Groepsontwikkeling

In het programma Groepsontwikkeling krijg je als groep inzicht in de sterke en minder sterke kanten van de groep en betrek je alle vrijwilligers bij het verbeteren van de interne kwaliteit. Daarmee legt Groepsontwikkeling een goede basis voor ledengroei. Groepsontwikkeling draait om vijf succesfactoren waar zowel objectief als subjectief naar gekeken wordt: Spel, Vrijwilligers, Accommodaties & materiaal, Bestuur & organisatie, Financiën.

Meer dan vijfhonderd Scoutinggroepen hebben de afgelopen vier jaar deelgenomen aan het programma Groepsontwikkeling. In 2016 kunnen een aantal groepen nog deelnemen aan het programma Groepsontwikkeling. Wil jij met je Scoutinggroep meedoen aan het programma Groepsontwikkeling? Meld je dan direct aan via groepsontwikkeling@scouting.nl! Twijfel je nog? Bekijk dan het filmpje waarin groepen die hebben meegedaan aan het programma Groepsontwikkeling over hun ervaringen vertellen. Je kunt ook gebruik maken van de light-scan.

De doelen van het programma Groepsontwikkeling zijn:

• Groepen met behulp van een kwaliteitsinstrument inzicht geven in hun eigen ontwikkelkansen.
  • Groepen ondersteunen bij de totstandkoming van kwaliteitsplannen.
  • Groepen ondersteunen bij werving en groei van kader- en jeugdleden.
  • Monitoring en kennisontwikkeling op het gebied van groepsmanagement en ledenontwikkeling; hierbij wordt gebruik gemaakt van onderzoek en analyses.
  • Bij de groepen waarmee gewerkt wordt, de invoering van de nieuwe producten in gang zetten.

Best practice: van jeugdlid naar leidinggevende

Programma Groepsontwikkeling succesvol

De cijfers over 2013 laten zien dat het ledenaantal van Scouting Nederland stabiliseert. De oorzaak van deze stabilisatie zijn de groepen die in de risicozone zaten en in de afgelopen periode aan het programma Groepsontwikkeling hebben deelgenomen. Zij hebben voor groei gezorgd, waar er bij de overige groepen nog geen trendverandering zichtbaar is.

Nader onderzoek van de ledencijfers van Scouting laat zien dat er over 2013 zelfs sprake is van een lichte groei. Deze groei zit voornamelijk bij de jeugdleden en is grotendeels gerealiseerd door het oprichten van nieuwe speltakken bij groepen die in de risicozone zaten en aan het programma Groepsontwikkeling hebben deelgenomen. In onderstaand filmpje zie je daar meer over.

Het filmpje is te downloaden door op deze link te klikken. Het filmpje kun je ook op YouTube bekijken.

Scout-In15

Op Scout-In15 werd teruggeblikt op Groepsontwikkeling tot nu toe! Bekijk de compilatie.

Succes!

Inmiddels hebben ruim 500 groepen deelgenomen aan het programma Groepsontwikkeling. Hun ervaringen, tips en bevindingen zijn gebundeld in een magazine: Succes!
Het magazine is voor zowel leidinggevenden als bestuursleden interessant om te lezen. Succes! staat boordevol tips en ideeën voor jouw groep, van ledenwerving tot recepten en van communicatietips tot financieel beleid. Je kunt Succes! gratis ophalen bij een ScoutShop bij jou in de buurt. Alvast een voorproefje? Bekijk Succes! hieronder.

Delen op: