fotolijn

Zeilen; frisse lucht, water, het ruime sop… vrijheid!

Zeilen; frisse lucht, water, het ruime sop… vrijheid!

Als waterscouts zijn we gek op water, we doen er van alles op en in. Het erop uit trekken met een vlet is avontuurlijk en geeft een gevoel van vrijheid. Waterscouts zijn op een leeftijd dat ze nog geen auto mogen besturen en vaak zelfs nog geen brommer of scooter, maar een boot besturen mag al op jonge leeftijd en maakt je onafhankelijk. Jij bepaalt, samen met de wind, welke kant de boot opgaat. De ene keer moet je er veel voor doen en tegen de wind inkruisen, de volgende keer heb je ruime wind en kun je, liggend op het achterdek, relaxed richting je doel sturen.

Bij SailWise zie ik de deelnemers ook van dat avontuurlijke, maar vooral van de vrijheid genieten. Iemand met een beperking moet zich vaak aanpassen en kan niet altijd zijn eigen wil doen. In een boot bij SailWise kunnen deelnemers zelfstandig varen, zelfs als ze een zwaar lichamelijke beperking hebben. Ze kunnen nu zelf bepalen of ze naar bak- of stuurboord gaan en of ze met de wind meevaren of juist niet. Dit geeft een machtig gevoel van vrijheid en zelfstandigheid en tegelijk geniet je van dezelfde natuur en frisse lucht.

Ik ben leiding geweest bij de waterscouts en ben nog steeds betrokken bij het bestuur van onze vereniging, maar ik ben ook vrijwilliger bij SailWise op het eiland Robinson Crusoe. Beide hebben met mijn passies voor water en mensen te maken. Bij SailWise en waterscouting mag ik mijn talent en ervaring inzetten om mensen te laten ervaren wat ze allemaal kunnen, wat het is om zelfstandig te kunnen beslissen in je leven en op avontuur te gaan.

Bram Leunis: waterscout en bestuurslid van een waterscoutinggroep uit Harderwijk

Een gedeelde passie tussen Scouting en SailWise

Zolang ik mij kan herinneren heb ik iets met boten en varen. Helaas woonde ik als kind in een bosrijke omgeving, ver weg van bevaarbaar water. Gelukkig was daar Scouting, waar ik mijn energie ook goed in kwijt kon. Omdat ik een aangeboren rugafwijking heb, kwam ik bij een ‘bijzondere eisen’ (BE) groep terecht, tegenwoordig scouts met een beperking genoemd. Met watersport was ik niet bezig. Tot ik bij toeval kennis maakte met het watersporteiland Robinson Crusoe van SailWise. Wat een ontdekking! Een watersportcentrum waar je handicap nauwelijks een beperking is. Mede dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers. Het gevoel van vrijheid, je eigen koers kunnen bepalen, het is bijna niet in woorden uit te drukken. Ik heb mijn CWO-diploma’s daar kunnen halen, zodat ik écht zelfstandig het water op kan.

Inmiddels is het fysiek niet meer mogelijk om een eigen boot te onderhouden, maar dankzij Sailwise kan ik nog altijd met gehandicapte en niet-gehandicapte vrienden het water op. En als je, na een lange zeildag, weer terugkomt in een soort luxe groepshuis, wordt er samen gekookt voor de hele troep en ’s avonds is dan het onvermijdelijke kampvuur met de sterke verhalen. Net als bij Scouting.

Martin Jacobs: lid van werkgroep voor scouts met een beperking en verantwoordelijk voor HRM van de Scout-In17 

Sailwise 3

Martin Jacobs

Geschreven door : Martin Jacobs

Delen op: