Crossing borders through water

Vorige week vond Eurosea13 plaats in Polen - een Europees seminar voor waterscouts dat iedere twee jaar plaatsvindt. Vrijwilligers Mirte en Ernst-Jan mochten hier namens Scouting Nederland naartoe en vertellen in deze blog wat ze er zoal hebben geleerd.

Eurosea wordt georganiseerd door een gastland (hostingteam) en de Odysseusgroup (planningteam). Het thema van de Eurosea13 was ‘Crossing borders through water’ met als doel samenwerking, uitwisseling van best practises en informatie-uitwisseling tussen de verschillende landen.

Eurosea13

Zo was er tijdens het seminar ruimte voor presentaties van een aantal landen over hoe zij zijn georganiseerd. Een aantal interessante feiten die hieruit voort kwamen waren:

• Spanje heeft maar 1 waterscoutinggroep, gevestigd in Barcelona
  • De waterscoutinggroep in Athene gebruikt al tien jaar lang 10 lelievletten, geïmporteerd uit Nederland, om op zee te varen
  • Wrikken wordt alleen in België en in Nederland door waterscouts uitgevoerd
  • Het principe ‘wachtschepen’ is bijna niet bekend in de rest van Europa

Er werden workshops gegeven door de leden van de Odysseusgroup en er was een presentatie over de WOSM, met daarin wat hun doelstellingen zijn en hoe wij als waterscouts daaraan kunnen meewerken.

Internationaal, met name binnen Europa, hebben we als waterscouting veel raakvlakken, al willen we die soms niet zien. Denk bijvoorbeeld eens aan opleiding en instructies, veiligheid, regelgeving, en activiteiten. Maar ook minder in het oog springende zaken als ledenwerving, vrijwilligersbehoud, etc. Met elkaar hierover in overleg gaan, doet je soms beseffen dat we in Nederland wel eens als groep (maar misschien zelfs regionaal of landelijk) te ver af dreigen te drijven van wat Scouting in de roots is. Soms kun je met weinig middelen veel meer bereiken en zijn we dat een beetje uit het oog verloren. We komen dan ook terug van Eurosea met een hoop ideeën en motivatie.

Zeilen zaterdag Raul

Een vast onderdeel tijdens Eurosea is de internationale avond, waarop de afgevaardigden van ieder land aan elkaar laten zien hoe waterscouting bij hen wordt uitgevoerd (meestal aangekleed met vele lokale lekkernijen!). Naast dat er veel interactie was tussen de verschillende landen, werd er gebruik gemaakt van het moment om een aantal traditionele Schotse en Poolse dansen te dansen met een groep enthousiastelingen. Ook was er een kampvuuravond, waarbij vele verschillende kampvuuractiviteiten met elkaar gedeeld werden, gevolgd door een groot repertoire aan (kampvuur)liedjes begeleid door zowel een gitaar als een ukelele.

Naast al deze informele activiteiten en interacties, moeten er tijdens Eurosea ook een aantal formele zaken geregeld worden. Zo wordt er tijdens het seminar een land gekozen waar de volgende Eurosea zal plaatsvinden – dat wordt Barcelona – en wordt een verkiezing gehouden voor de samenstelling van de nieuwe Odysseusgroup en het voorzitterschap, dat Ernst-Jan komend jaar deels op zich zal nemen. Op de laatste avond werd er een officiële award uitgereikt aan Ernst-Jan: the order of the monkey fist, een award die uniek is voor waterscouting. De monkey fist is een speciale award met een hoog aanzien, en werd uitgereikt aan Ernst-Jan als waardering voor zijn harde werk op het gebied van waterscouting op internationaal niveau. Een hele eer!

Odysseusgroup 2016 2018

Wat groepen eraan hebben dat wij naar Eurosea zijn geweest? De gesprekken die wij hebben gevoerd kunnen leiden tot samenwerkingen met buurlanden, die ons werk en geld besparen. Zo zouden we met onze zuiderburen instructiemateriaal kunnen uitwisselen. Ook is er gesproken over (internationale) activiteiten voor roverscouts, een gesprek dat Scouting Nederland goed van pas komt vanwege de internationale evenementen die er aan zitten te komen. Onder aan de streep merken groepen dat wij naar Eurosea geweest zijn, omdat we allerlei ideeën hebben opgedaan die (water)scouting nog cooler kunnen maken. Al met al was het een erg inspirerend seminarcongres en kunnen we gemotiveerd uitkijken naar Eurosea14 in 2018.

Bewaren

Mirte Balke

Geschreven door : Mirte Balke

Mirte Balke en Ernst-Jan Jacobsen vertegenwoordigden Scouting Nederland op Eurosea in Polen: een seminar voor waterscouts. In deze ScoutBlog vertellen ze wat ze er geleerd en meegemaakt hebben.

Delen op: