Verklaring Scouting Nederland inzake uitspraak incident zomerkamp

Scouting vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd op het Scoutingkamp van de Scoutinggroep uit Goes. De betreffende leidinggevende stond vandaag voor de rechter voor het toebrengen van letsel. Dit was een ingrijpende gebeurtenis voor de betrokken jeugdleden en hun ouders.

Ondanks het feit dat de leidinggevende strafrechtelijk is vrijgesproken, gaf de rechter aan dat Mark B. wel verwijtbaar heeft gehandeld. Alle vertrouwen in zijn capaciteit als leidinggevende ontbreekt en daarom kan deze vrijwilliger, ook uit respect voor de getroffen jeugdleden, nooit meer terugkeren bij Scoutinggroep Frans Naerebout. Deze maatregel wordt om dezelfde redenen door Scouting Nederland doorgetrokken in de landelijke vereniging, wat inhoudt dat de leidinggevende nooit meer een functie binnen de vereniging kan vervullen, want het gedrag van deze leidinggevende past op geen enkele wijze binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert.

Scouting Nederland wil nogmaals benadrukken dat ontgroenen absoluut niet in onze vereniging past. Een positieve welkomstceremonie is daarvoor wel passend, bijvoorbeeld door samen een feestmaal te maken of een klimtoren te bouwen. Scouting staat voor het leren kennen en verleggen van je grenzen, maar het mag nooit zo zijn dat kinderen angstig zijn, zich niet veilig voelen of dat ze er geestelijk of lichamelijk letsel aan overhouden. De veiligheid en geborgenheid van de kinderen staat voorop, dat is ons grootste goed.