fotolijn

Hoe helpt Scouting bij autisme?

Hoe helpt Scouting bij autisme?

Scouting en autisme, het is geen ongewone combinatie. Bij heel veel Scoutinggroepen in Nederland zitten mensen met autisme. Deze leden kunnen meer dingen doen dan je denkt en zijn in vele opzichten een verrijking voor de vereniging. Ze denken in andere kaders en zijn daardoor erg trouw, creatief en behulpzaam. In deze blog zal ik je mijn kijk vertellen op hoe Scouting helpt bij autisme.

Vanaf het begin staat samenwerken bij Scouting in een hoog vaandel. Niet voor niets is dit aspect verwerkt in de spelvisie SCOUTS! Sommige mensen met autisme kunnen op een moeilijke manier contact maken. Spelen wordt daardoor ook lastiger. Een groot voordeel van Scouting, is dat alle scouts een Scoutfit dragen tijdens hun opkomsten. Gelijkheid wordt daardoor een groot begrip en dat is voor mensen met autisme erg belangrijk. Een Scoutfit lijkt voor jou misschien maar iets kleins, maar zorgt er voor dat mensen met autisme zich eerder mengen met anderen. Het samenwerken gaat hierdoor ook vlotter.

Ergens heen kunnen

Een hobby of vrijetijdsbesteding is voor veel mensen belangrijk. Voor scouts met een beperking kan Scouting helpen om zich door dingen heen te slaan. Bijvoorbeeld als er een dierbare is overleden of wanneer het niet helemaal lekker gaat. Deze scouts vinden het belangrijk dat ze op zaterdag ergens naar toe kunnen waar het gezellig en warm is, zoals bij een knapperend vuurtje. En het wordt nog beter met een zak marshmallows, haha. Mensen met autisme kunnen zeker wel dingen ondernemen, als ze maar weten wat ze moeten of willen doen en er soms een beetje hulp bij krijgen. Mijn ervaring is dat dit bij Scouting heel goed en mooi kan. Andere leden staan vaak open voor het geven van een beetje hulp en je krijgt er vaak een volle glimlach voor terug. Hoe mooi is dat?

Constante factor

In het leven is ondernemen soms moeilijk, al helemaal als je last hebt van ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Ik vind dat Scouting daar goed aan bijdraagt door een constante factor in het leven te zijn. Dat is iets waar ik zelf heel veel aan heb gehad. Als je gek wordt van alle drukte om je heen, dan kan het een fijne uitlaatklep zijn om met andere scouts zaken te ondernemen. Bijvoorbeeld een quiz, het dobbelspel met Sinterklaas of een stevige wandeltocht. Mij heeft het geholpen.

Op de wereld leer je dingen

Scouting staat voor uitdaging, je grenzen verleggen. Dit doe je keer op keer weer een stukje meer. Doordat dingen steeds beter gaan, ontstaat persoonlijke groei. Op de wereld leer je dingen die niet alleen met Scouting te maken hebben, maar ook met emoties. Iets wat veel mensen (met en zonder autisme) moeilijk vinden. Geef iemand eens een high five of een klopje op de schouder niet alle autisten willen aangeraakt worden, vooraf eerst checken. Dat doet al veel met een mens. Leef met een lach, want ook iemand met autisme is een mens!

Mitchel Kleuver

Geschreven door : Mitchel Kleuver

Mitchel Kleuver is beverleiding bij Scouting Dieren en schrijft in zijn vrije tijd graag voor zijn blog. Voor ScoutBlog schrijft hij over hoe hij Scouting ervaart met autisme. 

Delen op: