fotolijn
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 3005 niet laden

Kort!

Kort!

Alles in Praag is kort: de bedden, de nachten en natuurlijk de pecha kucha presentaties. Het voordeel daarvan is dat we heel veel meemaken, veel ervaringen delen, scouts uit andere landen ontmoeten en heel veel inspiratie op doen die we morgen, na afloop van het Scouts & Guides i/o event, mee naar huis nemen.

Gisterenmiddag, na de lunch, hebben we in subgroepjes allerlei vraagstukken besproken die leven binnen de verschillende Scoutingorganisaties in Europa. Sommige sessies erg technisch, anderen juist gericht op communicatie. Samen met de scouts uit de UK lopen we op veel gebieden voorop en dat maakt dat we als Nederland veel andere landen met ideeën op weg kunnen helpen. De Polen zijn bijvoorbeeld heel erg gecharmeerd van ons mediascoutproject en Spanje en Oostenrijk hebben we laten zien hoe we aan de slag zijn gegaan met de Laat je uitdagen!-campagne. In Europa zijn er nog steeds landen met een ledenadministratie op papier maar er zijn ook landen die al vrij ver zijn met het slim gebruik van data uit de ledenadministratie als managementinformatie, iets waar we in Nederland nog niet zo lang geleden mee zijn begonnen. Interessant om deze ervaringen te kunnen delen en goede voorbeelden mee te kunnen nemen.

Tegen het einde van de middag waren er vier presentaties over ICT management in vrijwilligersorganisaties, het gebruik van open data, het opzetten van goede e-learningsessies en effectieve online strategieën. Stuk voor stuk interessante presentaties en vaak nog betere discussies na afloop daarvan. Voordat we konden gaan genieten van het Tsjechische diner, waren er nog vier pecha kucha’s, je weet wel, die korte presentaties van 20 slides. Eén van de presentaties was van onze delegatie en ging over de ScoutingApp. We zijn zo ver dat de app en het systeem ook bruikbaar zijn voor andere landen en we hebben iedereen kunnen laten zien hoe leuk, handig en eenvoudig het is om een eigen app op te zetten. Aan de positieve reacties te horen zijn er straks meer landen met een ScoutingApp, gebaseerd op het Nederlandse systeem.

io

Terwijl de temperatuur buiten flink onder nul zakte, was het na het diner tijd voor de eerste keynote presentation (jep, het programma is flink gevuld!). Een bekende Tsjechische social media strateeg gaf een aantal praktische tips om tot een goede social media strategie te komen, in het bijzonder gericht op Scouting. Leuk om te zien dat veel van de genoemde punten terug komen in de social media strategie van Scouting Nederland, maar in het bijzonder ook dat de verschillen in het gebruik van social media toch flink verschillen per land. Zo heeft iedereen wel Facebook, maar de exacte inzet van het netwerk is nergens gelijk. Goed om eens met elkaar na te denken over welke content werkt en waarom precies.

Zoals we al schreven was de temperatuur flink aan het kelderen en dus reden genoeg om naar buiten te gaan voor een beetje ontspanning. Alhoewel… Het werd een flinke onderlinge strijd in teams in het centrum van Praag. In teams van vier tot zes scouts gingen we op pad om zoveel mogelijk van de zeven plekken te vinden die we meekregen op foto’s. Uiteraard moest het zo snel mogelijk en als je de plek had gevonden, moest je een knuffel van een bekend kinderfiguurtje met het betreffende object (gebouw, standbeeld, markante plaats) fotograferen. In basis niet zo heel lastig, maar met stuk voor stuk fanatieke teams en een grote beperking, het transport, was het toch een aardige uitdaging. Je mocht namelijk alleen maar reizen (tram, bus, metro, taxi of ter voet), als je voor het betreffende vervoersmiddel een ‘ticket’ had. Dit ticket kon je bemachtigen door vossen (ghosts) te vinden in de buurt van weer andere gemarkeerde plaatsen. Na middernacht waren de meeste teams terug en bleek het team van Mark en Lars het winnende team. Nog een klein Praag’s speciaalbiertje (de zelfgebrouwen sterke drank uit Servië hebben we toch maar vriendelijk afgeslagen ;-)) en toen richting bed, want ook vandaag ging de wekker weer rond half acht.

io2

io3

Vincent mocht na het ontbijt plaats nemen in het panel voor de paneldiscussie waarmee we het ochtendprogramma af trapten. Er stonden twee vragen centraal: wat brengen ICT- en communicatietechnologie jouw organisatie en hoe kun je ICT en communicatie inpassen in de bestaande structuren binnen de Scoutingorganisatie? Na de koffiepauze (uiteraard ook kort!) bracht Juho Toivola ons namens de WOSM een interactieve sessie waarin we in subgroepjes vragen hebben beantwoord over hoe organisaties de WOSM op Europees niveau verder kan brengen en hoe de WOSM op hun beurt de Scoutingorganisaties kan ondersteunen. Zo zou het bijvoorbeeld mooi zijn als er voor landen in Europa formats komen voor het registreren van bepaalde ledendata, zoals aantallen vrijwilligers of jeugdleden in de diverse leeftijden. Op die manier kunnen we zien welke landen groeien, op welke plekken en vervolgens achterhalen wat hun succesfactoren zijn waar andere landen weer van kunnen leren.

io4

De derde ronde van de pecha kucha’s begon rond 12.00 uur en Mark gaf namens Nederland wederom een presentatie. Met behulp van Vincent, in de rol van een leidinggevende van een lokale groep, vertelden we de deelnemers over onze hulpmiddelen op het gebied van ICT en communicatie, zoals allerlei ‘halffabricaten’ voor online promotie, websitetemplates voor Joomla! en het printing on demand systeem voor promotiematerialen.

We konden genieten van een stevige lunch en dat was maar goed ook, want we gingen vanmiddag het koude Praag weer in. Er waren verschillende opties om de stad te ontdekken en omdat we na aankomst nog tijd genoeg hadden om de stad in te gaan, kozen wij voor een tocht langs allerlei cafés en restaurants uit verschillende tijden. Binnen kon je goed zien wat de verschillen waren in stijl. Uiteraard waren de bezoekjes binnen kort en hadden we geen tijd voor koffie ;-). De route eindigde bij het carnaval in Praag, het feest was nog niet écht losgebarsten en na een kort bezoek, snel terug richting het hotel. De rest van de middag volgen nog een aantal sessies, waarover morgen meer. Vanavond hebben we met de hele groep een activiteit in Praag en morgenochtend een gezamenlijke afsluitende sessie. We zijn benieuwd!

Vincent, Mark, Evert & Lars

Geschreven door :

Mark en Evert zijn vrijwilligers van team internet en team communicatie. Ze houden zich bezig met onder andere de verschillende websites, ondersteuning aan groepen en HRM namens deze teams. Lars en Vincent zijn beroepskrachten op het landelijk servicecentrum bij team communicatie (nieuwe media) en ICT / team internet (Ontwikkeling van Scouts Online en andere applicaties). Samen vormen zij de afvaardiging van Scouting Nederland naar het Scouts & Guides i/o event 2015.

Delen op: