Beheer en onderhoud

Het Scoutinggebouw is de uitvalsbasis voor iedere scout. Daarom moet het clubhuis gezellig zijn, maar ook veilig en van goede kwaliteit. Je moet er het Scoutingspel kunnen spelen en je materiaal kunnen opslaan. Bij het beheer van een Scoutinggebouw komt veel kijken. Op deze pagina vind je informatie over het beheer en onderhoud van je gebouw.

Beheer van je accommodatie

Bij het beheer van een accommodatie komt veel kijken. Het Accommodatieboek is een hulpmiddel bij het beheer. Je kunt er alle belangrijke documenten, tekeningen en afspraken in bewaren.

Keuringen en controles

Als beheerder of eigenaar van een gebouw ben je wettelijk verplicht keuringen en controles van je installaties en voorzieningen uit te voeren.

Drinkwater in Nederland is van hoge kwaliteit. Het water blijft zo gezond omdat er wetten en regels zijn rondom aanleg, onderhoud en beheer van drinkwaterinstallaties. Deze regelgeving wordt geïnspecteerd door de drinkwaterbedrijven. Ook Scoutinggroepen hebben hier mee te maken. Je moet als eigenaar of huurder van gebouwen maatregelen nemen om legionellabesmetting te voorkomen en je water drinkbaar te houden. Naast het laten uitvoeren van een eenmalige risicoanalyse, houdt dit in dat je twee keer per jaar watermonsters moet laten nemen om te controleren op het voorkomen van legionella. Ook ben je verplicht jaarlijks de keerkleppen in je leidingen te laten controleren. Meer informatie over de wettelijke regels rondom legionellapreventie is te vinden op het  infoblad legionellapreventie  en het infoblad keerklepcontrole .

Ook je elektrische installatie moet volgens de NEN 3140 norm gekeurd zijn. Onder andere je brandverzekering zal dit als eis stellen. Meer informatie over de wettelijke regels rondom de NEN 3140 keuring is te vinden op het  infoblad NEN 3140 .

Daarnaast moet je gebouw voorzien zijn van blusmiddelen om bij (beginnende) brand op te kunnen treden. Wettelijk ben je verplicht de blusmiddelen tweejaarlijks te laten controleren. Veel verzekeraars stellen een jaarlijkse keuring verplicht. Meer informatie over de regels rondom keuren van blusmiddelen is te vinden op het  infoblad blusmiddelen controle

Delen op: