fotolijn

Jaarlijkse DSK in Eupen

Jaarlijkse DSK in Eupen

Dit weekend reisden vier Nederlandse scouts af naar Eupen in België voor de jaarlijkse Deutschsprachige Konferenz (DSK). Dit evenement wordt elk jaar door één van de deelnemende organisaties neergezet. In België is een kleine Duitstalige minderheid dus zij doen ook altijd mee met de DSK en zij waren dit jaar aan de beurt om de organisatie op zich te nemen. Scouting Nederland is van oudsher ook aangesloten bij deze groep. In totaal waren zo’n 70 scouts uit tien Europese landen aanwezig.

De DSK is bedoeld om elkaar te informeren over wat er speelt en om goede ideeën met elkaar uit te wisselen. Daarom wordt er elk jaar een thema gekozen zodat elke organisatie kan bepalen voor wie het - naast de Internationaal Commissarissen - een goede gelegenheid is om naar toe te gaan. Dit jaar was door de Belgen besloten dat het thema ‘participatie in besluitvorming op alle niveau’s’ was. In dat thema hadden zij enkele workshops voorbereid waarin zij hebben laten zien hoe dit er in hun vereniging aan toe gaat.

Scouting Nederland is recent begonnen met het project #Scouting2025. Daarin gaan wij gezamenlijk op zoek naar de belangrijke thema’s voor scouts in Nederland en daar een beleidsplan over schrijven. Wij waren daarom erg geïnteresseerd in de ervaringen van andere landen.

Het evenement duurt een weekend lang dus we zijn vrijdag samen naar Eupen gereden. Na aankomst begon het programma onmiddellijk met een presentatie over de geschiedenis en inrichting van het Duitstalige gebied in België. Zoals dat hoort in België is het allemaal nogal ingewikkeld.

Op de zaterdagochtend vonden de inhoudelijke workshops plaats en ’s middags was er ruimte om kennis te maken met de omgeving. Zo werd er een wandeling georganiseerd of konden we mee naar het Parlementsgebouw.

Enkele highlights uit de workshops:
- Utopia-project van Les Scouts: in deze workshop hebben we enkele goede ideeën opgedaan die wij kunnen gebruiken in het project #Scouting2025.
- Democratie op lokaal niveau: deze workshops hebben we ervaren als een goede kennismaking met de verschillende vormen van participatie op lokaal niveau.
- Duty to God: er is nog steeds een grote diversiteit tussen de verschillende interpretaties van deze term.

Op zondagochtend is traditiegetrouw ruimte om elkaar via presentaties op de hoogte te brengen van wat er speelt. Dan worden ook uitnodigingen voor de aanstaande internationale kampen uitgedeeld. Ook WAGGGS en WOSM gaven een korte update. Deze dag was het ook World Thinking Day/Founders Day dus daar hebben met zijn allen bij stil gestaan.

Dit programma bood ook genoeg ruimte voor informele momenten want ook die zijn belangrijk voor het uitwisselen van ideeën en het opdoen van contacten. Na de lunch was het programma ten einde, werd er afscheid genomen van nieuwe en oude vrienden en keerden we huiswaarts.

dsk

Lisette Van der Wurff-Elders

Geschreven door : Lisette Van der Wurff-Elders

Wouter Zilverberg, Lisette van der Wurff, Wouter van der Velden en Lars Zwaaneveldt bezochten namens Scouting Nederland de jaarlijkse Deutschsprachige Konferenz (DSK) in Eupen, België.

Lisette van der Wurff is lid van het landelijk bestuur van Scouting Nederland en één van de delegatieleden op de Wereldconferentie in Hong Kong.

Delen op: