fotolijn

Internationale Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Ik zit nog steeds in New York voor de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) op de grootste wereldwijde conferentie over vrouwenrechten van de Verenigde Naties.

Is er een betere plek om Internationale Vrouwendag te vieren dan bij de Verenigde Naties, met meer dan 9.000 vrouwen uit de hele wereld, lobbyend voor vrouwenrechten? Nog nooit heb ik überhaupt zo veel vrouwen bij elkaar gezien en het is gigantisch inspirerend om hier te zijn.

Sterke vrouwen en sterke meisjes heb je in alle soorten en maten. Het eerste denk je waarschijnlijk aan vrouwen die beslissingen maken of heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld minister Bussemaker (die heb ik van de week ontmoet), of Prinses Máxima. Maar denk eens verder. Welke vrouwen hebben jou beïnvloed? Aan welke vrouwen is het te danken dat wij zijn wie we zijn? Als ik denk aan de sterke vrouwen die voor mij belangrijk zijn, dan komen er veel namen naar boven: mijn moeder, mijn juffen op school, mijn Scoutingleiding, mijn eigen welpen en mijn Scoutingvriendinnen over de hele wereld.

Je hoeft geen belangrijke positie te bekleden om een sterke vrouw of een sterk meisje te zijn (of een sterke man of een sterke jongen voor mijn part). Het gaat erom dat je de dingen die je doet met passie doet. Dat je met passie leert, met passie naar Scouting gaat, met passie met je vrienden samen bent en dat je je met passie uitspreekt voor de dingen die JIJ belangrijk vindt.

Bedenk vandaag, op Internationale Vrouwendag, eens voor jezelf hoe jij een sterk mens kunt worden en welke sterke vrouwen en sterke meisjes voor jou belangrijk zijn. En misschien kun je ze juist vandaag laten weten hoe belangrijk ze voor je zijn.

Margot Hagenaars

Geschreven door : Margot Hagenaars

Margot Hagenaars is al jarenlang actief scout en mocht als vrijwilliger namens de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) naar de VN conferentie ‘Commission on the Status of Women’. Hier heeft ze namens Scouting meegepraat over meisjes en vrouwen.

Delen op: