fotolijn

Veiligheid bij het gebruik van kookbranders

Veel Scoutinggroepen gebruiken grote branders bij het koken voor grote groepen. Bij een groot aantal merken en typen branders is de veiligheid niet in orde, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De verkoop van deze branders is dan ook per direct verboden.

De meeste problemen zijn geconstateerd bij de beveiliging van de branders. Zo'n beveiliging zorgt ervoor dat als de vlam uitgaat, automatisch de gastoevoer stopt. Ook kan het gebeuren dat bij onvolledige verbranding koolmonoxide ontstaat. Dat is vooral gevaarlijk als de branders in gesloten ruimtes worden gebruikt, zoals keukens of tenten.

Scoutinggroepen die een onveilige brander in huis hebben, krijgen het advies die niet meer te gebruiken. In sommige gevallen is het mogelijk door reparatie de beveiliging in orde te maken. Raadpleeg hiervoor je leverancier.

De branders die te koop zijn bij de ScoutShop zijn niet afgekeurd. Wanneer er naar aanleiding van dit onderzoek in de toekomst nieuwe eisen worden gesteld aan branders, zal de ScoutShop waar nodig het assortiment aanpassen en worden groepen hierover geïnformeerd.

Scouting Nederland adviseert groepen naast controle en eventuele reparatie of vervanging van hun branders eveneens de informatie in het veiligheidsblad over veilig gebruik van gas  door te nemen en de hierin genoemde maatregelen en tips op te volgen. Voor verdere vragen, tips of adviezen kun je terecht bij de specialisten van het Kennisnetwerk.