fotolijn

Een jaar voorzitter

Een jaar voorzitter

Alweer een jaar voorzitter. Een jaar dat wel erg snel voorbij is gegaan! Een jaar met veel indrukken, contacten en vooral veel positieve ervaringen. 

Het afgelopen jaar heb ik vooral gebruikt om groepen, regio’s, landelijke teams maar ook externe organisaties waarmee we bij Scouting veel samenwerken, te bezoeken. Vooral de bezoeken aan groepen en evenementen zoals de HIT, LSW en het NPK geven de meeste voldoening. Het enthousiasme en de positieve insteek van alle scouts is me daarbij écht opgevallen.

En ik dacht dat ik Scouting al kende… Maar Scouting is toch groter dan ik dacht. Nog steeds kom ik teams en projectgroepen tegen waar ik het bestaan niet van wist. Waar ik ook van onder de indruk ben is de kwaliteit die we - bij alles wat we doen - met elkaar leveren. Of dat nou is tijdens Scout-In, Roverway of bij een kleinere groeps- of regioactiviteit: overal zie ik dat er erg naar de kwaliteit en inzet wordt gekeken. En dan niet met betaalde mensen, maar met zo'n 25.000 vrijwilligers! Dát is de kracht van ons als scouts. Niet zomaar vacatures vullen, maar de juiste mensen bij de juiste taak zoeken. Als ik bij externe organisaties ben hoor ik ze regelmatig vragen: "Waarom lukt het binnen Scouting wel?". 

Heb ik dan alleen maar positieve ervaringen?  Ja, eigenlijk wel. De sfeer is goed, ik merk dat we wat informeler met elkaar om gaan en ik word vaak benaderd. Kortom: ik heb nog geen dag spijt dat ik deze mooie functie heb aanvaard. En de toekomst? Voor mijzelf zie ik drie nadrukkelijke speerpunten: jongerenparticipatie, externe contacten en #Scouting2025.

Op het gebied van jongerenparticipatie is veel te bereiken. Ik zie nog teveel bestuurders op hun plek blijven omdat er geen jongeren zouden zijn. Daarmee houden we het probleem in stand. Ik denk dat er wel degelijk jonge, enthousiaste en goede bestuurders zijn. We moeten hun de kans geven en actief op zoek gaan. Typisch Scouting: doorgeven, jongeren laten leren en weer op pad gaan. Tenslotte is Scouting een ontdekkingstocht en niet een club om jaren op de zelfde post te blijven zitten.

Externe contacten zijn belangrijk voor Scouting. We krijgen steeds meer vragen uit de samenleving om samen te werken. We worden meer zichtbaar, maar er zijn ook nog stappen te zetten. Soms zijn we te bescheiden in wat we doen en wat we kunnen, denk ik!

En dan #Scouting2025: we zijn met een fantastische visie bezig die steeds meer vorm krijgt. Ik zie enthousiaste reacties uit het hele land en geloof écht dat dit - en niet alleen voor Scouting - een hele mooie manier is om zoveel mogelijk kennis uit de organisatie te benutten.

Kortom, een geweldig eerste jaar, een mooie toekomst en vast weer een fantastisch tweede jaar als voorzitter!

Jaap Boot

Geschreven door : Jaap Boot

Jaap Boot is voorzitter van het landelijk bestuur van Scouting Nederland. 

Delen op: