Headerafbeelding

Communicatieportal

Via de communicatieportal werk je samen met je groep aan een persoonlijk Scouting Magazine en je ScoutingApp.

Naar de portal!

De contactpersoon communicatie van je groep beschikt over de log-ingegevens van de portal. Zij kunnen nieuwe gebruikers toevoegen zodat het mogelijk is om samen aan het Scouting Magazine en/of de ScoutingApp te werken. Gebruik je de portal nog niet? Mail dan naar portal@scouting.nl zodat we je kunnen helpen met het aanmaken van een nieuw gebruikersaccount.

Een persoonlijk Scouting Magazine

In het hart van Scouting Magazine zijn 4 pagina’s gereserveerd voor jouw groep. Op die pagina’s kun je informatie plaatsen die alleen voor jouw groep relevant is. Misschien wil je wel een fotoverslag van je groepskamp plaatsen, een leuke column van een scout of informatie vanuit de regio; alles is mogelijk!

Het werken met de portal

Na het inloggen via portal.scouting.nl kom je terecht op de startpagina van portal. Je kunt hier kiezen voor App of Magazines. Zodra je op de button ‘Magazines’ klikt, kom je in de omgeving van de magazines terecht. Hier staan 4 magazines voor je klaar met ieder 4 pagina’s. Dit betreft de vier edities van het Scouting Magazine. Met het potloodje/handje open je een magazine, om vervolgens in het pagina overzicht hiervan te komen. Klik wederom op het potloodje/handje om een pagina te openen. Let op: je hebt de juiste rechten nodig om aan de pagina's te werken. Als hoofdredacteur kun je alle bewerkingen uitvoeren, een redactie samenstellen en pagina's goedkeuren. Als redacteur kun je - nadat je van de hoofdredacteur rechten op een bepaalde pagina hebt gekregen - werken aan die pagina. Kijk bij veelgestelde vragen voor meer informatie.

Je zal zien dat we al een opzet hebben gemaakt voor de pagina’s met tekst- en beeldvlakken. Je kunt deze vormgeving aanhouden, maar je kunt hier ook van afwijken mocht je dit willen. Op de pagina zie je verder een rode en een blauwe lijn. De blauwe lijn vormt de snijlijn van de pagina; alles buiten deze lijn valt weg. Achtergronden moet je wel helemaal tot het einde van de pagina plaatsen, om te voorkomen dat er na het snijden een wit randje zichtbaar is. De rode lijn geeft aan waar binnen de tekst moet blijven.

Werkbalk

In de ‘Werkbalk’ aan de linkerzijde zie je de vier verschillende elementen die je (extra) toe kunt voegen aan de pagina: kleurvlak, tekstvlak, lijn en tabel. Klik op één van de vier elementen en sleep deze naar de pagina. Om tekst toe te voegen aan de pagina, klik je op de blauwe ‘A’ in de werkbalk. Sleep de ‘A’ naar de pagina en plaats het vlak op de juiste plek. Door middel van de blauwe vierkantjes kun je het formaat van het tekstvlak aanpassen, met het blauwe rondje kun je het tekstvlak draaien. Klik in het tekstvlak om tekst te plaatsen. Wil je de tekst graag een kleurtje geven of bijvoorbeeld het lettertype aanpassen? Dat kan bij de ‘Tekstbox eigenschappen’ rechts onderin.

Thema's

Bij ‘Thema’s’ kun je afbeeldingen uploaden en plaatsen op de pagina. Ook vind je hier sjabloonpagina’s van de portal en de sjabloonpagina’s die je zelf hebt opgeslagen. Wanneer een afbeelding op de pagina is geplaatst, kun je met behulp van de blauwe blokjes op de hoeken de afmeting aanpassen. Met het blauwe rondje in het midden bovenaan, kun je de afbeelding draaien.Wil je de afbeelding een extra verzorgde look geven? Plaats dan een kadertje om de afbeelding. Zo ziet het er strak en overzichtelijk uit, en wordt de afbeelding extra benadrukt. Je geeft de afbeelding een kadertje door bij de ‘Basis eigenschappen’ aan de rechterzijde, de randdikte te verhogen. Uiteraard is het toevoegen van een kleurtje ook mogelijk!

Paginaopties

Bij ‘Paginaopties’ staan vier verschillende mogelijkheden. Zo kun je de pagina legen (alle inhoud wordt dan gewist) of de pagina opslaan (maak hier regelmatig gebruik van, zo gaan de bewerkingen niet verloren). Wil je de pagina later nog eens gebruiken in een ander magazine of op een andere pagina? Klik dan op ‘Opslaan als sjabloon’. Is de pagina helemaal af? Kies dan voor ‘Pagina goedkeuren’.

Klaar

Wanneer je pagina’s helemaal klaar zijn, moet je ze definitief goedkeuren. Check de spelling en de kwaliteit van de afbeeldingen uitvoerig! Controleer in het pagina overzicht of er geen pagina’s onbedoeld op de kop staan, of de paginavolgorde klopt en of de eventuele paginanummering juist is. Wanneer de pagina’s digitaal zijn goedgekeurd, wordt alles gedrukt. Jouw bijdrage wordt dan bij Scouting Magazine gevoegd dat vervolgens verzonden wordt aan de leden van jouw groep.

Deadlines 2020

Belangrijk: als je niet alle 4 de pagina's hebt goedgekeurd voor de deadline, worden ze niet geplaatst in het Scouting Magazine!

• Februari-editie (publicatiedatum 28 februari): deadline 6 februari
• Mei-editie (publicatiedatum 15 mei): deadline 23 april
• September-editie (publicatiedatum 18 september): deadline 27 augustus
• November-editie (publicatiedatum 13 november): deadline 22 oktober

Vragen

Heb je vragen over het werken met de portal? Check de veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet bij? Mail dan naar portal@scouting.nl.

Een eigen app voor je groep!

Binnenkort komt er een nieuwe versie uit van de ScoutingApp, die ook per Scoutinggroep weer te gebruiken is. Later volgt hier meer informatie over.