Naar het Juliette Low Seminar in Ghana

Eind mei stapte ik op het vliegveld naar Ghana op weg naar het Juliette Low Seminar, georganiseerd door de WAGGGS. De reden: het was in Ghana, en ik ben ook een van de stafleden voor de Ghanareis die deze zomer plaatsvond voor explorers, dus daar viel het een en ander te combineren. En misschien wel een betere reden: een week vol inspirerende lezingen en workshops over leiderschap zou mij wat meer zelfvertrouwen en skills kunnen geven om in de toekomst mooie dingen te kunnen organiseren voor mij zelf en natuurlijk Scouting Nederland.

Het seminar was speciaal voor jonge vrouwen vanuit de hele wereld. Met 65 deelnemers uit 50 verschillende landen (waarvan meer dan 25 Afrikaanse landen) gingen we aan de slag met het thema leiderschap in verschillende fases. De eerste dagen gingen vooral over jezelf, want hoe kan je ergens zelfverzekerd voor gaan staan, iets in gang zetten, iets veranderen of iets opzetten, als je niet weet wat je zelf kan of als je niet zeker bent over je eigen kunnen? Heel bijzonder is het om te zien dat het niet uitmaakt uit welk land je komt, want iedereen heeft zelfvertrouwen nodig om een eerste stap te kunnen zetten, en iedereen heeft een support team nodig om uiteindelijk verder te komen.

De dagen erna werden de thema’s steeds wat breder: leiderschap in je eigen Scoutinggroep/community, leiderschap binnen WAGGGS, binnen je landelijke organisatie en uiteindelijk wereldwijd. Het doel was niet om wereldleiders op te richten, maar mensen sterker te maken om veranderingen in hun eigen omgeving te kunnen leiden en opstarten. Dit kan al op kleine schaal binnen je eigen groep, of door het opzetten van een project in je omgeving: bijvoorbeeld voor beter drinkwater, meer meisjes naar school, straatkinderen helpen, milieuproblemen aanpakken, of wat meer gericht op Europa: helpen in de vluchtelingenuitdaging, Scouting diverser maken en kinderen meer zelfvertrouwen geven. Deze topics worden gesteund door een netwerk van 10 miljoen meisjes en vrouwen op de wereld, genaamd WAGGGS, en grote kans dat jij er ook een van bent! Al deze meisjes en vrouwen gaan met de idealen van de scouts(guide)wet aan de slag om de wereld een stukje beter te maken.

De eerste dagen was ik behoorlijk onder de indruk van de grootsheid van sommige projecten. In Nederland hebben de meeste mensen al genoeg eten, is er al schoon drinkwater en gaan meisjes al naar school. Wat zijn mijn ambities in vergelijking met die van guides in een continent als Afrika eigenlijk waard? Geleerd werd me het te zien als de piramide van Maslow, waarbij de basisbehoeftes eerst goed moeten zijn voordat er verdere ontwikkeling plaats kan vinden. En ook in Nederland is er behoefte aan een beter zelfbeeld bij jonge meiden (en jongens), open staan voor o.a. culturele diversiteit en aandacht voor mensen die het wat minder hebben. Deze projecten zijn misschien wat minder groots, maar daardoor zeker niet minder waard! Ik ontdekte dat wij hier in Nederland eigenlijk nog helemaal niet zo’n maatschappelijke betrokkenheid laten zien in ons wekelijkse Scoutingspel.

Online, op de site van WAGGGS, is materiaal te vinden dat ook jij kan downloaden en kan gebruiken met je bevers, welpen, scouts, explorers of roverscouts, en is ook zeker geschikt voor gemengde- of jongensgroepen. Wat doe jij al binnen en buiten je groep met je Scoutinggroep? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en ook benieuwd wat jullie voor rol zien voor de Nederlandse Scouting binnen onze maatschappij. Laat het me weten via Facebook of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en wie weet kunnen we hier in de toekomst samen mee aan de slag. Ik ga alvast het gesprek beginnen met scouts in mijn eigen groep!

Elise van Winden

Geschreven door : Elise van Winden

Elise van Winden ging in mei namens Scouting Nederland naar het Juliette Low Seminar van de WAGGGS, in Ghana: een week vol inspirerende lezingen en workshops over leiderschap. In deze ScoutBlog vertelt zij haar verhaal.

Delen op: