fotolijn

Modder op de auto en een glimlach op het gezicht

Modder op de auto en een glimlach op het gezicht

Foto's: Chris van den Akker

Zes meisjesscouts van ongeveer 12/13 jaar zijn met hun enthousiaste begeleidster Loes om 20.00 gedropt. Om 00.30 worden ze plat op hun buik liggend in de berm langs een landweggetje ergens diep in Zuid-Limburg gespot door "de douane". Ondanks de modder & brandnetels liggen ze daar; een buitentemperatuur van 1 graad trotserend. De meiden zijn super enthousiast en vol energie rennen ze na de spot de weilanden in, als verwoede poging om te ontsnappen aan ‘de douane’.

‘De douane’ wordt gevormd word door de leden van Scouting LAROS. Ze rijden deze koude winteravond met zeventien terreinvoertuigen door het Limburgse land ten zuiden van Berg en Terblijt. Daar vind namelijk voor de zesde keer hun “gezinsweekend" plaats. Een weekend voor leden, hun gezin of voor vrienden van leden van deze landelijke plusscoutvereniging.

scouting laros CvdA 0214

De vrijdagavond van het gezinsweekend staat traditioneel in het teken van een greppeltocht voor scouts en explorers uit de regio Maastricht & Mergelland. Op zaterdag wordt er traditioneel een Roadbook gereden, een tocht bestaande uit verschillende tochttechnieken over zo veel als mogelijk onverharde paden. Natuurlijk met respect voor hetgeen we allemaal ooit eens hebben beloofd in “onze wet”: een Scout is goed voor de natuur. De zondag staat in het teken van hun jaarlijkse ledenvergadering en een wisselende activiteit. Dit jaar hebben we op de plaatselijke VMBO school geleerd hoe we een Limburgse vlaai moesten bakken. Na het weekend is iedere deelnemer met twee door hem of haar zelf bereide vlaaien huiswaarts gereden.

scouting laros CvdA 0100

Scouting LAROS is de transportserviceclub van Scouting Nederland. Naast onze bekende ondersteuning op de tweejaarlijkse Scout-In, waar wij iedere keer proberen met zo min mogelijk vertraging ongeveer 400 aanhangers van de deelnemende groepen op het terrein te rijden, helpen wij ook graag bij andere bekende en minder bekende activiteiten. Zo zijn wij aanwezig bij de Paroba in het Amsterdamse Bos (de RSW van Regio Amsterdam-Amstelland, red.), bij de internationale Jamborette in Haarlem, bieden we ondersteuning voor PAGGS in Apeldoorn en zijn we natuurlijk ieder jaar present bij de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast staan de leden van Scouting LAROS graag klaar voor Scoutinggroepen die hulp nodig hebben bij hun vervoersproblemen. We moeten eerlijk zijn; dat lukt ons niet altijd. We proberen het natuurlijk altijd te fixen, we zijn echter afhankelijk van onze leden en hun mogelijkheden.

scouting laros CvdA 0311

Naast het ondersteunen van Scoutinggroepen of grotere activiteiten gaan de 55 leden ook met regelmaat, zoals het echte scouts betaamt, samen de natuur in. Met veel plezier testen we de mogelijkheden van onze voertuigen op speciale terreinen of op de onverharde openbare wegen die her en der nog in binnen- of buitenland te vinden zijn. Met een dikke laag modder op de auto en een grote glimlach op hun fijne gezichtjes vertrekken de leden, die verspreid over Nederland (en enkele in Duitsland en België) wonen, na zo'n weekend weer naar huis. Bij scouting LAROS is elk 4x4 voertuig welkom. Het wagenpark bestaat momenteel uit Land Rovers, Jeeps, Suzuki's, DAF vrachtwagens en meer. Om een veelgehoorde mythe de wereld uit te helpen: dit zijn de auto's van de leden zelf. Voor sommigen is het hun dagelijkse auto, maar voor iedereen is het bovenal een hobby-auto. Binnen Scouting LAROS is veel technische kennis aanwezig en wordt er af en toe ook gezamenlijk gesleuteld, zodat de auto's voor de volgende activiteit weer tip-top in orde zijn.

Meer te weten komen over scouting LAROS doe je door op onze site of Facebook te kijken. Ben je meer visueel ingesteld, kijk dan op het Scouting LAROS-YouTubekanaal.

Geschreven door : Gast

Delen op: