fotolijn
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 12843 niet laden

Inspiratie opdoen in het zonnige Athene

Inspiratie opdoen in het zonnige Athene

Met onze ScoutFits aan, internationale dassen in de aanslag, Scout-sleutelhangers om uit te delen in de koffers en onze presentaties in het hoofd, ontmoeten we elkaar op donderdagochtend vroeg op Schiphol. Want wij, Vincent, Marc, Evert en Anniek, gaan naar Athene om Scouting Nederland te vertegenwoordigen op het Scouts & Guides I/O event!

athene7

Het Scouts & Guides I/O event is een bijeenkomst voor alle nationale Scouting & Guiding organisaties in Europa, en gaat over ICT en communicatie. Met vrijwilligers en beroepskrachten van organisaties uit zo’n 12 landen wisselen we ervaringen uit over allerlei onderwerpen omtrent ICT en communicatie. Op de planning staan discussiegroepen, presentaties van key note speakers, korte presentaties (pecha kucha’s) over je eigen expertise en uitgebreide presentaties om je horizon te verbreden. Ontzettend veel te leren dus, maar ook te brengen. Dit event vond in 2009 voor het eerst plaats in Nederland, en wij schijnen dan ook op vele aspecten voorop te lopen wat betreft ICT en communicatie. Dit jaar gaan wij vertellen over het gebruik van open source-software, mobile design, virtualisatie van servers, crossmediale software en HRM zoekprofielen.

Zonder jas

Maar eerst: koffie! We moeten overstappen in Parijs, waar we vanuit de lucht een blik werpen op de Eiffeltoren, en na een voorspoedige vlucht zitten we dan ’s middags echt in een Griekse taxi, op weg naar het hotel waar het event zal plaatsvinden. Daar worden we met een warm welkom ontvangen, en Evert en Vincent, die vorig jaar ook op het event aanwezig waren, zien al veel bekenden. We zijn vroeg genoeg om het weekend te beginnen met het ontdekken van Piraeus, de voorstad van Athene waar we vier dagen zullen vertoeven. En dat is geen vervelende ontdekkingstocht, want met 18 graden kunnen de winterjassen, sjaals en handschoenen in de hotelkamer blijven en zo staan we met de mouwen opgestroopt jachten te bewonderen in de zonnige haven – dat krijg je als je een waterscout meeneemt!

athene4

Na het avondeten is het dan echt tijd om met het programma te beginnen en elkaar te leren kennen door middel van een bingospel. Daarna duiken we meteen in de Scoutingstof: in verschillende groepen bespreken we de uitdagingen die we zien in onze organisatie, maar ook bijvoorbeeld mooie Scoutingervaringen.

Van visie naar doel

De volgende ochtend beginnen we na het ontbijt meteen met een interessante presentatie van Microsoft Griekenland over de cloud services die Microsoft non-profit organisaties aanbiedt. Daarna worden de posters van alle deelnemende NSO’s (Nationale Scoutingorganisaties), waar op staat waar organisaties zoal mee bezig zijn en hoe ze in elkaar zitten, opgehangen en kan iedereen de posters bekijken en bespreken. Hier ontstaan al meteen interessante gesprekken en worden afspraken gemaakt voor verdieping.

athene5

Vervolgens krijgen we in subgroepen de opdracht om een visie uit te werken naar een doel. We maken de sterke en zwakke punten van onze organisatie inzichtelijk, zonder erover te oordelen, en komen dan ook met een doel de sessies weer uit. Inspirerend!

Snel praten

Na de lunch starten we met de pecha kucha-presentaties, een manier van presenteren waarbij je 20 slides van ieder maar 20 seconden moet bespreken. En dat gaat vlug! Het wordt dan ook snel praten om op tijd je verhaal te kunnen doen. Het is een leerzame middag, waarbij we veel informatie over uiteenlopende onderwerpen voorgeschoteld krijgen. De Spaanse organisatie verrast ons met een inspirerend verhaal over campagnes op social media en de Finse delegatie zet ons aan het denken over de inzet van e-learning voor vrijwilligers.

athene3

Deze behoorlijk informatieve dag wordt na het avondeten afgesloten met een spetterend avondprogramma. De lokale scouts van Athene hebben voor ons een quiz-avond georganiseerd, waarbij we met allerlei hilarische opdrachten punten moesten zien te verzamelen. Gelukkig zijn we allemaal winnaars en proosten we op traditionele wijze met ouzo op een mooie avond. Als klapper op de vuurpijl krijgen we een prachtige das aangeboden en daar zijn we natuurlijk als echte scouts erg trots op. Nadat we in het café aan de overkant nog even geproost en gezongen hebben voor de twee jarigen in ons midden, is het toch echt bedtijd, want morgen hebben we weer genoeg te leren!

Athene ontdekken

Zaterdag overdag even geen ICT en communicatie, maar een toeristische activiteit: we gaan Athene ontdekken! Dat doen we natuurlijk wel ‘op zijn scouts’, en gewapend met een kaart en allerlei opdrachten begeven we ons langs de Akropolis, resten van de tempel van Zeus en de vele ruïnes meer die Athene rijk is. Ook pikken we nog een extra staaltje Griekse cultuur mee: de stakingen op het centrale plein zijn in volle gang en gooien enigszins roet in het eten voor onze route, maar dat mag de pret niet drukken. Na een gezellige lunch met traditionele souvlaki gaan we terug naar het hotel voor meer inspiratie.

souvlaki

Die krijgen we onder andere van key note speaker Dr. Spinellis, die ons alles vertelt over gratis en open source software. Ook helpen we andere organisaties met hun problemen, en blijkt dat we elkaar heel wat kunnen leren met de ervaringen die we hebben. Zo zijn verschillende organisaties erg geïnteresseerd in ons VOG-beleid, en biedt ook de ScoutingApp en onze activiteitenbank inspiratie voor velen. De avond wordt afgesloten met nog een aantal hersenprikkelende presentaties. Zo vertelt een afgevaardigde van de Britse delegatie over een project dat lijkt op ons ‘Scouts in Kaart’, en dat leidt tot een interessante uitwisseling van informatie hierover. Ook de Sloveense presentatie over het gebruik van onderzoeksresultaten kan het publiek goed boeien.

athene2

Afscheid

En dan is het alweer zondag, en dus bijna tijd om terug te vliegen. ’s Ochtends zitten we echter nog in groepjes bij elkaar voor interessante discussie, onder andere over de invulling van het Europese ICT-netwerk, maar ook een verdieping van de gisteravond gestarte discussie over het gebruik van data voor het maken van beslissingen. Onze kennis vanuit het project Groepsontwikkeling, waarbij groepen op basis van een enquête aan de slag gaan met verbetering, is een mooi voorbeeld hiervan.

groepsfoto

We maken nog een groepsfoto op het dak van het hotel (waar we het zwembad ontdekken, had met dit weer best gekund, vinden wij) en nemen langzaamaan afscheid van de meeste deelnemers. Na nog één Griekse lunch begeven we ons naar het vliegveld, met de wetenschap dat we onze jas straks wel nodig gaan hebben: zitten we hier nog in ons t-shirt, in Nederland sneeuwt het! Geef ons maar Griekse winters, daar kunnen wij best aan wennen.

athene1

We hebben ontzettend veel geleerd én gelachen. Mooi is vooral om te merken bij zo’n internationaal evenement, dat scouts eigenlijk overal ‘hetzelfde’ zijn en dat het goed is om af en toe ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. We gaan naar huis met een voldaan gevoel; niet alleen hebben we volop informatie om verder mee aan de slag te gaan, maar vooral ook inspiratie!

Geschreven door :

Marc en Evert zijn vrijwilligers van team internet en team communicatie. Ze houden zich bezig met onder andere de verschillende websites, de serveromgeving, ondersteuning aan groepen en HRM namens deze teams. Anniek en Vincent zijn beroepskrachten op het landelijk servicecentrum bij team communicatie (nieuwe media en publicaties) en ICT / team internet (ontwikkeling van Scouts Online en andere applicaties). Samen vormen zij de afvaardiging van Scouting Nederland naar het Scouts & Guides I/O event 2016 in Athene.

Delen op: