitkomst? Dan kun je aanspraak maken op de andere regeling. Heb je specifieke vragen over dit onderwerp? Neem contact op met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Stap 1: Eigen regeling in de groep

Als groep kun je ervoor kiezen een eigen regeling in het leven te roepen. In veel gevallen is dit de meest snelle en effectieve weg. In de meeste groepen is er vaak maar een enkel lid dat niet in staat is de contributie en/of het geld voor activiteiten als kampen te betalen. Door jaarlijks een bedrag in de begroting te reserveren kan je als groep een lid een steuntje in de rug geven. Als je als groep geen eigen regeling hebt of daar geen mogelijkheid toe ziet, dan zijn er nog andere opties om kinderen uit minimagezinnen te helpen. Hierin heb je als groep geen actieve rol, maar je kunt ouders wel in de juiste richting wijzen. Het is daarvoor handig om na te gaan welke mogelijkheden in jullie gemeente aanwezig zijn. Zorg er daarnaast (samen met de andere groepen in je gemeente) voor dat je groep bij de gemeente en bij maatschappelijke teams bekend is als interessante optie voor kinderen uit minimagezinnen die op zoek zijn naar een vorm van vrijetijdsbesteding.

Stap 2: Subsidieregeling van de gemeente

Veel gemeenten hebben een regeling die minima tegemoet komt in de kosten van een sport of hobby. In de meeste gevallen heeft men de mogelijkheid om een deel van de kosten te declareren. Soms wordt er gebruik gemaakt van een speciale kortingskaart, zoals de ‘U-pas’ in Utrecht en omgeving. Om aanspraak te kunnen maken op dergelijke regeling geldt vaak als norm een inkomen dat lager is dan 110% of 120% van de bijstandsuitkering. De aanvraag moet gedaan worden door (de ouders van) het lid en moet worden gedaan bij de gemeente waarin het jeugdlid woont, ook als deze lid is van een Scoutinggroep in een andere gemeente.  

Stap 3: Jeugd Sport Fonds / Jeugd Cultuur Fonds

Het Jeugd Sport Fonds / Jeugd Cultuur Fonds is een landelijke organisatie die sport of cultuur voor kinderen uit minimagezinnen mogelijk maakt. Veel gemeenten zijn aangesloten bij deze fondsen. Er wordt gewerkt met lokale intermediairs (zoals docenten, schoolartsen e.d.) die aanvragen behandelen. Afhankelijk van de afspraken die er op lokaal niveau zijn gemaakt, wordt Scouting wel of niet binnen de regeling van deze fondsen vergoed. Het is de moeite waard om als groep te informeren of dergelijke regelingen ook in jullie gemeente gelden, en of ook lidmaatschap van de Scoutinggroep onder de regeling valt. In dat geval betaalt het fonds de contributie en andere noodzakelijke zaken zoals kleding of materiaal.   Meer informatie over het Jeugd Sport Fonds of Jeugd Cultuur Fonds.

Stap 4: Nationaal Fonds Kinderhulp

Waar een eigen regeling, ondersteuning van de gemeente of bijdrage van het Jeugd Sport Fonds / Jeugd Cultuur Fonds niet mogelijk is, kan een beroep gedaan worden op een bijdrage van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Het fonds helpt ongeveer 100.000 kinderen per jaar. Een aanvraag kan gedaan worden door een maatschappelijke organisatie of een gemeentelijk team die de situatie van het betreffende kind kent. Via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van het Nationaal Fonds Kinderhulp kun je checken welke organisatie(s) in jouw woonplaats de aanvraag kan verzorgen. Meer informatie.