fotolijn
#ikscoutthuis

#ikscoutthuis

Van offline naar online programma: de leukste inspiratie voor een online Scoutingprogramma!

Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten…

Lees verder
Scouting en het coronavirus

Scouting en het coronavirus

Vragen en antwoorden over Scouting en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en Scouting Nederland houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Het uitgangspunt…

Lees verder
Gewoon omdat we scout zijn

Gewoon omdat we scout zijn

Scouting in de coronacrisis: een open brief van Jaap Boot

Natuurlijk ben je bij Scouting om toffe activiteiten te ondernemen, vrienden te maken en mooie dingen te leren. Daarnaast wil…

Lees verder

Scouting Nederland

Scouting Nederland Fonds & Scouting Graaf van Lynden

Zaterdagochtend 5 november 2011 rukte de brandweer om 06.34 uur uit voor een brand in het Scoutinggebouw van Scoutinggroep Graaf van Lynden uit Lisse. Helaas mocht het niet baten en moest het clubhuis als verloren worden beschouwd. Zonder onderkomen had de Scoutinggroep geen eigen plekje meer en dus moest er een nieuw gebouw komen.

Op zaterdag 15 december 2012 was het zover: de grote opening van het nieuwe Scoutinggebouw van Graaf van Lynden. Het was een bijeenkomst waar veel belangstellenden hun gezicht hebben laten zien en waarbij er een prachtig nieuw gebouw tentoon werd gesteld. Scouting Graaf van Lynden bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit nieuwe gebouw, waaronder het Scouting Nederland Fonds.

Voorzitter Erik Annaert vertelt dat hij het Scouting Nederland Fonds kende vanuit diverse publicaties van Scouting Nederland. Toen hun gebouw in rook opging, besloot hij contact op te nemen. "Het ging heel snel", aldus Annaert. "Mijn ervaring met het Scouting Nederland Fonds is heel positief. De aanvraag is snel en accuraat opgepakt, zodat wij weer verder konden." Ook vond Annaert het niet lastig om een aanvraag in te dienen bij het Scouting Nederland Fonds: "Het indienen van een aanvraag was heel eenvoudig. Met de beschikbaarheid van de nodige formulieren en een goede instructie was het heel goed te doen. Het Scouting Nederland Fonds heeft een belangrijke financiële bijdrage geleverd om tot realisatie van ons nieuwe gebouw te komen en daar zijn wij erg dankbaar voor."

Scouting Nederland Fonds & Scouting De 4 Ambachten

Eén van de groepen die het Scouting Nederland Fonds de afgelopen jaren heeft geholpen is Scouting De 4 Ambachten uit Axel. Door een verwoestende brand raakten zij in december 2010 hun clubhuis kwijt, samen met alles wat daarin stond. Geen onderkomen meer voor de kinderen, alle kampeerspullen en al het spelmateriaal weg. En nog erger: ook alle tastbare herinneringen aan groepsactiviteiten en zomerkampen lagen in as. Een dramatische gebeurtenis voor elke Scoutinggroep. Mede dankzij het Scouting Nederland Fonds zijn ze nu net klaar met de bouw van een nieuw clubhuis, zodat hun jeugdleden elke zaterdag weer een eigen plekje hebben.

Theo Mattheeuws, voorzitter van Scouting Axel, zegt: "Scouting Nederland heeft ons na de brand erg goed geholpen. We hebben enorm veel steun gehad aan de handleiding van Scouting Nederland In de brand, uit de brand. Hierin vonden we praktische tips hoe te handelen vlak na de brand. In de handleiding stond bijvoorbeeld hoe we moesten communiceren naar de overheid, ouders, leden, leiding en bestuur. Tevens vonden we hierin handige adressen voor fondsenwerving, wat op dat moment heel handig is. Aan die informatie hebben we enorm veel gehad."

