Bijenwerkdag 2018: doen jullie ook mee?

bijending

Doe je mee aan de Bijenwerkdag 9 en 10 maart? Door heel Nederland wordt op verschillende plekken iets gedaan voor de wilde bij. Dat kan ook op jullie Scoutingterrein! Het gaat niet goed met de wilde bijen, ze hebben dringend nestel- en voedselplekken nodig. Gebruik bijvoorbeeld de bijdrage van NLdoet om iets te doen voor de bijen!

Wat kun je doen?

Bekijk wat de mogelijkheden zijn op de Scoutinglocatie; ruimte voor bomen, struiken, een bijenhotel of een bloemenstrook? Laat vooral ook wilde planten die van nature voorkomen staan.
Je kunt inheemse struiken en kruiden planten, een bijenhotel maken of (in het najaar) bloembollen in de grond stoppen. Er bestaan prefab bijenhotels, handig voor de jongere kinderen. Maar het is uitdagender en leuker om zelf een bijenhotel te maken, als je weet wat een bij nodig heeft.

Wat heb je nodig?

Je boodschappenlijstje hangt af van hoeveel plek je hebt en hoe zonnig deze plek is. Je kunt een mooie meidoornhaag planten, maar heb je een klein hoekje dan is een struik, of een paar vierkante meter bloemen ook al mooi. Longkruid, donkere ooievaarsbek, Campanula, koolzaad, zwarte mosterd, gewone rolklaver, bramen of andere fruitstruiken (rode en zwarte bessen), aster en kruiden als tijm, dille en rozemarijn vallen erg in de smaak bij bijen.

Kijk in de kennisbank op nederlandzoemt.nl of www.drachtplanten.nl/ voor tips, of neem contact op met de provinciaal coördinator van de Bijenwerkdag. Hij/zij kan je precies vertellen wat passend is voor je locatie en kan de financiering verzorgen!

Wat zoemt daar?

Helemaal leuk is het natuurlijk om vervolgens te kijken welke bijen er nu op de planten af komen? Daar is een mooie app voor gemaakt, de bijenradar. Met deze gratis app kun je zien welke bijen bij jou in de buurt zijn, welke planten het bij-vriendelijkst zijn en bijdragen aan bijenonderzoek. De app kun je downloaden via de Google Play Store (voor Android) of in de App Store (voor iPhone of iPad).

Om het voor jullie als Scoutinggroep zo makkelijk mogelijk te maken, heeft LandschappenNL per provincie een factsheet gemaakt waar alle informatie instaat die je nodig hebt om mee te doen. Je download ze hier: