fotolijn

Free Being Me bij de scouts van Scouting Elst

Free Being Me bij de scouts van Scouting Elst

In November 2014 zijn de scouts van Scouting Elst van start gegaan met het programma van Free Being Me. Tijdens 3 opkomsten zijn ze aan de slag gegaan met het ontdekken van Free Being Me. Om de sfeer er al direct lekker in te krijgen, hebben we de 3 opkomsten in een wat kleiner en knusser lokaal gedaan, het lokaal nog aangekleed met kussens en zitzakken, zodat er een wat intiemere sfeer was. Dit beviel de meiden prima. Natuurlijk hebben ze eerst uitleg gekregen over wat het Free Being Me programma inhoudt, daarna zijn ze zelf aan de slag gegaan. Ze zijn gaan kijken naar de schoonheidsmythe en waar die vandaan komt. Hierbij hebben ze natuurlijk de ‘Perfecte vrouw’  getekend en kwamen tot de ontdekking, dat niemand van hen hier op leek, maar eigenlijk dat ook niemand hieraan kan voldoen. Zo kwam het begrip schoonheidsmythe in de groep terecht. Ze hebben bekeken waar de schoonheidsmythe vandaan kwam en hoe je je hier tegen kan wapenen, want je mag er zijn zoals je bent, ook als je niet op de ‘Perfecte vrouw‘ lijkt. Gelukkig waren de scouts hiervan wel overtuigd, de meesten hadden hun eigen stijl en vonden het prima dat anderen er anders uitzagen, want je gaat met elkaar om omdat je elkaar aardig vindt en niet omdat een ander ‘mooi’ is.

fmb

Daarna zijn ze aan de slag gegaan om de schoonheidsmythe aan de kaak te stellen en hun eigen blad te maken waar het gaat om ‘echte’ mensen en waar geen fotoshop aan te pas komt. Daarnaast hebben ze geoefend om een vriendin te helpen zich niet door de schoonheidsmythe te laten leiden. Dit bleek wel lastig te zijn, want het gaat vaak over het uiterlijk, maar met wat oefening, lukte dit ook aardig. Natuurlijk werden er schoonheidsballonnen gemaakt met de mooiste teksten.

fbm2

Thuis gingen de meiden ook aan de slag, door de schoonheidsmythe te vinden. Daarnaast hebben ze zichzelf goed bekeken en hun positieve punten benadrukt. Verder hebben ze natuurlijk hun activiteiten gepland, een vriendinnen-weekendkamp en het verzorgen van een opkomst bij de welpen.

Het vriendinnenweekend was een succes, helaas konden er niet zo heel veel vriendinnetjes bij zijn. Maar de meiden hebben wel veel geleerd en veel gedaan. Zo hebben ze een ruilspel gedaan om en spulletjes te verzamelen voor een fotoshoot, bijkomstig voordeel was dat ze mensen meteen konden vertellen over Free Being Me. Daarna hebben ze de fotoshoot gedaan om te laten zien dat iedereen mooi is, hierbij konden ze gebruik maken van de spullen die ze allemaal hadden geruild.

fbm3

Verder hebben ze nog een opkomst georganiseerd voor de welpen van onze groep. Hier hebben ze zelf een programma voor samengesteld, gericht op de welpenleeftijd. Tijdens het programma hebben ze uitleg gegeven over de schoonheidsmythe en wat je hier tegen kan doen. Als laatste mochten de welpen een bakje knutselen en voor alle andere welpen een lief berichtje op een briefje schrijven en dat in het bakje stoppen. Zo kon elke welp na de opkomst naar huis met een bakje, vol met leuke en lieve berichtjes om zo helemaal Free Being Me te zijn.

Chiara van Beek is teamleidster bij de scouts van Scouting Elst. Haar groep heeft het programma Free Being Me ontdekt. Free Being Me is een activiteitenpakket dat leiding de kans biedt om een positieve bijdrage te leveren aan het vergroten van zelfvertrouwen van meiden én jongens. Meer over het programma lees je hier.

Geschreven door : Gast

Delen op: