fotolijn

De laatste Roverway-voorbereidingen voor Frankrijk… in Tallinn!

De laatste Roverway-voorbereidingen voor Frankrijk… in Tallinn!

Van donderdag 12 tot dinsdag 17 reisden Nynke Zandhuis en ik (Mitchel Eijkemans) af naar Tallinn voor het WAGGGS pre-departure event voor Roverway, dat deze zomer plaatsvindt in Jambille, Frankrijk. Wat we daar gingen doen? Nynke en ik zijn namens de WAGGGS (de wereldorganisatie voor meiden binnen Scouting) trainers op Roverway. We geven een training over Free Being Me en over de vluchtelingencrisis en wat je daar als scout mee kunt. Echt #ScoutLife dus!

We begonnen onze trip donderdagochtend vroeg. Voorzien van voldoende Nederlandse Scoutinggadgets, flyers, stroopwafels, drop en onze oranje das stapten we om 10 uur in het vliegtuig naar Tallinn. Doordat het event pas die avond met een diner zou starten, hadden we de hele middag om de oude stadsmuur eens goed te bekijken. Een absolute aanrader als je eens in Tallinn bent!

talinn2

Maar we kwamen niet alleen voor de toeristische attracties. Er moest gewerkt worden! De WAGGGS-trainersdelegatie bestaat uit 40 vrijwilligers uit vrijwel alle Europese landen (en zelfs daarbuiten). Het pre-departure event was daarom ook de eerste kennismaking tussen al deze trainers. Omdat in al die landen verschillend wordt gedacht over Scouting, over roverscouts en over de rol van trainingen op een internationaal Scoutingevenement, was dit ontzettend dynamisch. Het heeft onze ogen spreekwoordelijk geopend!
Zoals één van de deelnemers zei: “Bij WAGGGS denk ik direct aan glitters en eenhoorns en je nagels lakken, maar WAGGGS is ontzettend concreet. Ze bieden inhoud, nieuwe inzichten en het staat dichter bij mijn dagelijkse Scoutingpraktijk dan ik dacht."

Niet alleen een kennismaking tussen de trainers stond op het programma, maar ook het werken aan je eigen workshop en een inleiding in het WAGGGS-gedachtegoed. Zo waren er sessies over het samenwerken in een internationale omgeving (want niet iedereen communiceert zo direct of regelt dingen graag zelf, zoals Nederlanders dat doen), over gender and diversity. WAGGGS focust op empowerment van meiden en zorgt voor gave activiteiten en een gevarieerd programma-aanbod voor haar leden. Ik heb ervaren dat WAGGGS veel interessante inzichten biedt en verdieping en bewustwording kan aanbrengen in de Scoutingprogramma’s die we onze jeugdleden aanbieden. Door het beste van beide werelden te combineren, kunnen we onze programma’s inclusiever maken en daardoor ook aantrekkelijk voor meiden! “Getting WAGGGS-ified is not a choice.”

talinn4

Internationale seminars bieden, naast de nieuwe kennis en inzichten, ook veel nieuwe internationale contacten. Vanzelfsprekendheden uit eigen land worden meermaals besproken en betwist. Maar die vanzelfsprekendheden zijn cultuurbepaald en vaak ben je jezelf hier niet van bewust. Dit kan leiden tot hilarische situaties! Zo hebben we zaterdagavond met z’n allen het Eurovisie songfestival gekeken. Waar je normaliter alle andere landen afkraakt en je eigen land de hemel in prijst, juichten we nu voor alle landen van deelnemers aan het pre-departure event. Een geweldig voorbeeld van internationale samenwerking en tolerantie – en van learning by doing.

We schrijven deze blog in het vliegtuig terug naar het vertrouwde Amsterdam, na zes hele leuke, leerzame en inspirerende dagen in Tallinn. Onze trainingen zijn grondig doordacht en uitgewerkt, we kennen de diverse aspecten uit het WAGGGS-gedachtegoed en hopen komende zomer tijdens de Roverway in Frankrijk tientallen roverscouts aan te zetten om zelf in actie te komen. Doe mee aan de workshop Free Being Me en word je bewust van de schoonheidsmythe of neem deel aan een workshop over de vluchtelingencrisis, waarin je een actieplan uitwerkt om met je roverscoutsstam bij te dragen aan de integratie van vluchtelingen in de samenleving.

Roverway, we’ll be there – We are already #OnTheRoad

Mitchel Eijkemans

Geschreven door : Mitchel Eijkemans

Nynke Zandhuis en Mitchel Eijkemans zijn beide landelijk vrijwilliger. Zij zijn komende zomer namens Scouting Nederland als trainer voor de WAGGGS aanwezig op Roverway in Frankrijk.

Delen op: