fotolijn

Scouting Nederland, DSK, en lama’s in Liechtenstein

Scouting Nederland, DSK, en lama’s in Liechtenstein

Scouting Nederland is aangesloten bij de wereldwijde organisaties voor Scouting: de World Organisation of the Scout Movement (WOSM) en de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Omdat het lastig is om telkens bij te praten met zo’n 150 andere landen, zijn we onderverdeeld in de continenten – en dan nóg een keer onderverdeeld in groepen. Zo behoort Nederland tot de Duitstalige landen. Met ons erbij zijn dat er tien, en deze komen jaarlijks samen op de Deutschsprachige Pfadfinderkonferenz (afgekort tot DSK).

Begin maart vond deze conferentie plaats in het prachtige dorpje Malbun, in Liechtenstein (een dwergstaatje tussen Oostenrijk en Zwitserland), waar we andere delegaties troffen van verenigingen uit België, Luxemburg, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Hongarije en Liechtenstein. In totaal kwamen er 84 mensen van 18 verschillende delegaties!

Delegaties bestaan uit allerlei verschillende mensen. Meestal zijn het mensen die bij hun organisatie verantwoordelijk zijn voor internationale contacten: Internationale commissarissen, vertegenwoordigers van grote projecten, experts in HRM of spel die hun ervaring komen delen, of jeugdleden die alvast internationale ervaringen op willen doen. De delegatie van Scouting Nederland, van links naar rechts: Nic, penningmeester van Scouting Nederland; Wendy, Internationaal Commissaris voor WAGGGS; Wouter, Internationaal Commissaris voor WOSM; en ik, Peter Jan, welpenleiding, roverscout en lid van Programma Scouting Talent (PST).

Wat doe je op het DSK?

Het idee van de conferentie is dat de deelnemende organisaties elkaar vertellen over wat er allemaal gebeurt in de verschillende landen en dat ervaringen en ideeën met elkaar worden uitgewisseld. Het programma is dan ook goed gevuld met presentaties, workshops en excursies. Dat gaat op het DSK allemaal in het Duits - al kan bijna iedereen ook Engels. Natuurlijk leer je ondertussen ook allerlei leuke mensen kennen!

Mijn taak was om Roverway 2018 te vertegenwoordigen en om er een presentatie over te geven. (Gelukkig mocht dit in het Engels, na een hele voorzichtige en precieze uitleg in het Duits over waarom ik het niet in het Duits ging doen!). Daarnaast waren er ook presentaties over Kandersteg (de permanente mini-Jamboree zoals bedacht door Lord Baden-Powell), het Europese fonds Erasmus+ en hun uitwisselingsprogramma’s, Our Chalet (een centrum van WAGGGS in de bergen van Zwitserland), het voorstel van Polen om de World Jamboree in 2023 te organiseren in Gdańsk en hoe dat eruit zou zien, en zo waren er nog een aantal meer. Ook kwam Prins Nikolaus van Liechtenstein langs voor een kort interview!

Naast de presentaties waren er workshops waarvoor je je kon opgeven. Zo ging ik met een groepje mensen een slee bouwen van karton, vuilniszakken en tape, en vervolgens één van de vele pistes rondom het hotel af, in een soort race. Snelheid maken ging erg goed, afremmen iets minder… gelukkig goed afgelopen!  

Ook was er een workshop over touwtechnieken en knopen. Wat je kinderen bijbrengt als je ze leert te knopen: hand-oog coördinatie, probleemoplossend vermogen. Als ze samen iets gaan pionieren is dat een oefening in samenwerken en communiceren! Zelf kan ik niet echt Scouting voorstellen zonder knopen. Met maar twee of drie soorten knopen kun je al torens bouwen van meters hoog, of bouw je zelf je keuken op kamp. Je hebt er altijd wel iets aan! Tot slot waren er nog excursies: we konden naar het kunstmuseum in de hoofdstad Vaduz, naar het Landtag (een soort Tweede Kamer) of met een groepje lama’s en alpaca’s door de bergen lopen. Zelf ging ik voor die laatste. Die lama’s lopen traag, maar wel altijd met precies dezelfde snelheid – of je zelf nou met moeite omhoog kruipt of al bijna naar beneden glijdt, lama’s stappen rustig door. En nee, er werd niemand in het gezicht gespuugd – daarvoor moet je echt je best doen. Schijnt.

Wat betekent dit voor jou?

Zo’n internationale conferentie lijkt ver af te staan van het reilen en zeilen binnen de Scoutinggroepen in het land. Maar het heeft wel degelijk betekenis dat Scouting Nederland scouts naar zo'n bijeenkomst stuurt. Naast dat het versterken van internationale vriendschappen ontzettend belangrijk is en past in de gedachte van Scouting, is het ook een belangrijk platform voor uitwisseling. Voor Roverway konden we bijvoorbeeld mensen enthousiast maken, zodat zij het verhaal weer konden vertellen in hun eigen groepen. Meer rovers betekent een grotere Roverway. Een grotere Roverway betekent meer zichtbaarheid voor roverscouts en Scouting in Nederland in het algemeen. Meer zichtbaarheid is weer goed voor alle Scoutinggroepen.

Andere pluspunten: we kwamen er bijvoorbeeld achter dat er stafleden gezocht worden voor Kandersteg. Dat kunnen we nu doorspelen naar mensen wie het interessant lijkt om ze zo aan een hele toffe internationale Scoutingervaring helpen. Ook kregen we van de Poolse delegatie te horen wat hun plannen zijn voor de World Jamboree in 2023 in Gdańsk, mocht het definitief daar plaatsvinden. Met die informatie kunnen we scouts in Nederland weer verder informeren.

Het zijn maar een paar voorbeelden en er zijn nog veel meer kansen. Zo kunnen we op internationaal vlak ervaring en informatie brengen en halen, de banden en samenwerking met andere landen versterken en iets mee terugnemen naar huis.  

Zelf wil ik hier iedereen bedanken die te maken heeft gehad met mijn deelname aan het DSK. En dan vooral Nic, Wendy en Wouter, voor alle gezelligheid, flauwe grappen en leuke gesprekken! Het was een supertoffe ervaring. En jij bedankt voor het lezen! Hopelijk heb je nu een goede indruk van het DSK en wat Scouting allemaal te bieden heeft op internationaal vlak!

Lars Vermeij

Geschreven door : Lars Vermeij

Delen op: