Scouts bereiden zich voor op Nationale Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zullen bijna 90 scouts en zeekadetten uit Flevoland de ceremonie ondersteunen. Om zich voor te bereiden op deze bijzondere taak kwamen ze dit weekend al bijeen. Met een bezoek aan kamp Amersfoort, een toneelstuk, bezoek van sprekers en een presentatie van het Nationaal Comité 4&5 mei verdiepten zij zich in de onderwerpen oorlog, vrede, verzet en vrijheid.

Want wie herdenken, wat betekent het om in oorlog te leven, om in verzet te komen, om uitgezonden te worden, of gevangen te zitten? Gedurende het weekend kwamen al deze aspecten aan bod. Zo hield de projectleider van het Nationaal Comité 4&5 mei een presentatie over de opzet van de herdenking en de rol van jonge generaties in de ceremonie. Ook bezochten de jongeren kamp Amersfoort, waar de gidsen met verhalen deelden wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Maar ze spraken ook een jonge veteraan over zijn uitzending naar Afghanistan, een kind van NSB ouders en een kleinzoon die het verzetsverleden van zijn grootvader onderzocht. En ze zagen het toneelstuk ‘haar naam was Sarah’.

De scouts hebben erg genoten van het weekend. Ze vonden het een indrukwekkend weekend met veel bijzondere verhalen en zijn trots dat ze straks om de Dam hun bijdrage mogen leveren aan de Nationale Dodenherdenking. Scouts en zeekadetten ondersteunen al jaren de Nationale Dodenherdenking.

Zij doen dit vanuit hun een maatschappelijke betrokkenheid. Deelname aan de herdenking en de voorbereidingen erop dragen bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdleden. De scouts en zeekadetten ondersteunen het Nationaal Comité 4&5 mei op een aantal manieren. Zo reiken ze kransen aan, hijsen en bewaken ze de vlaggen, ondersteunen ze mensen die slecht ter been zijn en reiken ze bloemen uit tijdens het defilé.

Op zaterdag 13 april komen de scouts en zeekadetten voor een laatste keer bij elkaar om te oefenen voor de Nationale Dodenherdenking. Dit zal plaatsvinden in het provinciehuis in Lelystad met opening door de Commissaris van de Koning.

MG 8749 kl