Begin klein, ook al lijkt het bijna onmogelijk

Hoog in de Zwitserse bergen, bedolven onder een meter sneeuw, staat sinds 1932 een chalet. Dit chalet draagt de naam “Our Chalet’ en is één van de vijf wereldcentra van de WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). Begin februari was Our Chalet de plek waar 38 meiden met de leeftijd tussen de 18 en 25 jaar, van over de hele wereld samen kwamen om met elkaar te praten over duurzaamheid en leiderschap tijdens het Helen Storrow Seminar.

Mijn naam is Marjolein Middelkoop en ik nam deel aan het Helen Storrow Seminar namens Scouting Nederland. Het Helen Storrow Seminar, vernoemd naar de vrouw die Our Chalet oprichtte, gaat over duurzaamheid en wat wij als Scouts kunnen doen om er voor te zorgen dat de wereld duurzaam is/wordt.10 dagen gevuld met workshops over leiderschap, duurzaamheid en outdoor activiteiten. Een paar uur luisteren en bediscussiëren over wereldproblemen om vervolgens een iglo te gaan bouwen in sneeuw waar je minstens een meter in wegzakt.  Serieus maar toch ook luchtig, het is alsof je in een bubbel zit en naar de rest van de wereld kijkt. Een van de belangrijkste onderwerpen waren de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit zijn 17 doelen voor het veranderen van de wereld op een duurzame manier en deze doelen moeten eind 2030 bereikt zijn.

Sommige problemen zijn makkelijker op te lossen dan andere, en in discussies wordt het dan ook duidelijk dat Nederland in een hoop aspecten voorop loopt. Toch zijn er nog zoveel dingen die wij als Nederlanders en als scouts kunnen doen om de wereld een beetje beter te maken. Op de dag dat ik wegging, bleek maar weer eens dat de wereld kleiner is dan je denkt. Een paar uur rondlopen in Bern en op het moment dat ik dan richting het treinstation loopt blijkt dat er nog twee meiden zijn die eveneens op dat moment richting het vliegveld gaan. En zo bijzonder dat op het moment dat ik bij de gate aankwam, één van de andere deelnemers dezelfde vlucht richting Amsterdam had, voordat ze door vloog naar Maleisië.Ieder van ons heeft de Zwitserse bergen achter zich gelaten met nieuwe inzichten en met een project om de wereld een klein beetje groener te maken. Wat 1 persoon kan doen? Meer dan je denkt.

- Begin klein, ook al lijkt bijna onmogelijk om in je eentje dingen te veranderen.

- Misschien heb jij ideeën over duurzaamheid, maar kan jij er zelf niets mee, deel het: het kan de oplossing op iemand anders’ vraagstuk zijn.

- Zelfs het scheiden van afval bij je Scoutinggroep maakt al meer impact dan je denkt.

‘Being green’ is  mijn Helen Storrow Seminar project dat zich voornamelijk richt op de Scoutcentra in Nederland en daarnaast bezig is om een groen programma te ontwikkelen voor Scoutinggroepen.

Marjolein Middelkoop

Geschreven door : Marjolein Middelkoop