fotolijn

Trainingsvaardigheden XL: een intensieve dag leren!

Trainingsvaardigheden XL: een intensieve dag leren!

Afgelopen zaterdag verzamelden trainers uit het hele land zich voor de verdiepende workshopdag Trainingsvaardigheden XL. Sanne Hekman is trainer in Regio Overijsselse Vechtstreek en was bij deze dag aanwezig om zich te laten uitdagen op trainingsgebied.

Geheel in televisieprogramma-thema kwamen workshops aan bod als Goede trainer slechte trainer, The voice of NLP, So you think you can train en Training late night. We begonnen met de realisatie van alle rollen die een trainer eigenlijk allemaal heeft (best een boel!). Van gastheer tot presentator en didacticus tot instructeur. Ook kregen we een kennismaking met NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) om onze trainersvaardigheden te verbeteren. Het ging over de balans tussen gedachten, emoties en gedrag - die naar succes leiden. We hebben daarbij geoefend met waarnemingsposities. Neem een discussie als voorbeeld: de ene keer heb je zelf het woord, dan weer de ander. Het doen van de waarnemingspositie maakt, dat je in de schoenen van de ander moet gaan staan. Hoe denkt de ander en hoe voelt hij zich? Als laatste neem je ook de rol aan van observator, een onafhankelijke buitenstaander. Wat zie je gebeuren? Hoe is je lichaamstaal? Kun jij zelf je communicatie richting de ander aanpassen? Kortom, kun je er wat van leren? Voor mij was deze workshop de reden om hier een boek over te bestellen. 

WhatsApp Image 2016 10 10 at 13.14.26

De hoeden van Bono vond ik persoonlijk een grote eye-opener: een voor mij nieuwe methodiek om problemen op te lossen. Let wel, samen een probleem oplossen: niet allemaal een andere kant op, of ideeën door elkaar roepen. Nee, we gingen gestructureerd aan het werk en hadden allemaal dezelfde pet op. De methodiek kent zes verschillende kleuren, die je stap voor stap doorloopt om tot een probleemoplossing te komen. Iedereen heeft vaak een voorkeursrol. Ben je een echte analist, dan denk je 'wit'; zit je vaak in je emotie of ben je spontaan, dan denk je 'rood'. Een 'gele denker' is optimistisch en een 'zwarte denker' ziet beren op de weg. Diegene die het proces graag in de gaten houdt heeft de blauwe pet op en de creatievelingen onder ons vallen onder de groene hoed. Doordat je niet alleen je eigen pet op mag hebben, maar in alle kleuren moet denken, word je op deze manier gedwongen kritisch naar je eigen ideeën te kijken: zijn er reële risico's? Hoe voelt iedereen zich erbij? Een effectieve weg naar probleemoplossing.

Hierna gingen we aan de slag met So you think you can train en bogen we een module (waar we soms tegen op zien) om naar een spel. Dat bleek nog een behoorlijke uitdaging en een beroep op ons creatieve brein. We hebben de spellen gespeeld alvorens we aan Heel holland hapt begonnen. Intervisie kwam na het avondeten aan bod en was zowel confronterend als enorm behulpzaam. We spraken een casus door, waarbij er één spreker is en de anderen stellen vragen om tot een helder beeld van het probleem te komen. Daarna kan men één voor één met advies komen. Voorwaarde voor intervisie is dat er een open en vertrouwelijke houding is binnen de groep. Dan kunnen dingen bespreekbaar gemaakt worden. Ik vond de intervisie confronterend omdat je probleem soms dichter bij jezelf staat dan bij de groep.

Het was een intensieve dag leren: heerlijk!

Sanne Hekman

Geschreven door : Sanne Hekman

Sanne Hekman is trainer bij de Regio Overijsselse Vechtstreek en vertelt in haar ScoutBlog over Trainingsvaardigheden XL, een verdiepende dag vol workshops, speciaal voor trainers.

Delen op: