fotolijn

IST-ers vertellen: op reis naar Japan

IST-ers vertellen: op reis naar Japan

Binnenkort start de Wereld Jamboree in Japan. De jeugddeelnemers reizen ongeveer een week van tevoren naar Japan voor een ‘voorreis’. Tijdens deze voorreis gaan ze naar een aantal steden (o.a. Osaka en Kyoto) om Japan van dichtbij mee te maken. De contingent- en troepstaf begeleiden de troepen op deze voorreis. Maar hoe komen de IST-ers eigenlijk in Japan? Komen ze tegelijk met de jeugddeelnemers aan op het terrein? En reizen ze met z’n allen? In deze blog geven we antwoorden op deze en andere vragen.

Op naar Japan

Zoals vermeld in onze vorige blog bestaat het Nederlandse contingent uit 19 troepen van elk 36 jeugdleden en 4 troepstafleden. Daarnaast vormen de contingentsstaf en de IST-ers ieder hun eigen troep. De IST-ers, International Service Team, zijn de vrijwilligers die de hand- en spandiensten doen tijdens de Jamboree. Hierbij kun je denken aan hulp bij activiteiten, beveiliging, opbouw van het kampterrein etcetera.

De IST-ers worden op 25 en 26 juli verwacht op het Jamboree terrein. Ze moeten echter zelf hun reis naar Japan organiseren. Dit is dan ook een uitstekend moment om een reis door Japan te maken. Veel IST-ers reizen daarom enkele dagen tot enkele weken voor de Wereld Jamboree naar Japan. Een aantal IST-ers reist samen in groepjes en anderen reizen alleen. Veel bezochte steden zijn Tokyo, Osaka, Kyoto en Hiroshima. Ook zijn een aantal IST-ers de uitdaging aangegaan om de berg Fuji te beklimmen.

ist4

In Tokyo was de Tokio toren erg populair. Osaka wordt voornamelijk gebruikt als uitvalbasis voor het kasteel in Himeji (foto hierboven) en Koya-san (een stad met veel tempels en prachtige natuur). Kyoto staat bekend om zijn duizenden tempels en in Hiroshima wordt het vredespark aangedaan.

ist5

Tijdens het reizen valt op dat men in Japan dingen toch wel heel anders doet. Van WC’s met driehonderd knoppen tot aan het het eten met stokjes en het het nauwelijks aanwezig zijn van prullenbakken (een echte Japanner neemt zijn afval mee naar huis): de cultuur is toch net even iets anders. Maar Japan is ook een prachtig land. Van ongerepte natuur en de supersnelle Shinkansen trein naar eeuwenoude tempels en pagodes, het is allemaal hier te vinden.

ist6

Op 25 en 26 juli konden de IST-ers zich melden op het WJ terrein. Hierna volgde een algemene IST-cursus en was het tijd om de tenten op te zetten. Op 27 juli vinden de meeste specifieke trainingen voor de IST-ers plaats voor o.a. safety (beveiligingsdienst), media office en programma-onderdelen. Het Nederlandse Foodhouse (de Dutch Horizon) wordt ook opgebouwd. Hier kan iedereen terecht voor een echte Nederlandse stroopwafel. Er zijn wat opstartproblemen (de rij voor het ontbijt is toch wel heel lang) maar we gaan er met z’n allen een topevent van maken!

ist7

Christa Harreman

Geschreven door : Christa Harreman

Christa Harreman en Bert Hondshorst zijn op de Wereld Jamboree in Japan vrijwilliger bij het International Service Team (IST) en beschrijven als correspondenten voor het Nederlands contingent hun avonturen voor ScoutBlog.

Delen op: