fotolijn

“Excellen in het bos” tijdens de regionale Scoutingwedstrijden

“Excellen in het bos” tijdens de regionale Scoutingwedstrijden

“Heb je al genoeg juryleden? Of kun je nog wat mensen gebruiken?” is de meest gestelde vraag die ik krijg in de periode voor de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW). En heel vaak is dat inderdaad nog het geval, want voor de RSW hebben we zo’n 50 juryleden nodig die het hele weekend op diverse onderdelen kijken hoe de scouts in de leeftijd van 11 tot 15 jaar het doen. Sinds ongeveer 10 jaar ben ik samen met Peter (die het al ruim 35 jaar is) ‘hoofd jury’ tijdens de RSW van de regio Neder Veluwe.

rsw

De voorbereiding voor de RSW begint vaak al in januari, dan krijgen we of via de e-mail of op een bijeenkomst het thema te horen. Daarna gaan we aan de slag met het maken van criteria waarop de scouts tijdens de RSW beoordeeld worden en dat is vaak best lastig, want hoe beoordeel je een themapresentatie waarin scouts een dans moeten opvoeren? En wat te denken van een maaltijd waarvoor je van de leiding een paar extra ingrediënten krijgt die je verplicht moet verwerken in je hoofdgerecht? Elke keer weer een hele puzzel om de 1000 punten netjes te verdelen over de verschillende onderdelen.

rsw2

Tijdens het weekend zijn de ca. 160 scouts verdeeld over 4 subkampen met ieder een eigen begeleider die hen het hele weekend gezellig ondersteunt. Daarnaast is er het scoutsteam voor de algehele organisatie, een hiketeam voor de tocht op zaterdag en een themateam dat het gehele weekend van een mooi themasausje voorziet. Voor de ondersteuning hebben we een fantastisch foerageteam en een werkstam. Het is elk jaar weer een feestje om iedereen weer te zien en met zo’n 30 man staf alles weer in goede banen te begeleiden.

rsw3

Onze rol bestaat vooral uit regelen van voldoende juryleden die met eerlijke criteria een objectief oordeel kunnen geven over o.a. het koken van je eigen maaltijd op een zelfgemaakt houtvuur, een tent opzetten en een keuken pionieren, een hike lopen en een themapresentatie geven. De juryleden krijgen allemaal een geel petje op zodat ze ook herkenbaar zijn voor de scouts.

Na elk onderdeel krijgen we de ingevulde scorelijsten terug van de juryleden en maken we in Excel overzichten per onderdeel en per deelnemende groep. Ik noem het ook wel eens gekscherend ‘mijn Excelweekend in het bos’. Blijft toch leuk om met je laptopje en printertje te zorgen dat er aan het einde van het weekend een eerlijke winnaar uitkomt. De twee hoogst scorende groepen mogen tijdens het Pinksterweekeinde meedoen aan de Landelijke Scouting Wedstrijden in Baarn. Wie dat dit jaar zijn? Bekijk de uitslag op de website van Regio Neder Veluwe maar eens ;-)

Kim Hiddink is elk jaar hoofd jury tijdens de Regionale Scoutingwedstrijden Neder Veluwe. Tijdens dit weekend laten ca. 23 groepen zien hoe goed, creatief en enthousiast ze zijn en wint uiteindelijk degene met de beste scout skills.

Geschreven door : Gast

Delen op: