Julia Polderman (15) over Scouting

Uit recent onderzoek naar de effecten van Scouting blijkt dat meiden niet alleen veel plezier beleven en vrienden voor het leven maken. Ze leren ook veel bij Scouting. Niet alleen hoe ze een tent opzetten, een maaltijd bereiden of de weg vinden tijdens een dropping. Het gaat ook over samenwerken, uitdagingen aangaan en voor zichzelf opkomen. Dit gebeurt spelenderwijs in een prettige omgeving. In de brochure Girls in the lead vertellen Scoutingmeiden en oud-scouts met passie wat Scouting hen heeft gebracht.

Naam: Julia Polderman
Leeftijd: 15 jaar
Opleiding: 3e klas vmbo
Scouting: Scouting Jan Wandelaar

“Of ik trots ben dat ik scout ben? Zeker! Want het is een geweldige groep. Iedereen mag zichzelf zijn. En iedereen respecteert elkaar. Als er iemand bijkomt, dan nemen we hem of haar direct op in de groep.”

“Op mijn elfde werd ik lid van Scouting Jan Wandelaar. Twee weken later ging ik al een week mee op zomerkamp in Ommen. Tenten opzetten en leuke dingen doen. Het was heel gezellig!” “De scouting is elke zaterdagochtend. We doen altijd weer iets anders. We maken een vuurtje, doen spellen en leren knopen. Als we een activiteit in het bos hebben, nemen we een vuilniszak mee. Voor het afval dat we tegenkomen. In de Scoutingwet staat dat we goed voor de natuur moeten zorgen.”

“Andere hoogtepunten? Sowieso de drie andere zomerkampen. En we hebben nog meer kampen, zoals het winterkamp met de waterscouts. Tijdens elk kamp doen we een hike, met bij elke post een spel. ‘s Avonds eten we chili con carne. Op zomerkamp is er een hike met overnachting. Dan krijgen we twee zeiltjes mee en zoek het uit. We maken dan onze eigen tent en gaan liggen. Soms zijn er hoogteactiviteiten. Die laat ik altijd aan anderen over. Als je iets niet wilt, dan hoeft dat echt niet.”

“Ook ging ik al drie keer naar de Regionale Scoutingswedstrijden (RSW). En dit jaar deden we mee aan de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) in Baarn. Wat die wedstrijd inhoudt? Je moet zorgen dat je kampement en je keuken netjes staan. En je doet spellen. Voor kinderen met een beperking zijn er denkspellen. We werden 11e van de 107 groepen. En ik kwam nog op het Jeugdjournaal”

“Ik ben nu ploegleider. Dat zie je aan de twee witte streepjes op mijn blouse. Ik leid een groepje van vijf scouts, samen met een assistent-ploegleider. Samen coördineren we activiteiten. Na de zomer vlieg ik over, dan ben ik explorer. Uiteindelijk word ik graag esta-leider.”

Geschreven door : Gast

Delen op: