fotolijn

IST-ers vertellen: een dag in het leven van een IST-er

IST-ers vertellen: een dag in het leven van een IST-er

De Wereld Jamboree in Japan is in volle gang. De jeugddeelnemers zijn druk bezig met het allerlei spannende en leuke activiteiten zoals tochten door de natuur, culturele uitwisselingsprogramma’s en een bezoek aan Hiroshima. Daarnaast zijn ze ook druk met de ‘standaard’ kampactiviteiten zoals koken en corvee, nieuwe mensen leren kennen of gezellig met een gitaar in de hand muziek maken.

IST-ers, wat doen die eigenlijk de hele dag? In deze blog proberen we een beeld te geven van hoe een ‘gemiddelde’ dag als IST-er er uit ziet op een Wereld Jamboree. De IST-ers, International Service Team, zijn de vrijwilligers die de hand- en spandiensten doen tijdens de WJ. Hierbij kun je denken aan hulp bij activiteiten, uitdelen van de maaltijden, opbouw van het kampterrein etcetera. Omdat dit uiteenlopende activiteiten zijn en we ze niet allemaal kunnen noemen bestaat deze blog uit een meer algemenere beschrijving.

Er wordt ’s ochtends vroeg opgestaan. Veel IST-ers staan vroeg op zodat ze op tijd bij hun job zijn. Maar ook op vrije dagen staan mensen op tijd op, dit omdat de hete Japanse zon lang uitslapen niet mogelijk maakt. Het ontbijt kan tussen 5 en 9 uur opgehaald worden bij het medewerkersrestaurant. De lunch wordt gelijk meegegeven.

ist1

Na het ontbijt begint de IST-er aan zijn/haar werkdag. Afhankelijk van de job kan dit enkele uren of de hele dag zijn. IST-ers helpen onder andere mee met dagprogramma’s. Deze programm’s kunnen op het terrein zijn (on-site programmes) maar ook op andere locaties (off-site programmes). Op het terrein kun je de Science Module (wetenschap), Culture module (cultuur) en de Water Module vinden. Daarnaast is er een Faith and Beliefs Zone (religie) te vinden, kunnen jeugddeelnemers in de Global Development Village kennis op doen van zaken zoals duurzaamheid en hebben de contingenten een paviljoen op terrein staan.

Bij programma’s op locatie gaan de jeugddeelnemers de natuur in, hebben ze een trip naar Hiroshima (Hiroshima Peace Programme) en is er een Community Module waarbij jeugddeelnemers kennis op kunnen doen van de Japanse cultuur.

Daarnaast helpen IST-ers mee in het medewerkersrestaurant, maken zij toiletten schoon en bemannen ze de Media Office. Een aantal IST-ers hebben ook nachtdienst omdat een aantal zaken dag en nacht doorgaan. Te denken valt aan beveiliging (safety), vertrouwenspersonen (Listening Ear) of subkampteams.

ist2

Er wordt niet alleen maar gewerkt op een Wereld Jamboree. In hun vrije tijd kunnen IST-ers naar de ‘swop-markt’. Dit is de plek waar je insignes, dassen en souvenirs kunt ruilen. Daarnaast kunnen IST-ers Food Houses bezoeken of lekker ontspannen onder een boom een boek lezen. Er is ook een mogelijkheid om een excursie te doen naar de Hot Springs.

ist3

Na een lange dag (of nacht) waarbij we allerlei activiteiten hebben gedaan, nieuwe mensen hebben leren kennen of oude bekenden weer ontmoet hebben, staat het tentje klaar om lekker te gaan slapen.

Christa Harreman

Geschreven door : Christa Harreman

Christa Harreman en Bert Hondshorst zijn op de Wereld Jamboree in Japan vrijwilliger bij het International Service Team (IST) en beschrijven als correspondenten voor het Nederlands contingent hun avonturen voor ScoutBlog.

Delen op: