Teken

Scouts zijn vaak in de natuur te vinden en kunnen dan wel eens gebeten worden door een teek. In heel Nederland komen teken voor. Ze leven in struikgewas en hoog gras en ze zien eruit als spinnetjes. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán je ziek maken als de teek langer dan 24 uur op je huid zit.

Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur, is een kleine moeite. Heeft een teek je toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen. Als een teek langer dan 24 uur op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid tot gevolg hebben.

Tekenradar

De tekenradar is een handig hulpmiddel om regelmatig te checken op kamp, is de tekenradar. Je ziet in één oogopslag in welke gebieden van Nederland er een hogere kans is een tekenbeet op te lopen. Op de site staat ook meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Teek Control

Jouw welpen en scouts wat bijbrengen over teken? Het RIVM heeft een gaaf hulpmiddel ontwikkeld in de vorm van een game: Teek Control! In deze game maken je welpen en scouts via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens racen ze over de kaart door de straten van hun eigen woonwijk, om daar zo snel mogelijk de kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken. Onderweg zien ze foto’s van hun eigen wijk voorbijkomen. Vraag de ouders om een tekencontrole, en daag vrienden uit de score te verbeteren!

Een teek op kamp

Heeft één van de scouts een teek tijdens het kamp? Vul dan het registratieformulier in en geef dit na afloop van het kamp mee aan de ouders.

Informatiematerialen

Voor algemene informatie over teken en de ziekte van Lyme, kun je (telefonisch) contact opnemen met de GGD bij jou in de buurt of kijk je op de site van het RIVM. Onlangs heeft het RIVM ook een app gelanceerd over teken met allemaal handige informatie.

Delen op: