Scouting biedt alle kinderen online activiteiten

Scouting Nederland lanceert op 9 april de website ikscoutthuis.nl waar kinderen allerlei uitdagende activiteiten kunnen doen. Scouts missen hun wekelijkse bijeenkomsten enorm in deze coronacrisis. Scouting wil graag een bijdrage leveren aan de samenleving, juist ook in deze tijd. Daarom is het aanbod aan activiteiten niet alleen voor scouts, maar ook beschikbaar voor kinderen die geen lid zijn van Scouting. Ze zijn interessant voor alle kinderen en jongeren in Nederland in de leeftijd van 5 tot 21 jaar.

Zet je slaapkamer onder water

De activiteiten zijn divers: op safari in je eigen tuin, zet je slaapkamer onder water, bouw een escaperoom of stuur een brief aan het kabinet. Voorzitter Jaap Boot: “Kinderen zijn in deze tijd veel aan huis gekluisterd. Na het schoolwerk kruipen ze dan al snel achter het scherm. In het aanbod van activiteiten op ikscoutthuis.nl worden kinderen gestimuleerd om juist veelal buiten het scherm om hun creativiteit te gebruiken en soms ook iets goeds te doen voor de maatschappij.” De activiteiten kunnen samen of alleen worden gedaan. Scouts kunnen vrienden en vriendinnen buiten Scouting vragen mee te doen. Jaap: “We denken dat scholen er ook mooie activiteiten uit kunnen halen om in het lesaanbod mee te nemen. Kinderen kunnen voor school niet alleen maar bezig zijn met rekenen en taal.”

Thuis kamperen

Dit weekend staat er een speciale activiteit op het programma: een weekendje weg in je eigen huis! Alle kinderen van Nederland worden uitgedaagd om een tent op te zetten in de huiskamer, logeerkamer, in je tuin of op het balkon. Al meer dan 2500 kinderen en jongeren hebben via het Facebookevent aangegeven deel te nemen. Zo krijgen ze toch nog het gevoel om een Paasweekend weg te zijn, zonder hun eigen huis te verlaten.

Niet bij de pakken neerzitten

Scouting Nederland was door de crisistijd genoodzaakt vele activiteiten en evenementen af te blazen. Dit leidde uiteraard tot grote teleurstelling maar ook begrip onder de leden. Jaap: “Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten en er ontstonden al snel vele initiatieven van groepen om online activiteiten aan hun leden te bieden. Zo is er toch contact in de groep en blijven groepen actief, ook al is het op afstand. Anderzijds zagen we initiatieven van leden die zich inzetten voor de samenleving. Van mondkapjes maken van oude Scoutingkleding tot een straattekening voor een ziekenhuis als hart onder de riem van het zorgpersoneel. Dit is ook waar Scouting voor staat.” Met deze website biedt Scouting nog iets extra’s. Naast Scoutinggroepen die met hun leden aan de slag gaan, kunnen individuele scouts en niet-scouts zich met de activiteiten laten uitdagen en plezier beleven. Samen met vrienden, klasgenoten of op eigen houtje. En, omdat dit bij Scouting belangrijk is, leren ze er ook nog iets van.

Screenshot