fotolijn

Horen, zien en spreken

Horen, zien en spreken

Hans van Oosten is coördinator van het project In veilige handen en het landelijk opvangteam bij Scouting Nederland. In deze ScoutBlog vertelt hij wat zijn functie nu eigenlijk inhoudt, en waarvoor je bij hem terecht kunt.

Binnen Scouting hechten we grote waarde aan de sociale veiligheid voor onze jeugdleden. Regelmatig krijgen we op het landelijk servicecentrum (LSC) vragen van stafleden en bestuursleden hoe ze om moeten gaan met onderwerpen zoals grensoverschrijdend gedrag, huiselijk geweld, jeugdleden die niet goed in hun vel zitten, diefstal, suïcide, overlijden, ongevallen, geweld, etc.

Na vele jaren actief geweest te zijn op het niveau van groepen, regio, admiraliteit en verschillende landelijke functies ben ik sinds 2001 coördinator In veilige handen/landelijk opvangteam en krijg al dit soort vragen binnen via de telefoon, mail en chat. Het is mijn taak om de vraagsteller/melder een goed advies te geven hoe hiermee om te gaan. Je kunt als staflid niet je ogen sluiten voor signalen die je, soms vertrouwelijk, van een jeugdlid krijgt. Tevens geldt er een meldplicht, volgens het huishoudelijk reglement, voor alle zaken van grensoverschrijdend gedrag. Door een melding te doen krijg je meteen advies over 'hoe te handelen'.

Je kunt dus altijd bellen of mailen met je vragen en krijgt zo veel mogelijk nog dezelfde dag een reactie met advies per telefoon of mail. Mocht er een zeer ernstige situatie voor doen, dan kan het bestuur van de groep 24 uur per dag tevens een beroep doen op het landelijk opvangteam, dat het bestuur kan bijstaan, begeleiden en adviseren hoe verder te handelen.

Toen ik in 2001 als landelijk vrijwilliger op het LSC begon, kwamen er nog slechts enkele vragen per maand binnen. Inmiddels is dit toegenomen tot meerdere vragen per week. Dit betekent niet dat het er nu zo veel slechter voorstaat, maar het betekent juist dat onze leidinggevenden en bestuursleden zich meer bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en een beter gevoel hebben voor de signalen die jeugdleden aangeven. Verder is het onderwerp grensoverschrijdend gedrag ook in de maatschappij een onderwerp dat inmiddels dagelijks in de publiciteit komt. Vanuit Scouting Nederland vinden we dan ook dat groepen een beroep moeten kunnen doen op deskundigheid op dit gebied om ze zo te helpen op een juiste wijze het jeugdlid op te vangen en te helpen.

Helaas komen er soms ook klachten van ouders over het gedrag van stafleden binnen of over onenigheid tussen stafleden onderling. In dat geval stellen wij het bestuur of de vertrouwenspersoon van de groep hiervan in kennis en zullen die dan ook bijstaan om een de klacht goed af te handelen. In sommige gevallen zullen we ook adviseren om gebruik te maken van de bemiddelingscommissie van Scouting Nederland om te zorgen dat voor iedereen Scouting weer een leuke en uitdagende vrijetijdsbesteding wordt en blijft.

Hopelijk heb je ons niet nodig een gaat alles op een leuke en prettige wijze in je groep, maar mocht het nodig zijn of heb je 'een ongemakkelijk gevoel' over iemand in je groep en wil je dit eens afstemmen met iemand buiten je groep, bel gerust. Alles zal vertrouwelijk worden behandeld en alleen in overleg met jou eventueel verder gecommuniceerd worden. We behandelen echter geen anonieme vragen en meldingen, om pesterijen en valse beschuldigingen te voorkomen. In overleg is het wel mogelijk dat we de naam van de melder niet direct doorgeven aan de groep die de zaak gaat behandelen - maar bij voorkeur wel, want we willen ook dat de melder geïnformeerd kan worden over de voortgang van de zaak.

Samenvattend: zit je met vragen op het gebied van grensoverschrijdend gedrag, neem gerust vertrouwelijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar het landelijk servicecentrum. Mijn leuze is: horen, zien en spreken!

Meer informatie:

Hans van Oosten

Geschreven door : Hans van Oosten

Hans van Oosten is coördinator In veilige handen/landelijk opvangteam bij Scouting Nederland. In zijn ScoutBlog vertelt hij wat zijn functie precies inhoudt, en waarvoor je bij hem terecht kunt. Direct contact opnemen? Mail naar inveiligehanden@scouting.nl.

Delen op: