“Je kunt niet onzeker zijn in de zeilboot”

Uit onderzoek naar de effecten van Scouting blijkt dat meiden niet alleen veel plezier beleven en vrienden voor het leven maken. Ze leren ook veel bij Scouting. Niet alleen hoe ze een tent opzetten, een maaltijd bereiden of de weg vinden tijdens een dropping. Het gaat ook over samenwerken, uitdagingen aangaan en voor zichzelf opkomen. Dit gebeurt spelenderwijs in een prettige omgeving. In de brochure Girls in the lead vertellen Scoutingmeiden en oud-scouts met passie wat Scouting hen heeft gebracht.

Naam: Tessa Hasekamp
Leeftijd: 15 jaar
Opleiding: 4e klas vmbo-tl
Scouting: Waterscouting Sakoto Kitahara, Leidschendam

“Ik had nooit iets met boten. Tot ik in 2014 tijdens de Vlietdagen in Leidschendam werd overgehaald om lid te worden van Sakoto Kitahara. Dat is de waterscoutinggroep voor meiden. Ik vind het nu zo leuk dat ik graag mijn eigen zeilboot wil.”

“Elke vrijdagavond hebben we een opkomst. We doen allerlei activiteiten. De ene keer bakken we taarten, een andere keer doen we spelletjes. En soms hebben we een feestje op vrijdagavond. In het zomerseizoen varen we op zaterdag of zondag. Af en toe gaan we een weekend op kamp. We maken vuur en koken daarop. En we doen speurtochten. Scouting is gewoon heel leuk!”

Leren zeilen
“We zeilen met stalen Lelyvlet-boten. In het begin vond ik het best eng, vooral het schuin gaan en water scheppen. Nu vind ik dat juist leuk. Zeilen is in het begin best lastig. Je moet goed op de wind letten. Op windvlagen en op het draaien van de wind. In mijn eerste jaar op scouting wonnen we de derde prijs met de Kaagcup, een zeilevenement voor scoutingsgroepen uit de hele regio. Een ander hoogtepunt voor mijzelf was het behalen van mijn CWO 3 zeildiploma, in de zomer van 2018. Ik wil straks als ik 16 jaar ben ook CWO 4 halen.”

Veel nieuwe vriendinnen
“Van scouting heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Want je kunt niet onzeker zijn in boot. Als je te veel nadenkt en twijfelt, dan gaat het mis. Je moet dus gewoon je gedachten uitschakelen. De scouting helpt me ook in het gewone leven. Vroeger durfde ik niet op mensen af te stappen, nu wel.
Onze scoutinggroep is heel gezellig. We zijn nu met 13 meiden. Ik heb veel nieuwe vriendinnen gemaakt. We gaan ook met elkaar om buiten scouting. Dan doen we samen leuke dingen.”

Eigen zeilboot
“Ik wil heel graag een eigen zeilboot. Mijn ouders en zus hebben niets met varen, maar ik heb mijn vader bijna zover om een boot te kopen. En later wil ik leiding worden. Dat lijkt me leuk.”

Tessa Hasekamp

Geschreven door : Tessa Hasekamp