fotolijn
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 13815 niet laden

De waarde van Scouting

De waarde van Scouting

Het verhaal van Scouting

Mijn job binnen Scouting Nederland? Het verhaal van Scouting vertellen, aan iedereen die het wil horen. Aan individuen, organisaties en commerciële bedrijven. Een verhaal waar eigenlijk iedereen die ik spreek enthousiast over is, een goed gevoel bij heeft en altijd wel 'iets' met Scouting heeft. Het verhaal dat het hele jaar door meer dan 25.000 enthousiaste en betrokken vrijwilligers ervoor zorgen dat de meest gave activiteiten en bijna professionele evenementen georganiseerd worden. En dat deze vrijwilligers er wekelijks voor zorgen dat ruim 100.000 kinderen kunnen genieten en zich thuis voelen, vrienden voor het leven maken, maar vooral doen en meemaken en daardoor heel veel leren. Dat dit bijna vanzelf gebeurt, maar dat er wel degelijk veel achter zit, zoals trainingen voor vrijwilligers, volledig uitgedachte activiteitenmogelijkheden per leeftijdsgroep en begeleiding voor Scoutinggroepen om te zorgen dat ze kunnen groeien en klaar zijn voor de toekomst. Dat we dit in heel Nederland doen in bijna elke gemeente. Dat we ook eigen terreinen hebben in Nederland en een uniek Scoutinglandgoed in Zeewolde waar (inter-)nationale scouts samen optrekken. Dat dit gebeurt zonder subsidie en met zeer beperkte externe financiering.

waterspaarders

Sport… en Scouting

Ik vind het een mooi verhaal om te mogen vertellen, een verhaal waar we met z’n allen heel trots op moeten zijn en aan zo veel mogelijk mensen moeten vertellen, iedere keer weer. Hier begint het namelijk mee. Alleen op deze manier kunnen we mensen, organisaties en bedrijven enthousiast maken voor Scouting. Als niet-scout is het niet altijd makkelijk om te snappen wat we bij Scouting doen. In mijn gesprekken met andere organisaties heb ik het dan over sport en Scouting. Bijna iedereen weet hoe sport georganiseerd is en wat je daar doet. Maar je hebt ook Scouting en dat is spel. Op bijna dezelfde manier georganiseerd als sport, maar met een grote diversiteit aan activiteiten. We doen niet alleen voetbal, zeilen en hockey, maar ook theater, vuur maken, gaan abseilen van de vesting af en steken onze handen uit de mouwen op de landelijke natuurwerkdag. Voor ieder wat wils en meestal zonder competitie, maar vooral met de mogelijkheid om zelf te ontdekken en te doen, samen met je vrienden. Dan vertel ik over mijn droom dat iedereen aan Scouting denkt op het moment dat zijn of haar kinderen 5/6 jaar oud zijn en ze zich oriënteren op een sport. Dat er naast sport ook spel is, en dat dit vanzelfsprekend Scouting is.

lsc 81

Kansen en matches

Naast het vertellen van het verhaal over Scouting is het in mijn rol minstens zo belangrijk om goed te luisteren. Zowel binnen Scouting als in de gesprekken met andere organisaties en bedrijven. Weten wat er speelt en waar behoefte aan is. Altijd op zoek naar mogelijkheden, kansen en overeenkomsten. Wat drijft ons, welke verbinding is er te leggen en niet onbelangrijk: wat kunnen we voor elkaar betekenen? De afweging maken of het het waard is om er mee aan de gang te gaan, of het bij Scouting past en of het meerwaarde voor ons kan opleveren. De mogelijkheden en kansen zijn er. Het is een kwestie van investeren in relaties, zonder soms gelijk iets te verwachten. Samen iets proberen, ervaren en regelmatig ook nee durven zeggen.

blijewelpenkl

De waarde van Scouting

Dat wat we doen bij Scouting waardevol is, is duidelijk. Dat we met onze kennis, onze activiteiten, onze achterban, de inzet van onze vrijwilligers en de bijdrage die we leveren aan de ontwikkeling van kinderen een enorme potentie vertegenwoordigen voor andere organisaties en bedrijven, is nog lang niet altijd duidelijk. Het vraagt om openheid, zichtbaarheid, om het leggen van verbinding met organisaties en bedrijven en het betrekken van veel mensen bij Scouting. Een mooie uitdaging waar ik me elke dag met veel plezier voor inzet!

Geschreven door :

Janneke van Aartrijk werkt als communicatieadviseur bij Scouting Nederland. Zelf heeft ze geen Scoutingachtergrond. In deze blog vertelt ze wat haar werk bij Scouting Nederland zoal inhoudt.

Delen op: