Vrijwilliger worden

Ben jij enthousiast, geef je goed leiding en vind je het leuk om kinderen en jongeren te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling? Of heb je misschien bestuurlijke kwaliteiten die je wilt inzetten? Dan is Scouting op zoek naar jou! Je kunt aan de slag bij een groep bij jou in de buurt, als plusscout of als landelijk vrijwilliger bij Scouting Nederland.

Vrijwilligers zijn actief op landelijk, regio- en groepsniveau.

Op groepsniveau

Op zoek naar een leuke en actieve klus bij één van de ruim 1.000 Scoutinggroepen? Je kunt aan de slag als leidinggevende bij een bepaalde leeftijdsgroep, als bestuurslid of in een ondersteunende rol. Zoek een groep bij jou in de buurt, ga een keer kijken of neem contact op met de groep voor meer informatie. Voor alle functies geldt dat je lid van Scouting Nederland wordt of bent. Natuurlijk onderschrijf jij als (toekomstig) lid de doelstelling van Scouting en heb je er geen bezwaar tegen dat er een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor je wordt aangevraagd. Lid worden doe je via de Scoutinggroep zelf.

Ben je al eerder lid geweest van Scouting Nederland? Houd dan je oude lidmaatschapsnummer bij de hand, dan kan je nieuwe aanmelding meteen gekoppeld worden aan je oude gegevens.

Leidinggevende bij één van de leeftijdsgroepen binnen een Scoutinggroep

Als leidinggevende bij één van de leeftijdsgroepen (speltakken) zorg je, samen met de rest van het team en de teamleider, voor een te gek programma voor de kinderen of jongeren, waarbij meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. De meeste speltakken draaien één keer per week. Buiten deze 'opkomsten' bereid je als leidingteam het programma en de eventuele kampen voor. Wil je meer weten? Ga dan op zoek naar een Scoutinggroep bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Voor een functie als leidinggevende geldt een minimumleeftijd. Kijk bij de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Vrijwilliger binnen een Scoutinggroep

Naast de leidinggevenden die in de Scoutinggroep zorgdragen voor het programma-aanbod voor de jeugdleden, zijn er tal van ondersteunende functies die belangrijk zijn voor een goed draaiende groep. Bij Scouting kun je besturen, maar je kunt ook een bijdrage leveren als materiaalmeester, gebouwbeheerder of verhuurder. Als groepsbegeleider heb je veel contact met de leidingteams en als praktijkbegeleider zorg je ervoor dat iedere vrijwilliger zich binnen de groep kan ontwikkelen door middel van Scouting Academy. Kortom, er zijn heel veel verschillende en uitdagende functies! Je bent daarbij al een topvrijwilliger als je maar een paar uur van je vrije tijd aan Scouting kunt besteden. Wil jij een bijdrage leveren bij een groep bij jou in de buurt? Vind de gegevens via deze pagina en neem contact op voor de mogelijkheden.

Op regio- of landelijk niveau

Vrijwilliger binnen een Scoutingregio

In Nederland zijn er 46 Scoutingregio's. De regio's ondersteunen de Scoutinggroepen in hun werkgebied met onder andere activiteiten en trainingen. Je kunt vrijwilliger worden op regioniveau, bijvoorbeeld als bestuurder of als trainer bij Scouting Academy. Heb je interesse? Zoek dan een regio bij jou in de buurt en neem contact op voor meer informatie.

Vrijwilliger bij Scouting Nederland

Ook op landelijk of zelfs internationaal gebied kun je een bijdrage leveren als Scoutingvrijwilliger. Projecten, evenementen en andere gave uitdagingen op jouw vakgebied of misschien wel helemaal buiten jouw vakgebied: je vindt ze bij Scouting! De leukste vacatures vind je in het online vacatureoverzicht. Door te reageren op een vacature meld je je aan als landelijk vrijwilliger. Weet je nog niet precies wat je wilt doen, maar wel als vrijwilliger aan de slag bij Scouting Nederland? Dat kan natuurlijk ook. Reageer als open sollicitatie en het landelijk HRM-team neemt contact met je op voor een toffe vrijwilligersjob.

Wel verbonden blijven aan Scouting maar liever geen actieve rol als vrijwilliger vervullen? Word dan donateur!

Donateur van Scouting

Heb je een warme band met Scouting en wil je bijdragen aan de ontwikkeling van meiden en jongens in Nederland, zonder een actieve rol als vrijwilliger te vervullen? Word dan donateur! Als donateur van het Scouting Nederland Fonds geef je Scoutinggroepen een steuntje in de rug en draag je bij aan het realiseren van mooie projecten en de ontwikkeling van het Scoutingspel. Met het ontvangen van de Scouting Nederland nieuwsbrief, uitnodigingen voor bezoekersdagen van Scoutingactiviteiten en speciale aanbiedingen van de ScoutShop blijf je als donateur betrokken bij Scouting. Meld je direct aan!