fotolijn

Voorbereidingen en het ministerie

Hoi! Zoals jullie misschien al wel in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, ben ik bezig met voorbereiden om naar de Verenigde Naties in New York te gaan voor Scouting! Ik zal even kort proberen uit te leggen wat daar gaat gebeuren: elk jaar in maart houdt de VN een conferentie over vrouwen (de Commission on the Status of Women, CSW). Landen overleggen daar voor 2 weken aan een stuk en proberen dan een document te maken waarin ze afspraken maken over wat ze het komende jaar gaan doen voor vrouwen. Als alle landen instemmen met dat document, dan is dat juridisch bindend en moet elk land dat  uitvoeren. Elk jaar heeft de conferentie een thema, dit jaar is dat “Violence against Women and Girls”.

Tijdens de conferentie zijn er een aantal NGO’s (vrijwilligersorganisaties zoals de World Association of Girl Scouts and Girl Guides) uitgenodigd om te proberen of zij de besluiten kunnen beïnvloeden (lobbyen). WAGGGS, de organisatie waarmee ik ga lobbyen, heeft mij uitgenodigd om samen met een aantal anderen te kijken of we dat document zo kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen dan de rechten van meisjes wereldwijd (maar ook in Nederland) verbeteren en zorgen we dat zij minder risico lopen om slachtoffer te worden van geweld. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door landen te dwingen wetten uit te vaardigen en na te leven.

Ik ben al druk aan het voorbereiden. Om de week moet ik inloggen op een skype-achtig programma, en dan spreekt Andrea van WAGGGS (de baas ;-)!) ons allemaal toe en legt ze uit wat we precies gaan doen. Ook zijn er vrij veel thuisopdrachten die we daarnaast nog moeten doen, zoals contacten leggen met de Nederlandse vertegenwoordigingen. Zo ben ik gisteren op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geweest voor een briefing waarin werd verteld wat de Nederlandse delegatie naar CSW bij de VN gaat zeggen en wat hun standpunten zullen zijn. Ik vond het best heel spannend om zo'n ministerie binnen te lopen, je paspoort te laten zien, handjes te schudden en visitekaartjes uit te delen alsof je het dagelijks doet! De wereld van ministeries en besluitvorming en beïnvloeding is heel nieuw voor me (dat leer je niet bij geneeskunde ;-)), maar ik vind het wel machtig mooi om daar aan mee te mogen doen.

Van de andere aanwezigen kreeg ik totaal niet het gevoel dat ik het broekie was, ik werd juist heel erg hartelijk ontvangen en ik heb nog met veel mensen gesproken (genetwerkt heet dat geloof ik zodra je je in deze kringen bevindt ;-)) en veel ideeën opgedaan. Gisteren was een hele interessante dag: je komt niet dagelijks in de positie waar mensen vragen wat je aan een speech voor de minister wil toevoegen (en ze dan ook nog akkoord gaan wanneer je zegt dat meisjes en jonge vrouwen meer genoemd moeten worden!).

Nu zit ik aan het bureau dit stukje te typen, en over een uurtje moet ik weer op pad, terug naar Den Haag: ik heb een lunchafspraak op een ander ministerie met een beleidsanalist die vorig jaar voor de Verenigde Naties bij UNWOMEN heeft gewerkt. Hij gaat me het een en ander vertellen over wat me staat te wachten in New York. Wat zouden ze eigenlijk voor lunch serveren op een ministerie? Ik ben heel benieuwd!

Margot Hagenaars

Geschreven door : Margot Hagenaars

Margot Hagenaars is al jarenlang actief scout en mocht als vrijwilliger namens de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) naar de VN conferentie ‘Commission on the Status of Women’. Hier heeft ze namens Scouting meegepraat over meisjes en vrouwen.

Delen op: