fotolijn

De LSW winnen... hoe doe je dat?

De LSW winnen... hoe doe je dat?

In het weekend van 14 t/m 16 mei vonden de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) plaats in Baarn, waar bepaald wordt wie de beste scouts van Nederland zijn. En… De scouts van de Hendrik Hudson Groep uit Hengelo wonnen deze wedstrijd, na een weekend hard werken! Dionne Jansen is leidinggevende bij de Hengelose scouts en vertelt in deze ScoutBlog hoe het de groep lukt om zo vaak de LSW te winnen. Een stoomcursus LSW-winnen dus!

schild1

Wisselschild

Wat leuk: onze scouts mochten dit jaar alwéér deelnemen! Op de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) van de Regio Twenteland zijn zij sinds 2012 ongeslagen, en dit jaar legden zij zelfs beslag op de eerste, tweede én derde plaats. Omdat je je voor de LSW moet plaatsen, is alleen deelname natuurlijk al fantastisch! De Hendrik Hudson-scouts waren echter erg gedreven om een hoge plaats te behalen. Als het wisselschild driemaal door dezelfde Scoutinggroep gewonnen wordt, dan mag deze in het bezit blijven van de betreffende Scoutinggroep. In 2012 behaalden de Hendrik Hudson-scouts een vijfde plaats, in 2013 en 2014 werden zij reeds kampioen, en in 2015 grepen zij net naast de eretitel en behaalden een tweede plaats. Met in totaal al twee titels op zak gingen de scouts dit jaar vol goede moed het weekend in. En het resultaat mocht er zijn, de scouts zijn voor het derde maal kampioen! Zij mogen zich wederom een jaar lang ‘Beste scouts van Nederland’ noemen en als kers op de taart mag het wisselschild nu voorgoed in Hengelo blijven. Tevens is deelname aan de LSW 2017 al verzekerd, de Hendrik Hudson-scouts mogen dan hun titel komen verdedigen.

Hoe doe je dat?

Ja, en toen kreeg ik de vraag hoe het dan eigenlijk kan dat onze scouts zoveel succes hebben behaald de afgelopen vijf jaar. Hoe zorg je ervoor dat je scouts goed voorbereid naar een RSW en LSW gaan, en dat ze zelfs kunnen winnen?

Ondanks dat je van tevoren natuurlijk nooit succes kunt garanderen, en het ook voor ons ieder jaar opnieuw tot het einde spannend blijft hoe onze scouts deze keer hebben gepresteerd, zijn er natuurlijk wel een aantal dingen die wij in ons achterhoofd houden tijdens het voorbereiden van onze scouts.

groep

Team

Je begint natuurlijk met het samenstellen van een team. Niet iedereen in een team hoeft alles te kunnen, zolang het team samen maar een beetje van alles heeft. Staar je daarom niet blind op een groep met alleen maar oudere en meer ervaren scouts. Maak een evenredige verdeling. Als dit is gelukt, dan start je met de voorbereiding. En hoe zorg je er dan voor dat je scouts de verschillende vaardigheden die beoordeeld worden beheersen?

Oefenen!

Allereerst: oefening baart kunst! Zorg ervoor dat je scouts zelf ook weten waar ze op beoordeeld worden, en dat ze een aantal zaken een paar keer hebben geoefend. Denk hierbij aan het opzetten van een tent, het pionieren van een keuken, en het oefenen van routetechnieken. Als je scouts dit onder de knie hebben, dan is de basis al gelegd.

Natuurlijk is er tijdens de RSW en LSW ook het onderdeel koken. Ga er met je scouts eens rustig voor zitten om na te denken over een maaltijd die past bij het themaverhaal. Wees creatief! Tot slot is er nog het onderdeel Sport en spel. Van tevoren weet je natuurlijk niet welke spellen er gespeeld zullen worden. Hier kun je je dus niet echt op voorbereiden. Maar om de spellen goed te spelen, is er maar één ding belangrijk om je scouts mee te geven: wees fanatiek, ga ervoor!

En om dan maar af te sluiten met het allerbelangrijkste ingrediënt voor de succesformule: geef je scouts het gevoel dat ze het in zich hebben. Op deze manier gaan je scouts zelfverzekerd het weekend in. Ongeacht de uitkomst is er dan in ieder geval al één ding dat zeker is: je hebt samen met je scouts alles eruit gehaald wat erin zit!

Aankomst1

Dionne Jansen

Geschreven door : Dionne Jansen

Dionne Jansen is leidinggevende bij de scouts van de Hendrik Hudson Groep uit Hengelo, de groep die in 2016 voor de derde keer de Landelijke Scoutingwedstrijden won. In deze ScoutBlog vertelt ze hoe de groep dat voor elkaar krijgt.

Delen op: