Paper scouts zijn ook scouts

Hai! Ik ben Wendy Beenakker, en ik zit sinds een tijdje in het landelijk bestuur. Eerst was ik Internationaal Commissaris voor de WAGGGS en dus verantwoordelijk voor ons ‘buitenland’ beleid. Met een succesvolle Roverway in 2018, een wereldwijd geaccepteerde motie voor meer jongeren in de top van onze wereldorganisatie en een bijzonder project voor meer Meiden in Scouting ben ik supertrots op ons als Scouting Nederland. Ik mocht voor Scouting de wereld over reizen van India tot Zwitserland, van Italië tot Cyprus. Dat zou ik veel meer mensen gunnen, dus inmiddels hebben we het beleid aangepast, en kun je nu tussen de vacatures en op social media veel meer oproepjes zien voor internationale Scoutingavonturen!

Deze zomer vertrekken meer dan 1000 Nederlanders richting Amerika voor de World Scout Jamboree, volgend jaar gaan we met de explo’s naar de Europese variant in Gdansk. Ik ben er niet bij, want mijn positie binnen het landelijk bestuur is veranderd, Sanne Hekman is de nieuwe IC WAGGGS en ik ga aan de slag als vice-voorzitter. Een nieuwe rol, waarin ik me de komende tijd vooral binnen onze organisatie nuttig ga maken.

Ze noemen ons ‘bestuurders’ internationaal gezien ook wel ‘paper scouts’. Omdat we ons meer bezig houden met beleid, regeltjes, vergaderen... dan met Scouting.

Maar dat is juist het toffe, op deze manier kan ik wat terug doen voor de vereniging die mij zoveel gegeven heeft. Mijn beste vriendin Vero die ik al ken sinds de kabouters, de meest bizarre, leuke, fijne, gezellige zaterdagen tot in de kleine uurtjes met Bart, Laurens en Stefan. Ik leerde er omgaan met tegenslagen, als het pannetje aardappelen weer van het vuur in het zand belandde, omdat het op zo'n klein gasbrandertje geen koken is tijdens een vermoeiende HIT. Ik leerde er voor mezelf opkomen, maar ook soms mijn plek kennen, als ‘Bek met Bril’. Ik ontdekte mijn leiderschapskwaliteiten, werd door leiding Walter, Gaby en Han gestimuleerd om verder te kijken dan mijn eigen groep en kreeg er zelfvertrouwen. Ik werd er vies, smerig en modderig, en ik leerde er mezelf te zijn.

En dat besef, maakt dat ik graag een paper scout ben, en me inzet voor onze vereniging. Want mijn toekomstige bever die deze zomer geboren wordt, en alle andere kinderen in Nederland, gun ik zo’n start in het leven.

Vriendelijke groet/kind regards,

Wendy Beenakker