fotolijn

Over op zonnestroom met Steunscouting.nl

De Leeghwatergroep had een missie het afgelopen jaar: over op zonnestroom! Daarvoor schakelde de groep de hulp in van ouders, vrienden en sponsorbedrijven. Via SteunScouting.nl hield de groep bij hoeveel er al was verdiend. Het doel? € 7.500 verdienen, om 22 zonnepanelen op het dak van het Scoutinggebouw te kunnen plaatsen.

Flessen inzamelen en bomen snoeien

“We hebben allerlei acties gedaan om geld te verdienen”, vertelt vrijwilliger Edwin Bloem. “Zo werd er bijvoorbeeld een barbecue georganiseerd. Dat was heel makkelijk, want mensen konden zich op het platform aanmelden en dan hadden ze meteen betaald.” Iedereen deed iets: “De jongste groepen leverden statiegeldflessen in, en er was ook een snoeiteam dat bomen ging snoeien bij mensen. Het geld dat hiermee verdiend werd, stortten we steeds op onze crowdfundingpagina. Zo konden we bijhouden hoe ver we waren.”

Competitie

“Het leuke aan het bijhouden van verschillende acties op één pagina”, vindt Edwin, “is dat er competitie ontstaat tussen de verschillende speltakken. De pagina is helemaal up-to-date en dus kunnen de leden precies zien hoeveel ze met hun speltak al verdiend hebben.”

Laagdrempelig

De groep is zeer tevreden over het project. “Ik zou het platform zo weer gebruiken”, zegt Edwin. “Het is laagdrempelig, want je hoeft zelf geen hele website te bouwen. Dat is er al en je kunt dus meteen beginnen.” Het enige waarvoor Edwin het platform niet aanraadt, is voor acties met kleine bedragen – zoals de verkoop van Scoutingloten – vanwege de transactiekosten.

Zonnepanelen

De 22 zonnepanelen liggen inmiddels te pronken op het dak van het Scoutinggebouw. “Het heeft nu al 1.000 kilowatt opgeleverd!”, vertelt Edwin trots. Het geld voor de panelen werd niet alleen met acties verdiend, een deel werd ook gesponsord: “We hebben een aantal bedrijven aangeschreven om te vragen of ze een paneel wilden sponsoren. Een aantal bedrijven wilde dat wel.” Edwin heeft meteen een tip voor andere groepen die met sponsors werken: “De meeste bedrijven willen niet rechtstreeks op zo’n pagina betalen. Ze stortten het bedrag dan op onze groepsrekening, en ik maakte dat weer over naar ons project op SteunScouting.nl. Zo konden we wel blijven bijhouden hoeveel we verdienden.”