fotolijn
#ikscoutthuis

#ikscoutthuis

Van offline naar online programma: de leukste inspiratie voor een online Scoutingprogramma!

Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten…

Lees verder
Scouting en het coronavirus

Scouting en het coronavirus

Vragen en antwoorden over Scouting en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en Scouting Nederland houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Het uitgangspunt…

Lees verder
Gewoon omdat we scout zijn

Gewoon omdat we scout zijn

Scouting in de coronacrisis: een open brief van Jaap Boot

Natuurlijk ben je bij Scouting om toffe activiteiten te ondernemen, vrienden te maken en mooie dingen te leren. Daarnaast wil…

Lees verder

Scouting Nederland

Supersnel een nieuwe aanhanger met Steunscouting.nl

Een vervelende ontdekking voor Scouting Uotha eerder dit jaar: er was ingebroken in hun palenhok en hun geliefde aanhanger was meegenomen. Tom Klarenaar, teamleider bij de welpen van Scouting Uotha, kwam met de oplossing: crowdfunding.  

Sceptisch

“We kregen van de verzekering bijna niets meer terug voor onze aanhanger, die weliswaar tien jaar oud was maar nog in prima staat. Daarom dacht ik, misschien kunnen we via crowdfunding iets voor elkaar krijgen.” De andere vrijwilligers waren sceptisch. “Ze dachten, dat zal wel niet werken”, vertelt Tom. Toch ging hij op zoek naar een platform om de actie op te zetten, en vond SteunScouting.nl.  

Drie dagen

Binnen drie dagen had Scouting Uotha haar doel bereikt: er was meer dan € 900 gedoneerd voor een nieuwe aanhanger. “Daar zaten kleine bedragen bij, maar ook donaties van honderd euro of zelfs tweehonderd”, vertelt Tom. “Er was zelfs iemand die al heel lang geen lid meer is, en toch negentig euro doneerde.” En dat allemaal binnen drie dagen. “Ik dacht: zie je wel, het kan wel!”, lacht Tom.

Persoonlijk

De groep heeft de crowdfundingactie op verschillende manieren gedeeld. “We hebben het natuurlijk op Facebook gedeeld”, zegt Tom. “Maar iedere speltak heeft ook een persoonlijke mail naar de ouders gestuurd. Ik denk dat dat vooral geholpen heeft.” Tom was blij met SteunScouting.nl, omdat het duidelijk voor Scouting bedoeld is. “Dat wekt vertrouwen naar je leden toe”, legt hij uit. “Ze herkennen de stijl van Scouting. Ik denk dat ze daardoor sneller bereid zijn te doneren.”  

Vertrouwen

Hoe doe je dat, binnen drie dagen je doel bereiken? “Het doel van je project moet in ieder geval helder zijn”, begint Tom. “Wat bij ons meespeelde, is dat mensen wisten dat onze aanhanger gestolen was – het komt niet uit de lucht vallen. Daarnaast moet je verhaal gewoon goed zijn: laat zien wat je met je actie te bieden hebt.” Hij raadt groepen aan de pagina op SteunScouting.nl goed aan te kleden, zodat mensen meteen zien dat het om hun Scoutinggroep gaat. “Dat wekt vertrouwen”, aldus Tom. 

Over op zonnestroom met Steunscouting.nl

De Leeghwatergroep had een missie het afgelopen jaar: over op zonnestroom! Daarvoor schakelde de groep de hulp in van ouders, vrienden en sponsorbedrijven. Via SteunScouting.nl hield de groep bij hoeveel er al was verdiend. Het doel? € 7.500 verdienen, om 22 zonnepanelen op het dak van het Scoutinggebouw te kunnen plaatsen.

Flessen inzamelen en bomen snoeien

“We hebben allerlei acties gedaan om geld te verdienen”, vertelt vrijwilliger Edwin Bloem. “Zo werd er bijvoorbeeld een barbecue georganiseerd. Dat was heel makkelijk, want mensen konden zich op het platform aanmelden en dan hadden ze meteen betaald.” Iedereen deed iets: “De jongste groepen leverden statiegeldflessen in, en er was ook een snoeiteam dat bomen ging snoeien bij mensen. Het geld dat hiermee verdiend werd, stortten we steeds op onze crowdfundingpagina. Zo konden we bijhouden hoe ver we waren.”

Competitie

“Het leuke aan het bijhouden van verschillende acties op één pagina”, vindt Edwin, “is dat er competitie ontstaat tussen de verschillende speltakken. De pagina is helemaal up-to-date en dus kunnen de leden precies zien hoeveel ze met hun speltak al verdiend hebben.”

Laagdrempelig

De groep is zeer tevreden over het project. “Ik zou het platform zo weer gebruiken”, zegt Edwin. “Het is laagdrempelig, want je hoeft zelf geen hele website te bouwen. Dat is er al en je kunt dus meteen beginnen.” Het enige waarvoor Edwin het platform niet aanraadt, is voor acties met kleine bedragen – zoals de verkoop van Scoutingloten – vanwege de transactiekosten.

Zonnepanelen

De 22 zonnepanelen liggen inmiddels te pronken op het dak van het Scoutinggebouw. “Het heeft nu al 1.000 kilowatt opgeleverd!”, vertelt Edwin trots. Het geld voor de panelen werd niet alleen met acties verdiend, een deel werd ook gesponsord: “We hebben een aantal bedrijven aangeschreven om te vragen of ze een paneel wilden sponsoren. Een aantal bedrijven wilde dat wel.” Edwin heeft meteen een tip voor andere groepen die met sponsors werken: “De meeste bedrijven willen niet rechtstreeks op zo’n pagina betalen. Ze stortten het bedrag dan op onze groepsrekening, en ik maakte dat weer over naar ons project op SteunScouting.nl. Zo konden we wel blijven bijhouden hoeveel we verdienden.”

 

Steunscouting.nl

Zijn er bij je groep al jarenlang plannen voor een verbouwing van het clubhuis? Zijn er nieuwe tenten nodig? Een extra vlet? Met de hele groep op jubileumkamp? Laat jullie dromen uitkomen met behulp van Steunscouting.nl! Steunscouting.nl is een nieuw crowdfunding platform speciaal voor Scoutinggroepen en -organisatieonderdelen. Met Steunscouting.nl kan iedere groep inkomsten genereren voor projecten waar alle leden baat bij hebben, van de bouw van een nieuwe keuken tot de aanschaf van pionierhout. Laat je uitdagen en zorg ervoor dat jullie dromen uitkomen!

Benieuwd naar de ervaringen van andere scouts met Steunscouting.nl? Scouting Uotha uit Uden had in een week tijd met een crowdfundingactie al het geld bij elkaar voor een nieuwe aanhanger nadat de oude gestolen was en de Leeghwatergroep uit Badhoevedorp ging met behulp van crowdfunding over op zonnestroom

Zo werkt het

Crowdfunding is een manier om een project te financieren en tegelijkertijd draagvlak, betrokkenheid en promotie bij een groot publiek te creëren. Steunscouting.nl is een crowdfundingplatform speciaal voor alle Scoutinggroepen en andere Scoutingonderdelen in Nederland en biedt groepen een nieuwe manier om inkomsten te genereren. Op Steunscouting.nl maak je een eigen, gepersonaliseerde crowdfunding webpagina aan. Op de webpagina kun je meerdere projecten plaatsen waarvoor je geld wilt inzamelen. Dat kan van alles zijn! Denk aan een uniek zomerkamp voor de hele groep, nieuw pionierhout of een grootschalige verbouwing van het clubhuis.

Ledenacties

Leden kunnen zich op verschillende manieren inzetten voor een project. Door zelf rechtstreeks een donatie te doen of, nog leuker, door een actie te starten. Dat wil zeggen dat leden iets organiseren, alleen of met bijvoorbeeld hun speltak of ploeg, waarmee geld wordt opgehaald voor het project. Bijvoorbeeld de jaarlijkse oliebollenverkoop of een autowasdag.

