fotolijn

En nu begint het écht!

Woensdag begon het dan echt. Om kwart voor acht ging de wekker, zodat we rustig konden beginnen aan onze eerste dag op The Academy. Na het ontbijt werden we verwacht in de grote zaal voor een ‘plenary session’, iets wat voor elke dag op het programma stond. Tijdens deze sessie kregen we wat huishoudelijke mededelingen en werden we nogmaals welkom geheten in België. Daarna begonnen de eerste workshops. Kathy startte met een workshop 'Youth participation’ en Wendy begon met 'Advocacy for youth at local and national level’. Na deze eerste workshops zaten we tijdens de lunch vol met nieuwe ideeën om mee terug te nemen naar Nederland. Na de lunch en de eerste inspirerende en intensieve sessie besloten we heel even op bed te gaan liggen. Tot onze schrik werden we daarna pas om vijf uur weer wakker! Dit geeft goed aan hoe vermoeiend en intensief een week op The Academy is.

Woensdagavond arriveerde Wouter en kon hij meteen aansluiten voor de officiële opening, waarbij zowel de WOSM als de WAGGGS een korte toespraak hielden. De Belgische organisatie presenteerde België via een aantal filmpjes. Ook was er aan alle deelnemende landen gevraagd of ze een extra das van hun land wilden meenemen en daar hebben we tijdens de opening een grote lange dassenslinger van gemaakt, die tijdens de rest van de week in het gebouw bleef hangen (zie ook foto). Na de opening was het tijd voor de Belgische avond, waar alle deelnemers kennis konden maken met echte Belgische spelletjes (hoewel ze er ook stiekem wat oud-Hollandse spelletjes tussen hadden gedaan). Natuurlijk mochten ook chocoladefondue en speculaas niet ontbreken tijdens deze kennismaking met België.

Donderdag begon de dag weer vroeg. Na de plenaire sessie gingen Kathy en Wendy samen naar 'Fundamentals of Scouting DNA and how to communicate it to society’, een hele energieke workshop waarbij we goed hebben nagedacht over wat Scouting precies is en hoe we dat het beste kunnen vertellen aan mensen die niet weten wat het is. Heel nuttig!

Tijdens de lunch hadden we de kans om met alle andere scouts te praten over hun ervaringen tijdens de workshops. Ook werden hier veel ervaringen over Scouting in het algemeen uitgewisseld. Daarna was het weer tijd voor onze eigen workshops.  Deze keer werd er namelijk niet geslapen .  Kathy bezocht de workshop 'Advocacy for youth at local and national level’ en Wendy ging naar 'Scouting and active citizenship’. Beide workshops leverden veel inspiratie en ideeën om mee terug naar huis te nemen.

Terwijl Kathy donderdagavond Maaike ging ophalen die met de trein naar Antwerpen was gekomen, deed Wendy mee aan een groot spel buiten waarbij je met een team moest proberen om plaatjes van Suske en Wiske bij andere teams te stelen. Een hele leuke manier om de andere scouts wat beter te leren kennen op een informele manier. Dit werd voortgezet in de bar, uiteraard onder het genot van een drankje.

Vrijdagochtend arriveerde ook Marjolein, wat betekende dat de gehele Nederlandse delegatie toen compleet was (zie ook foto). Samen met Maaike en Marjolein startte Wendy met 'Growth strategies’, een workshop die werd gegeven door Steve Peck, de directeur van de Engelse scouts. Dit was echt een geweldige workshop! We kregen volop de kans om ervaringen met elkaar uit te wisselen en Steve fungeerde daarin als goede gespreksleider. Op dat moment was drie uur eigenlijk te kort voor een workshop. Kathy had die ochtend de workshop 'Being a spokesperson for Scouting and Guiding’ gevolgd, waar ze aan de slag ging met de kernboodschap van Scouting Nederland en leerde om dit op een goede manier over te brengen, ook als de journalist lastige vragen gaat stellen.

Na de lunch kroop Kathy in de huid van workshopleider en gaf zij een presentatie over het Programma Scouting Talent. Dit waren workshops die optioneel waren en met een publiek van ongeveer 15 mensen was het een hele mooie opkomst. Tijdens haar presentatie vertelde Kathy over haar eigen ervaringen met PST. De scouts die waren komen kijken waren allemaal erg enthousiast over het programma!

Vrijdagmiddag ging Maaike naar 'Youth programme’, een workshop over globale trends die invloed hebben op het spelprogramma dat wij als Scouting aanbieden. Kathy en Wendy wisselde van workshop, wat betekende dat Kathy 'Growth strategies’ ging volgen en Wendy naar de spokesperson workshop ging.

Vrijdagavond was het dan zo ver: de beroemde en beruchte internationale avond. Elk land krijgt een tafel waarop ze hun traditionele lekkernijen kunnen neerzetten en ook iets te drinken kunnen aanbieden. Wij als echte Nederlanders hadden natuurlijk gezorgd voor stroopwafels, kaas en pepernoten. Daarnaast hadden Kathy en Wendy zich uitgedost als echt Hollandse meisjes. Het was een groot succes! Iedereen wilde met ons op de foto en ook tijdens de rest van de avond was het een groot gezellig feestje, helaas met tot gevolg dat we niet erg vroeg in bed lagen…

Wendy van Rossum

Geschreven door : Wendy van Rossum

Kathy is voormalig deelnemer aan het Programma Scouting Talent en Wendy is landelijk vrijwilliger bij Scouting Nederland. Samen nemen ze namens Scouting Nederland deel aan The Academy, een internationale bijeenkomst van de WAGGGS en de WOSM (de internationale Scoutingorganisaties) met scouts uit de hele wereld. Tijdens The Academy worden workshops gevolgd over allerlei onderwerpen en ervaringen uitgewisseld. 

Delen op: