Vrijwilligersmanagement in Tallinn, Estland

Inmiddels werken we na Barcelona (2017) verder aan het duurzaam vrijwilligersbeleid binnen Scouting Nederland. Tijdens de landelijke raad (dec. 2018) is dit beleid aangenomen en heeft het team HRM van het landelijk servicecentrum de opdracht gekregen om dit verder uit te werken en uit te rollen binnen de vereniging. Ook de teams Scouting Academy en Groepen & Regio's denken vanuit hun invalshoek en expertise mee om deze uitrol tot een succes te maken. Om ons hierbij te laten inspireren en kennis te delen met onze collega’s uit de verschillende NSO’s (National Scouting Organisation) en NSA’s (National Scouting Association) togen wij, Ruud Baartmans, Simon Middendorp en Math Hoogakker, op 23 mei jl. naar Tallinn en bezochten het MoVis seminar: Management of Volunteers in Scouting.

Van 23 mei tot en met 26 mei 2019 zaten wij met zo’n vijftig andere 'training commissioners' en adult-resource managers bijeen om hun kennis over en ervaring met het vrijwilligersbeleid binnen hun eigen Scoutingorganisatie te delen. Het blijft boeiend om te zien hoe iedere Scoutingorganisatie deze uitdaging aangaat om het door MoVis geïntroduceerde model 'Management of Volunteers' zich eigen te maken, te vertalen naar de eigen situatie en dit te implementeren. Bovendien is het voor de organisatie ook een uitdaging om met de diversiteit aan organisaties en de fase van ontwikkeling waarin die zitten een programma in elkaar te zetten. Er is immers geen ‘one size fits all’ – aanpak om dit binnen alle Europese Scoutingorganisaties te ontwikkelen en te implementeren.

Zoals jullie al weten hebben wij dat binnen Scouting Nederland vertaald in de cyclus 'duurzaam vrijwilligersbeleid' (of De Walvis)

De aspecten, Beloftes, Uitvoering, Voortgangsgesprek en de drie opties Doorgaan, Doorstroom en Afscheid nemen vormen de verbinding tussen het al langer bekende Vinden, Binden, Boeien en Groeien.

Los van de focus op het vrijwilligersmanagement was het hele programma ook gestoken in een middeleeuws thema (we blijven uiteindelijk toch Scouting), waarin we met elkaar terug in de tijd gingen om ook op die manier kennis te maken met de geschiedenis van Tallinn en haar ontwikkeling tot Hanzestad vanaf de 14e eeuw van onze jaartelling. Naast een puzzeltocht door Tallinn, waarin we ons hebben ‘vermaeckt’ met zang (in het Estlands), konden we middeleeuws dansen, boogschieten, dasring knopen (naar oud middeleeuws gebruik; lijkt erg op de Scouting wijze). Voordat we ons gingen laven in diverse herbergen in de nachtelijke uren, streken we neer voor een authentiek middeleeuwse maaltijd. Deze werd nagenoeg geheel in het duister geserveerd, zodat het geheel onttrokken werd aan het oog en je vooral op tast, geur en smaak.

Math Hoogakker

Geschreven door : Math Hoogakker