fotolijn

Scouting without barriers

Scouting without barriers

Jan van der Marel bezocht in april namens Scouting Nederland de internationale training Scouting without barriers, waarbij het doel was om jongeren en vrijwilligers een veilige omgeving te bieden en meer bewustzijn te creëren voor LHBT+jongeren in de eigen Scoutingorganisatie, en ervaringen uit te wisselen met en te leren van andere Europese Scoutingorganisaties. In deze blog vertelt Jan over de training.

Athene, april 2016

Welkom bij de LHBT+ training van Scouting.

De eerste trainingsdag begint. We stellen basisregels op, zeg maar omgangsnormen. 1; We hebben respect voor elkaar, 2; Alles in deze ruimte mag en kan gezegd worden, 3; We vertrouwen elkaar, en 4; Alles wat gezegd wordt in deze ruimte blijft anoniem. En oh ja 5; als het je te veel wordt, mag je het woordje STOP gebruiken en stoppen we met het gespreksonderwerp.

Ik ben de Nederlandse afgevaardigde deelnemer op de Lesbi, Homo, Bi en Trans* cursus van Scouting. We zijn met 25 deelnemers uit Europa. Ik hoor je wellicht denken: Waar is die training nou goed voor? We accepteren hier toch al lang alle homo’s in de groep? In veel gevallen doen we dat, maar helaas nog niet in alle Europese landen is dat vanzelfsprekend. Een sprekend voorbeeld komt uit één van de Baltische staten. Een scout van 28 jaar zit naast me. Ik kan natuurlijk niet zeggen waar hij vandaan komt, anders overtreed ik direct regel 4.

We zitten in een kring en stellen ons allemaal voor. We beantwoorden drie vragen. Waar kom je vandaan? Welke functie heb je binnen Scouting? En wat kom je doen bij deze cursus? De 28-jarige jongen is een staflid bij zijn centrale Scoutingorganisatie. Het is een slimme kerel, universitair geschoold. Hij stelt zichzelf voor en geeft aan dat hij op de cursus is, omdat hij open wil staan voor alle seksuele geaardheden. Daar achteraan voegt hij wel even snel toe dat het eigenlijk niet echt nodig is, want homo’s bestaan niet in zijn land… Ik viel bijna van m’n stoel! Ik vroeg direct: "Waarom denk je dat?’ Ik was stomverbaasd dat hij daar direct een mooie theorie voor had. "Natuurlijk kan het zo zijn dat er in mijn land mannen en vrouwen bestaan die voorkeur hebben voor hetzelfde geslacht, maar omdat het westen veel vrijer is, zijn alle homo’s geëmigreerd naar het westen van Europa. En bovendien, op Scouting zitten alleen stoere jongens en meisjes. Dat is dus eigenlijk niet echt geschikt voor homo’s." Bedoel je nou dat alle homo’s watjes zijn? Goed, ik STOP deze discussie, want ik heb sterk de indruk dat er voor deze man nog een heleboel te leren valt deze week.

Delfzijl in Groningen en het zuidwestelijke puntje van de Baltische staten zijn hemelsbreed 500 kilometer van elkaar vandaan. Met de auto kun je er in 10 uur naar toe rijden. Ik bedoel maar te zeggen dat we nog veel van elkaar kunnen leren. Hoe anders is het aan de overkant van de Oostzee? 300 kilometer Oostzee ligt er tussen de Baltische staten en Scandinavië. Een andere scout van rond de 25, aan de andere kant naast mij in de kring, stelt zichzelf voor. Ze is dramadocent. Daarnaast is ze aanspreekpunt voor het LGBTIQ+ programma binnen Scouting. Zelf is ze panseksueel. IQ+? Panseksueel? Ik ga maar eens googlen, want ook ik heb nog veel te leren hier…

Ja, we zijn in Nederland best een open en vrij land. Toch denken we nog te vaak en teveel in stereotypen en in hokjes. En als we iemand een mietje vinden, zeggen we al snel even: "Homo, kom op nou joh." Dat zegt wat over ons, als samenleving. Hoe gelijk staan we en hoe respectvol gaan we met elkaar om? Als Scouting Nederland willen we ondersteuning bieden aan onze 'roze' leden, als er soms op school en in thuissituaties niet altijd met hetzelfde gemak gepraat kan worden over gevoelens of de voorkeur voor jongens of meisjes. Ik heb veel ideeën en programma’s meegenomen uit heel Europa die Scouting Nederland, samen met een team mensen die dit onderwerp op de kaart willen zetten, verder gaat uitwerken. Zo kunnen wij onze scouts te helpen met al hun vragen over LHBT+ in Scouting.

Ik wens ons veel wijsheid toe en hoop jullie ooit eens te ontmoeten voor een open gesprek hierover.

Jan van der Marel

PS: Lijkt het je leuk om mee te werken aan dit project? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

jan van der marel

Jan van der Marel

Geschreven door : Jan van der Marel

jan kleinJan van der Marel bezocht in april namens Scouting Nederland de internationale training Scouting without barriers, waarbij het doel was om jongeren en vrijwilligers een veilige omgeving te bieden en meer bewustzijn te creëren voor LHBT+jongeren in de eigen Scoutingorganisatie, en ervaringen uit te wisselen met en te leren van andere Europese Scoutingorganisaties.

Delen op: