fotolijn

Wat doe jij nu eigenlijk? Scouting virtualiseert!

Wat doe jij nu eigenlijk? Scouting virtualiseert!

Yes! Het is 2 uur en we staan op het punt om naar de plek toe te rijden waar alle servers staan van Scouting Nederland. Maar hoe en wat gaan we daar doen? Even een kleine inleiding.

Zoals de meesten van jullie wel weten heeft Scouting Nederland een aantal servers (hele grote en zware computers) in het bezit om daarmee (onder andere) deze blog te laten zien, maar ook om de ledenadministratie Scouts Online, de activiteitenbank van Scouting en in sommige gevallen bijvoorbeeld de regiowebsite te huisvesten.

Om alle online diensten die er zijn goed en snel weer te kunnen geven is er een team van vrijwilligers, Team Internet – Beheer (TiB) dag en nacht bezig om te zorgen dat alles soepel blijft lopen. In de afgelopen jaren had dit als gevolg dat het aantal servers van Scouting Nederland aardig opgelopen is. Voor de computermensen onder ons:

  • 22 servers met in totaal 108 cores, maar hier wordt gemiddeld maar 5% van gebruikt.
  • 2x storage met in totaal 8,6 TB aan data

Dit alles hebben we in een zogenaamd datacenter staan in twee 19 inch racks. Een datacenter is een plek waar heel veel servers bij elkaar staan en waar gezorgd wordt voor een continue stroomvoorziening en een goede airconditioning. Bij elkaar gebruikt dit ongeveer 35640 kWh aan stroom per jaar. En dit ziet er ongeveer zo uit:

server1

Zoals je wel zult begrijpen is dit niet echt heel erg milieuvriendelijk, en daar willen we wat aan doen als vereniging. Ook is de huidige omgeving behoorlijk ingewikkeld geworden door de vele servers en omdat we gezorgd hebben dat niet alles uitvalt als er één server stuk gaat. Daarnaast moest de helft van deze servers dit jaar vervangen worden, dus het was een mooi moment om eens te gaan kijken of dit niet mooier en handiger kon. TiB is met deze opdracht aan de slag gegaan, en heeft een werkgroep gevormd van twee vrijwilligers en de twee verantwoordelijke beroepskrachten, die het plan verder vorm hebben gegeven.

Wat gaan we doen?

We gaan virtualiseren. Dit houdt in dat de servers zoals deze nu bestaan in een stukje software gezet worden, dat net doet of het een echte server is. Dit stukje software kan dat voor meerdere servers doen, waardoor de server waar dit stukje software op staat wel zwaarder gebruikt wordt, maar veel meer taken tegelijk kan doen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat deze 22 servers werken op drie servers. Een behoorlijke besparing qua stroom. Geschat zullen we nog op maar 15332 kWh uit komen. Ook hebben we daardoor nog maar één kast in plaats van twee nodig om alle servers in kwijt te kunnen.

Op naar het datacenter

Zo… dat was heel kort het plan. Daar staan we dan! Auto’s vol met hele grote dozen en Mark en ik zijn onderweg naar het datacenter. Daar aangekomen nemen we even snel een blikje drinken. En ondertussen komen Marc en Hans ook aan. Met zijn vieren zullen we deze klus moeten gaan klaren.

Na het drinken met zijn vieren naar binnen en daar door de redelijk strenge aanmeldprocedure heen om het datacenter in te komen. Eenmaal binnen kunnen we via de ‘loading bay’ onze spullen uit de auto’s halen en uitpakken. Karton is uit den boze op ‘de vloer’ (de plek waar alle kasten met servers staan). Als alles is uitgepakt en op karretjes ligt kunnen we dan echt naar binnen. Wat een herrie zeg!

Scouting Nederland zit in een state-of-the-art datacenter waar gewerkt wordt met zogenaamde hot en cold corridors. Je stapt dus niet zoals je zou verwachten een ruimte in waar het heel koud is, maar juist een ruimte waar het heel warm is. Niet de hele ruimte wordt gekoeld, maar alleen de ruimte waar de voorkanten van de servers zitten.

server2

Op het plaatje zijn de cold corridors afgesloten met de deuren, de grote open ruimte is de warme kant. Hierdoor kan er heel efficiënt gekoeld worden.

Er is geregeld dat we de nieuwe omgeving helemaal mogen opbouwen in een aparte kast. Hierdoor kunnen we de nieuwe omgeving heel mooi opbouwen. Het duurt niet lang of alle servers (en de nieuwe storage) hangen in het rack:

server3

Daarna moeten alle kabels aangesloten worden. Dit geeft het volgende plaatje:

server4

Ondertussen wordt het netwerk en de nieuwe firewalls druk geconfigureerd door Hans en Marc en denken we rond een uur of 10 dat het allemaal werkt en is het tijd om wat te gaan eten. De Burger King is dichtbij, en daar is een mooie tafel om je laptop op kwijt te kunnen en met een mobiele telefoon en 4G is er ook nog eens netwerk zodat er mooi verder gewerkt kan worden…

Helaas. Dat was de bedoeling, maar het blijkt niet zo te werken. De firewall hebben we iets te strak afgesteld en we kunnen zelf ook niet meer bij de servers. We moeten dus nog even terug naar het datacenter om het een en ander iets beter in te regelen en rond middernacht zijn we dan echt ‘klaar’!

Testen maar!

Nou ja, klaar… nu gaat de volgende stap beginnen. De nieuwe omgeving moet helemaal getest worden of deze voldoet aan alle stabiliteitseisen die we stellen. Ook moeten de servers die nu nog in de andere twee kasten zitten, omgezet worden naar virtuele servers. Hierna moeten de fysieke servers uit het rack gehaald worden zodat alles op de nieuwe omgeving draait. Al met al hebben de vrijwilligers van TiB de komende tijd nog heel wat te doen!

Hardware

Voor de ‘nerds’ onder jullie nog even een lijstje van de nieuwe hardware:

  • EMC VNXe 1600 met FastCache (8TB netto beschikbare ruimte)
  • EMC VNXe 1600 (16TB netto beschikbare ruimte)
  • 3x een Cisco UCS C220M4S 2x E5-2630 v3 8core 128GB memory
  • 2x een Cisco SG550XG-8F8T 16 port 10 Gbit switch
  • 2x een Cisco ASA 5506-X met FirePOWER

Dit alles zit aan elkaar gekoppeld met 10Gbit glasvezel voor de EMC’s en met 10Gbit Twinax voor de servers. Hiermee is een volledige converged oplossing neergezet waarmee Scouting Nederland de komende jaren vooruit kan.

 

 

Vincent Klop

Geschreven door : Vincent Klop

Vincent Klop is coördinator ICT bij Scouting Nederland. Samen met collega Mark en vrijwilligers Hans en Marc zijn ze onderdeel van Team internet - Beheer, waarin hij zich onder andere bezighoudt met het virtualiseren van de serveromgeving.

Delen op: