fotolijn

“Mission accomplished: Learning, networking and fun!”

“Mission accomplished: Learning, networking and fun!”

Op de laatste sessiedag hebben we wederom verschillende sessie gevolgd. In opvolging van succession planning basics, heeft Bas succession planning advances gevolgd.Deze sessie werd het Programma Scouting Talent aangehaald als een mogelijke manier van succession planning. De folder die wij via communicatie hebben mee gekregen om uit te delen, lag tijdens deze sessie als documentatie materiaal om te gebruiken. Tijdens een sessie over social media heeft Koen geleerd hoe je social media in kunt zetten bij een campagne. Met een groepje heeft Koen een plan bedacht om pesten in de leeftijd van 7 tot 9 jarigen tegen te gaan, hierbij ging het er om hoe social media ingezet kan worden om deze campagne te verspreiden. De laatste sessie van Marieke was “Leadership development in the youth programme" In de sessie werd uitgelegd dat er vier verschillende leiderschapskwaliteiten zijn (envisioning, self management, people skills en management skills) Een goede Scoutingactiviteit zorgt ervoor dat kinderen deze leiderschapskwaliteiten ontwikkelen. Dit kan en hoeft niet allemaal tegelijk, maar in praktijk blijft dat er veel overlapping in zal zitten.

Per persoon hebben we deze week ieder acht sessies gevolgd. Dit heeft gezorgd voor veel nieuwe kennis en inzichten die we in gaan zetten tijdens de rest van het Programma Scouting Talent en daarna.  Graag willen we onze nieuwe kennis en ervaringen delen met anderen.

academy14 1

De laatste avond zijn we naar een oude fabriek geweest, die omgebouwd is tot theater. Hier werd de sluitingsceremonie gehouden, waar de organisatie werd bedankt voor het organiseren van een zeer geslaagde Academy 2014! De sluitingsceremonie werd begonnen met een aantal sketches, verzorgd door het gastland Servië. Na verschillende toespraken en dankwoorden, werd een nieuwe traditie gestart: het overdragen van "het boek”. Servië heeft Portugal, het nieuwe gastland, het boek overhandigd. Hierbij heeft Servië als eerste ook een stukje in het boek geschreven. De gastheer van Servië sprak de hoop uit dat het boek ooit vol zal zijn en er een nieuw boek zal komen.

academy14 2

Afsluitend was er in hetzelfde gebouw een heel gezellig feestje, met een hapje en een drankje. Na afloop van dit feestje hebben we, met een aantal mede- deelnemers en wat “locals” genoten van een stukje nachtleven in Belgrado, in een plaatselijke club.

Zondag was de vertrekdag, gedurende de hele dag vertrokken de verschillende delegaties van alle landen weer terug naar huis. Na een toch wel kort nachtje slapen en een intensieve week, was de vermoeidheid bij iedereen zichtbaar en herkenbaar. Aan het ontbijt waren de meeste deelnemers een stuk stiller dan aan het begin van de week…

Na het ontbijt was het dan voor ons helaas ook echt tijd om onze tassen/ koffers in te gaan pakken. Voor iedereen die later op de dag vertrok was er aan het begin van de middag een tour door Belgrado, om een stukje van de stad te zien. Hierbij hebben we een rondleiding gekregen langs verschillende ondergrondse plekken in en bij het fort van Belgrado. De eerste stop was een bunker uit 1948, waar een kanon in had gestaan.

Het was een speciaal bezoek want de bunker was tot voor kort verboden voor bezoekers. Daarna gingen we naar de ‘Romeinse bron’, die niet Romeins was en ook geen echte bron was. De bron, een 60 meter diepe put, was gebouwd toen Belgrado onderdeel was van Oostenrijk- Hongarije en later dacht men dat de bron van Romeinse oorsprong was, omdat hij  er zo oud uit zag. Vervolgens bracht de gids ons naar een voormalig Oostenrijks- Hongaars kruitmagazijn. Deze ruimte dient nu als een soort museum, waar Romeinse grafstenen staan. Tot enkele jaren geleden werden er feesten gevierd, maar dit werd verboden toen één van de steunpilaren van het bouwwerk was ingestort! Het laatste onderdeel van de tour was een  bezoek aan de oude voedselopslagplaatsen die waren uitgehakt in de harde kalksteen waarop Belgrado is gebouwd. Deze ruimtes werden vroeger in de zomer koel gehouden door in de winter ijs uit de Sava en de Donau te hakken en het op de vloer te leggen. Nu zijn in drie ruimtes wijnproeverijen gevestigd. De tour was een mooie afsluiting van een intensieve (werk)week in Belgrado.

Na de tour richting vliegveld vertrokken. Wederom in een taxi het verkeer van Belgrado doorstaan. Op het vliegveld zijn we de Deense delegatie nog minstens 10x tegen gekomen (en dus ook weer 10x afscheid genomen, haha!)

De vlucht naar Nederland is erg voorspoedig gegaan. Omdat we aan het einde van de dag vlogen, hadden we een prachtig uitzicht bij het opstijgen van Belgrado en het landen in Amsterdam. Buiten was het donker en de steden verlicht, met deze ontzettend mooie beelden hebben we afscheid genomen van Belgrado en Servië. Ongeveer zo’n twee en een half uur later veilig geland in Amsterdam.

academy14 3

The Academy was een absoluut, zeer boeiend, inspirerend, maar vooral ook een leuk evenement. De afgelopen week hebben we veel geleerd: van en over scouting, van en over Servië en ook nieuwe vaardigheden en inzichten, die we binnen en buiten scouting gaan inzetten. Ook hebben we nieuwe mensen leren kennen/ vrienden gemaakt, die we zeker nog eens terug gaan zien.

Kortom: een fantastische week!

Voor de laatste keer, een hartelijke groet,

Koen van Riessen, Bas van Wiggen en Marieke Helmer

academy14 4

Koen van Riessen

Geschreven door : Koen van Riessen

Bas, Koen en Marieke nemen deel aan het Programma Scouting Talent. Samen nemen ze namens Scouting Nederland deel aan The Academy, een internationale bijeenkomst van de WAGGGS en de WOSM (de internationale Scoutingorganisaties) met scouts uit de hele wereld. Tijdens The Academy worden workshops gevolgd over allerlei onderwerpen en ervaringen uitgewisseld. 

Delen op: