fotolijn

Namaste vanuit het Juliette Low Seminar 2015!

Namaste vanuit het Juliette Low Seminar 2015!

Het Juliette Low Seminar (JLS) vindt plaats van 9 tot en met 14 februari 2015 en wordt in Sangam gehouden, één van de vijf wereldcentra van WAGGGS. WAGGGS staat voor World Association for Girl Guides and Girl Scouts en is de vrouwelijke tak van Scouting. Sangam is in Pune (India) en betekent in Hindi ‘Coming together’. En dat is wat we hier aan het doen zijn! In totaal zijn er ongeveer 60 vrouwen in de leeftijd van 20 en 30 jaar uit ongeveer 50 landen aanwezig. Zo deel ik mijn kamer met mensen uit Maleisië en Nigeria, dat zijn al drie werelddelen in één kamer!

india

Dream, Dare, Do!

Het JLS is voor de leiderschapsontwikkeling van jonge vrouwen, gecentreerd rondom het thema 'Dream, Dare, Do!’ Op dit moment zijn we nog in de droom-fase. We hebben interessante workshops over onder andere overtuiging en waarden en crossculturele barrières gevolgd. Ook is er voldoende ruimte om met elkaar te praten over onderwerpen als hoe vrouwelijke leiders in andere landen worden gezien en hoe zij in contact zijn gekomen met WAGGGS.

Millenniumdoelen

Vandaag hadden we een super gave sessie, waarbij we opgesplitst werden in groepen van drie. Ik vormde samen met Teja uit Slovenië en Foube uit Namibië een groepje. We werden op pad gestuurd met verschillende adressen en afbeeldingen uit Pune en moesten daarheen om bepaalde uitdagingen te voltooien. En dit alles door middel van het transport in een rikshaw, op zich al een hele ervaring, door de chaos in het verkeer. In Pune wonen namelijk 7 miljoen mensen op 15.000 km2. Ter vergelijking: de provincie Utrecht is 13.000 km2 en heeft 1,2 miljoen inwoners. Tijdens deze opdracht moesten we ook ergens lunchen. Aan deze lunchopdracht was een uitdaging verbonden, we hadden namelijk maar 28 rupees (40 eurocent) per persoon voor de lunch. Dit bedrag was gebaseerd op wat mensen die in armoede leven in India te besteden hebben voor een lunch. Het idee was gebaseerd op de millenniumdoelen. Voor meer informatie over wat deze doelen zijn en hoe jij hier een bijdrage aan kunt leveren, zie http://www.oneworld.nl/toekomstdenkers/millenniumdoelen

india2

Uitdaging

Uiteindelijk hadden we een achteraf gelegen restaurant gevonden dat best goed was en waar we voor 30 rupees één bord jeera-rijst met saus kregen en voor 35 rupees één bord met drie chappati’s, groente, saus en raita. Deze twee borden hebben we met zijn drieën gedeeld, en we zaten best vol! Dus ja, het is mogelijk, maar er waren ook groepen die niets konden vinden en enkel een zakje chips of een minipizza (met een diameter van vijf centimeter) als lunch hadden. Ook voor ons zorgde deze uitdaging voor stress, want we moesten goed opletten hoeveel we uitgaven. Degene die het eten klaarmaakte (een kok kan ik het eigenlijk niet noemen) had namelijk een fout gemaakt, waardoor we meer moesten betalen. We hebben net zo lang eten terug gegeven, totdat we op de 35 rupees kwamen. Als je je dan indenkt dat rond de 1 miljard mensen over de hele wereld op deze manier rond moeten komen, word je toch even stil. Ja, je ziet mensen op straat wonen, maar je weet pas een beetje hoe het is als je het zelf meemaakt.

inda3

Morgen gaan we de durf-fase in. Ik ben erg benieuwd naar wat er komen gaat.

Dhanyewad (dankjewel) voor de tijd om het stuk te lezen!

Tamara Mesman

Geschreven door : Tamara Mesman

Tamara Mesman is deelnemer van het Programma Scouting Talent en is vanuit Scouting Nederland afgevaardigde op het Juliette Low Seminar 2015 in India. Het Juliette Low Seminar wordt georganiseerd door WAGGGS en heeft het ontwikkelen van leiderschap bij vrouwen als doel.

Delen op: