Nieuwe versie Scouts Online: versie 1812

Deze nieuwe versie is donderdag 10 januari 2019 online gezet. Het belangrijkste dat gewijzigd is, is dat je nu niet meer hoeft te wisselen van rol.
Alleen als je lid bent van meerdere organisaties, dan wissel je van 'actieve organisatie'. Bijvoorbeeld: je bent welpenleid(st)er en verhuurder van jouw groep én je bent lid van een regio-team; dan kies je of voor jouw lokale groep of voor de regio. Kies je rechtsboven in de dropdown voor jouw groep, dan krijg je alle rechten en menu-items van de welpenleid(st)er én van de verhuurder. Kies je voor de regio, dan heb je de rechten en het menu van kaderlid in de regio.

Alle bijzonderheden rond deze wijziging, staan hier op een rijtje:

• Rollenbalk: De rollen-balk rechtsboven is in de nieuwe versie vervangen door een organisatie-balk. Je kiest nu dus voor een organisatie i.p.v. voor een specifieke functie. Je hebt dan dus niet een 'actieve rol', maar een 'actieve organisatie' waarmee je aan de slag bent.
    NB Wat het zelfde blijft, is als je je aanmeldt voor een evenement, reservering of formulier (nieuwe evenementsysteem): dan kies je nog steeds met welke rol je je aanmeldt.
  • Standaard rol: Je standaard rol bij jouw instellingen is in de nieuwe versie vervangen door je standaard organisatie. Je kunt je standaard organisatie instellen onderaan de dropdown van organisatie: Gebruikersinstellingen.
  • Menu-1: Eerder was het menu gekoppeld aan je rol. Nu zie je alle menu-items van alle menu's, die voor jouw rollen van toepassing zijn, bij elkaar.
    Daarbij kan het voorkomen dat sommige menu-items dubbel te zien zijn; dat is over het algemeen niet het geval bij de meest leden, die maar 1 of 2 functies hebben. Heb je erg veel functies dan kan je dit tegen komen.
  • Menu-2: Ben je lid van meerdere speleenheden binnen je groep, dan zie je onder 'organisatie' ook meerdere kolommen. Over het algemeen is een 'normale scout' lid van niet meer dan 3 speleenheden in zijn groep.
  • Menu-3: Het menu gebruikte eerder de volledige breedte van het scherm. Nu is dat beperkt tot de benodigde breedte.
  • Menu-4: Heb je rollen in meerdere speleenheden met evenementen, dan zie je in de nieuwe versie onder Spel, Evenementen: alle speleenheden staan in het menu die evenementen hebben.
  • Keuze speleenheid: Op enkele plekken werd de speleenheid, die bij jouw standaard rol hoorde, automatisch gekozen. Dat is nu niet meer het geval.
    Voorbeeld: als je als gegevensbeheerder kiest voor Organisatie, 'speleenheden', pagina-menu 'formulieren' dan is er een knop 'formulier toevoegen'.
    Voorheen werd dat formulier dan aan jouw speleenheid (het bestuur of bestuursondersteuning) gekoppeld. Nu ga je terug naar pagina-menu 'speleenheden'. Daar moet je dan kiezen voor pagina-menu 'formulieren' en kun je het formulier toevoegen.
  • Permissie-check: De permissies werken in de nieuwe versie intern zo, dat er wordt gekeken of je een bepaalde permissie hebt voor al je rollen binnen de actieve organisatie. Bij de eerste rol die een positieve permissie geeft stopt die controle en ga je door naar het volgende scherm. Dit betekent dat het mogelijk iets langer duurt in de nieuwe omgeving. Als dit echt merkbaar is, dan willen we dat graag weten.
  • Ledenoverzicht: Als het goed is kreeg je eerder als welpenleid(st)er bij Organisatie, 2e kolom, Leden alle welpen plus alle kaderleden te zien.
    Als je nu ook scoutsleid(st)er bent, dan zou je in dat zelfde overzicht in de nieuwe versie ook de scouts moeten zien.
    En alle andere mogelijke combinaties afhankelijk van de rollen die je hebt in jouw organisatie.
  • Algehele lay-out: Je zult merken dat de lay-out een klein beetje aangepast is. Doel is om de layout wat strakker (rustiger) te maken.
  • Groepslogo's: In de dropdown van te kiezen organisaties zul je zien dat er groepslogo's staan.
    Heeft jouw organisatie nog geen eigen logo, dan kun je die uploaden op de pagina Organisatie, bestuur, basisgegevens en dan onderaan.
    Een logo moet wel aan wat criteria voldoen.
    Voor groepen die nog geen logo hebben wordt een grijs SN-logo getoond.

Tot slot:

• Testen?
    Wil je iets testen in Scouts Online? Doe dat dan op de test-omgeving; dat is voorlopig nog even op https://test2.scouting.nl. Je kunt daar inloggen met dezelfde inloggegevens. Zet wel eerst even het mailadres bij jouw basisgegevens goed. In de test omgeving van Scouts Online worden alle mails die van uit Scouts Online gestuurd worden naar de ingelogde gebruiker gestuurd, vandaar dat je e-mail adres geldig moet zijn (In de test omgeving zijn je contact gegevens versleuteld).
  • Vragen of opmerkingen?
    Stuur ze svp naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het helpt altijd enorm als je een printscreen bijvoegt om je vraag of opmerking te verduidelijken.