fotolijn

Fue un evento épico

Fue un evento épico

Stel je voor, je zit op een willekeurige dinsdagavond je favoriete serie te kijken en je wordt gebeld door iemand van Scouting Nederland, met de vraag of je naar een bijeenkomst wil over roverscouts, en oh ja een leuke toevoeging: de bijeenkomst is in Madrid. Dat is wat ons is overkomen. Namens Scouting Nederland mochten wij naar de 9e Europese Agora, georganiseerd door de WOSM. Dit is een uniek seminar dat erop gericht is om roverscouts uit heel Europa bij elkaar te brengen, om te praten over de rol van roverscouts binnen Scouting en hoe het roverscoutsspel beter geïmplementeerd kan worden. Supertof dus!

bus

Vol goede plannen en enthousiasme vertrokken we op woensdagochtend 07:00 vanaf Schiphol naar Spanje. Rond de lunch kwamen we aan op het congrescentrum waar we de komende dagen zouden verblijven. We waren als echte scouts natuurlijk goed op tijd dus hebben we de hele middag lekker in de zon gezeten. Gedurende de middag kwamen er steeds meer roverscouts uit andere landen aan op het terrein. In totaal waren er 45 roverscouts uit 19 landen aanwezig, een super gevarieerd gezelschap dus!

groepsfoto

Op de eerste avond hebben we door het spelen van verschillende spellen kennis met elkaar gemaakt en zijn we officieus geïnstalleerd als leden van de enige echte Agora-community, wat blijkbaar een ding is.

Elke dag van het seminar stond in het teken van een bepaald thema. Donderdag stond het thema samenwerken centraal. Elke Scoutingorganisatie presenteerde zichzelf met een poster en vertelde hoe hun roverscouts georganiseerd zijn in de organisatie. Niet elk land heeft, zoals wij dat in Nederland hebben één landelijke organisatie; sommige landen hebben meerdere. In Portugal en Spanje zijn er bijvoorbeeld 2 organisaties en in Frankrijk zelfs 6! Dit was voor ons super leerzaam omdat wij op deze manier op zoek konden naar manieren om het roverscoutprogramma in Nederland nog beter en toffer te maken. Wat ook opviel was dat in sommige landen de roverscoutsleeftijd doorloopt tot bijvoorbeeld 26 jaar in Ierland of 29 in Letland. De donderdagavond was gericht op uitwisseling tussen verschillende culturen. Gewapend met stroopwafels, dropjes en Scouting-sleutelhangers hebben we vol trots Nederland en de Roverway 2018 op de kaart gezet.

 MG 6774

Vrijdag zijn wij richting Madrid vertrokken om de hele dag te werken aan het thema Scout & Samenleving. Na een gezellige busrit zijn we bij Amnesty International op bezoek geweest om een lezing te volgen en om te discussiëren over mensenrechten. Met name de discussies over vluchtelingen waren erg interessant, omdat er door alle verschillende nationaliteiten en achtergronden van de deelnemers verschillend wordt gekeken naar dit onderwerp. We waren het er wel allemaal over eens dat scouts een belangrijke rol kunnen en moeten spelen bij de opvang van vluchtelingen. De scouts in Griekenland helpen bijvoorbeeld erg actief bij het opvangen van vluchtelingen die aankomen in het land. In de middag zijn we kort de stad in geweest om wat toffe foto-opdrachten te doen in groepjes en zo Madrid te ontdekken. Erg veel tijd om te ontspannen was er niet, want we gingen al snel door naar een opvang voor mensen met een beperking om daar activiteiten te ondernemen met de bezoekers van de opvang. Ondanks de taalbarrière die aanwezig was, genoten de mensen in de opvang van de activiteiten, wat erg mooi was om te zien. #trots!

 MG 6555

Zaterdag stond er weer een supervol programma voor de boeg waar betrokkenheid, inspraak en jeugdparticipatie centrale onderwerpen waren. Dit was erg boeiend! We begonnen de dag met een presentatie van een oud-deelnemer van de Agora die inmiddels is doorgegroeid tot jeugdvertegenwoordiger bij de WOSM. Hoe vet is dat?! Er werd gesproken over verschillende problemen in de landelijke Scoutingorganisaties zoals miscommunicatie, gebrek aan inspraak en het niet optimaal werken van een roverscoutsprogramma. We leerden dat in sommige landen het gebruikelijk is dat er een afvaardiging van roverscouts zitting heeft in de landelijke raad of zelfs in het landelijk bestuur. Er vonden ook externe presentaties plaats over de wereldprojecten van de WOSM: Messengers of Peace, Scout of The World Award en het World Scout Environment Programme en een presentatie van de delegatie uit IJsland die vertelde over de Moot die in 2017 plaats gaat vinden in IJsland.

Zaterdagavond vond alweer de afsluiting van het seminar plaats door middel van een ceremonie met kaarsjes, gevolgd door een gezellige Spaanse avond waarbij we echt even de Spaanse cultuur leerden kennen door gezellig te dansen en te feesten.

badge

Vlak voordat we afscheid namen hebben we nog een badge van het evenement ingekleurd met als boodschap dat iedereen zijn eigen leven zelf kleur kan geven. En dat we er voor moeten zorgen dat we de wereld samen ook meer kleur geven. Zondagavond zijn we na een gezellige middag in de stad met roverscouts uit Duitsland, Ierland, Finland en Roemenië weer richting het minder zonnige Nederland vertrokken om hier al onze ervaringen te delen!

 MG 7045

Het seminar heeft ons zeker niet alleen heel veel nieuwe Facebookvrienden en internationale contacten opgeleverd maar vooral inspiratie om het roverscoutsspel in Nederland goed aan te pakken, roverscouts op de kaart te zetten en roverscouts in Nederland klaar te stomen voor de Roverway 2018!

Luuk Rijken

Geschreven door : Luuk Rijken

Luuk Rijken en Maxxyme Kaan zijn roverscouts en landelijk vrijwilliger. Zij mochten namens Scouting Nederland naar Agora, het seminar voor en door roverscouts van de WOSM in Madrid.

Delen op: