Scoutingterreinen

Scoutingterreinen worden in de meeste gevallen gebruikt voor kampen en bijzondere activiteiten. Op kamp gaan vormt voor veel scouts het hoogtepunt van het Scoutingseizoen. De manier waarop scouts kamperen, wijkt wel af van 'gewoon' kamperen. Het specifieke gebruik van kampeerterreinen door scouts heeft gevolgen voor de eisen die Scouting aan kampeerterreinen stelt. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door zijn er (weekend)kampen.

Scoutinggroepen draaien hun kamp zelfstandig, vaak in groepen, speltakken, van 25 tot 35 personen. Het aantal kampeermiddelen per groep is zeer divers. Er is veel aandacht voor de omgeving en de natuur. Tijdens het verblijf voorziet de groep zoveel mogelijk in de eigen behoeften en bouwt haar eigen kamp, soms primitief.

Belangrijk voor een Scoutingkampeerterrein zijn specifieke voorzieningen om het Scoutingspel te kunnen spelen, zoals kampvuurplaatsen, activiteitenterreinen en pionierhout. Het beheer vindt plaats door vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor alle taken die met het beheer van de terreinen samenhangen. De overnachtingprijs is laag omdat er geen winstoogmerk is.

Er is in Nederland een grote verscheidenheid in kampeerterreinen, van zeer primitief tot iets luxer met de aanwezigheid van bivakaccommodaties. De terreinen liggen meestal afgelegen in een natuurlijke omgeving. Op veel Scoutingkampeerterreinen kunnen meer groepen tegelijk kamperen. Hierdoor is het ook mogelijk andere scouts te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Onder 'Op kamp' vind je een overzicht met alle kampeermogelijkheden voor scouts in Nederland of lees meer over het beheer en onderhoud van een Scoutingterrein.

Delen op: