ScoutingApp downloaden op je Android-telefoon

De ScoutingApp is op dit moment niet beschikbaar via de Google Play Store. Natuurlijk willen we dat iedereen deze app nog steeds kan gebruiken en daarom bieden we hem je graag aan via onze website. Normaliter ga je voor het installeren van apps op je Android-telefoon naar de de Play Store. In dit geval moeten we een tijdelijke workaround gebruiken en willen we een APP uit een andere bron downloaden, dan gaat dat via apk-bestanden. Een apk-bestand is een bundel met kleinere bestanden die samen de app vormen. Pak je deze bundel uit, dan wordt de app op je telefoon geïnstalleerd.

Het installeren van apps via apk-bestanden om de Play-store heen is risicovol, omdat je er op moet vertrouwen dat de ontwikkelaar geen kwaadaardige code in de bundel heeft geprogrammeerd. Het is verstandig om alleen apk-bestanden uit betrouwbare bronnen te downloaden en te installeren. De ScoutingApp kun je zonder risico's downloaden. Hieronder vertellen we hoe je dat kan doen:

Stap 1: bereid je toestel voor

Je kan bij Android normaliter alleen apps uit de Play Store downloaden. Bij oudere versies van Android moet je daarom via het instellingenmenu eerst een instelling veranderen. Ga hiervoor in het Instellingenmenu naar ‘Beveiliging’ en tik op de button naast ‘Onbekende bronnen’. Hierdoor is je toestel dus wel direct extra kwetsbaar.

Bij moderne smartphones tik je na het downloaden van de app uit een andere bron op het bericht dat wordt geopend in Instellingen. Daar zet je de button op ‘Toestaan van deze bron’. Je hoeft dus niet meer zelf in het instellingenmenu te duiken om het installeren van apk-bestanden mogelijk te maken.

Stap 2: download het apk-bestand

Het downloaden van een apk-bestand werkt zoals het downloaden van andere bestanden via een webbrowser. Je kunt een waarschuwing krijgen voor het downloaden. Bijvoorbeeld: ‘Dit type bestand kan schade toebrengen aan je apparaat’. Accepteer dit risico door op ‘ok’ te tikken. We kennen immers de bron. Je kunt het apk-bestand van de ScoutingApp hier vinden.

Stap 3: Installeer het apk-bestand

Als de download compleet is, kun je er direct op tikken om het apk-bestand te openen. Heb je deze notificatie gemist, dan vind je het bestand terug bij de app ‘Downloads’. Deze app kan ook ‘Bestanden heten’. Het bestand is ook terug te vinden via de downloadsmap van je webbrowser.

Zodra je het bestand hebt gevonden, tik je erop. Het is vervolgens mogelijk dat je jouw webbrowser eerst nog toegang moet geven om de onbekende app te installeren. Zoals bij stap 1 is uitgelegd, zet je dan de button op ‘Toestaan van deze bron’. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is op ‘Installeren’ te tikken en de app wordt geïnstalleerd.

Het kan gebeuren dat de ‘installeren’ knop grijs blijft en je enkel op ‘annuleren’ kunt tikken. Geen nood. Dat komt waarschijnlijk door een app die een laagje over de andere apps plaatst. Denk bijvoorbeeld aan een app met een kleurfilter. Schakel deze app uit en je kunt waarschijnlijk zonder problemen installeren.