Doneren is eenvoudig

Mensen die jouw Scoutinggroep een warm hart toedragen of een project van je groep in het bijzonder, doneren eenvoudig via iDEAL. Dit heeft als bijkomend voordeel dat scouts niet meer met contant geld over straat hoeven. Daarnaast zijn de projecten gemakkelijk te delen via social media waardoor een project, zonder veel moeite te doen, veel mensen bereikt.

Aan de slag

Wanneer je besluit om je samen met je groep aan de slag te gaan met Steunscouting.nl dan kun je rekenen op de hulp van Scouting Nederland. Je krijgt toegang tot een supersimpel beheerplatform voor je eigen pagina en alle projecten en acties. Uiteraard zijn er handige hulpmiddelen om goed voorbereid van start te gaan. Natuurlijk kun je ons ook altijd contacten voor meer informatie. Je vindt alle informatie en hulpmiddelen op www.steunscouting.nl

Wat levert Steunscouting.nl mijn groep op?

  • Betrokkenheid van leden, vrienden, familie en anderen bij (de financiële situatie van) je vereniging
  • Inkomsten om ambities en projecten van je Scoutinggroep te financieren (donaties worden maandelijks uitbetaald)
  • Naamsbekendheid in de omgeving én wellicht zelfs nieuwe leden

Wat kost Steunscouting.nl mijn Scoutinggroep?

  • Het gebruik van Steunscouting.nl is voor iedere Scoutinggroep of -onderdeel gratis en wordt beschikbaar gesteld door het Scouting Nederland Fonds. Er zijn dus geen abonnement- of opstartkosten.
  • Steunt iemand jouw project? Dan wordt per donatie € 1,00 ingehouden. Hiervan worden door Scouting Nederland bijvoorbeeld de kosten voor de doorontwikkeling van het platform, de hosting en de helpdesk betaald. Daarnaast zijn er transactiekosten voor iDEAL richting de banken. Een donateur heeft bij de afronding van zijn of haar betaling de mogelijkheid nog € 0,40 eurocent extra te betalen (optioneel) om bij te dragen in deze transactiekosten. Uit de ervaring van Steunscouting.nl en vergelijkbare platforms blijkt dat de meeste donateurs ervoor kiezen dit bedrag te betalen, zodat het nettobedrag dat je als groep gedoneerd krijgt, hoger blijft. 

Alternatieven
Er zijn veel verschillende crowdfundingwebsites op internet te vinden. De meeste websites werken met opstartkosten, abonnementskosten en een percentage vergoeding over het gedoneerde bedrag. Het Scouting Nederland Fonds vindt het eerlijker te werken met een vaste fee. De ervaring met crowdfunding leert namelijk dat het gemiddelde donatiebedrag ongeveer € 35,00 is. De percentages bij de meeste websites varieren van 5% tot 10% en daarmee kost het je als groep dan relatief veel. Bij Steunscouting.nl zijn er geen opstart- en abonnementskosten. Deze kosten neemt het Scouting Nederland Fonds voor haar rekening. Het gebruik van Steunscouting.nl kost je als groep dus niets; de donateurs betalen een kleine, vaste bijdrage om de kosten voor helpdesk, hosting, onderhoud en doorontwikkeling te dekken. Hierover zijn we zowel op de website zelf als in het betalingsproces eerlijk en helder.

Acties

Scouting Nederland heeft voor Scoutinggroepen verschillende acties beschikbaar gesteld, vanuit Scouting of in samenwerking met partners, om zo geld voor je groepskas te genereren. Denk hierbij aan de Nationale Scoutingloterij of de VriendenLoterij. Zo verdien je op een eenvoudige en leuke manier een mooi bedrag voor jouw Scoutinggroep.

Zelf een actie organiseren

Scoutinggroepen verzinnen vaak allerlei acties om hun financiële situatie te verbeteren. Soms heb je voor deze activiteiten speciale toestemming nodig en ben je gebonden aan allerlei wettelijke regels, zoals de wet op de kansspelen of mogelijk heb je een vergunning nodig. In een speciaal infoblad over Financiele acties lees je hier meer over.

Partners van Scouting