Via deze handleiding kwam Scouting De 4 Ambachten op het idee om een aanvraag in te dienen bij het Scouting Nederland Fonds. "In vergelijking met andere fondsen is het vrij eenvoudig om een aanvraag in te dienen bij het Scouting Nederland Fonds", aldus Mattheeuws. "Dankzij de bijdrage van het Scouting Nederland Fonds konden we ons nieuwe gebouw helemaal afmaken. Deze laatste steun in de rug was heel belangrijk voor de motivatie van de bouwploeg en leiding en hier zijn we nog steeds heel dankbaar voor. Zonder het Scouting Nederland Fonds zou Scouting De 4 Ambachten nu geen nieuw clubhuis hebben."

Scouting Nederland Fonds & Scouting Buys Ballot

Een Scoutinggroep die veel aan het Scouting Nederland Fonds heeft gehad, is Scouting Buys Ballot uit Epe/Heerde. Scouting Buys Ballot wilde één van hun gebouwen compleet vernieuwen. Het bestaande gebouw was al meer dan 45 jaar oud en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook door de invoering van een speltak voor scouts met een beperking was aanpassing noodzakelijk. Het Scouting Nederland Fonds heeft aan deze renovatie kunnen bijdragen met een bedrag van € 5000,-.

Heinz Haendel, van de bouwcommissie van Scouting Buys Ballot, vertelt dat ze in contact kwamen met het Scouting Nederland Fonds via de voorzitter van de groep: "Hij had er weleens van gehoord en via internet hebben we meer informatie gevonden. Het bleek zeer eenvoudig om een aanvraag in te dienen." Haendel vertelt dat de bijdrage van het Scouting Nederland Fonds erg heeft geholpen bij de renovatie van hun clubgebouw: "Het Scouting Nederland Fonds heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan ons renovatieproject, het renoveren van het meisjesgebouw. Zonder het Scouting Nederland Fonds was dit ons niet gelukt."

VriendenLoterij & Scouting Christoforus

Scouting Christoforus is één van de vijftien Scoutinggroepen in Arnhem. In 2013 vierden ze hun tachtigjarig jubileum samen met alle honderd leden. Het feestjaar kende nog een jubileum: het tienjarig bestaan van de blokhut die mede dankzij de VriendenLoterij is gebouwd. Reinier Peeters van Scouting Christoforus uit Arnhem is enthousiast over deelname aan de VriendenLoterij.

“Ruim tien jaar geleden zijn we begonnen met de Sponsorloterij, later de Sponsor Bingo Loterij en nu de VriendenLoterij. We waren destijds hard aan het sparen voor een nieuwe blokhut. Een verbouwing kost veel geld en zoals veel Scoutinggroepen, konden ook wij de extra centjes goed gebruiken. Deelname aan de VriendenLoterij paste goed in het plaatje!”

Warme band

Scouting Christoforus ziet het succes in de warme band die de deelnemers van de loterij hebben met de groep. “Natuurlijk doen we mee aan allerlei acties, zoals de Grote Clubactie, hebben we sponsors en donateurs, maar de VriendenLoterij springt er toch uit. Het mooie van de VriendenLoterij is dat mensen die een lot kopen, een percentage van de inleg aan onze groep koppelen. Dit zijn inkomsten die we elk kwartaal weer ontvangen. Tegelijkertijd maken vrienden van de groep ook nog eens kans op mooie prijzen!”

Deelname aan de VriendenLoterij levert het hele jaar door geld op. “Als we kerststukjes verkopen, levert dat maar één keer per jaar inkomsten op. Iedereen die meespeelt met de VriendenLoterij, op welk moment in het jaar dan ook, kan aangeven dat ze Christoforus willen sponsoren. Een kleine moeite, met veel voordeel voor ons.”

Reinier is blij met de hulp die de VriendenLoterij het jaar door biedt. “Via een speciale pagina op de website van de VriendenLoterij kunnen we bijhouden hoeveel mensen er voor onze groep meespelen. Daarnaast zijn er mensen van de loterij die ons helpen bij telefoonacties en hebben ze tips om meer loten te verkopen. Dit alles maakt het alleen nog maar makkelijker om veel inkomsten te genereren voor onze groep." Hoewel de laatste jaren het aantal loten dat meespeelt voor de groep wat is teruggelopen, levert het de groep nog aardig wat op. Reinier: “In onze ‘gouden dagen’ hadden we heel veel loten die aan de Christoforus gekoppeld waren. Dit liep zelfs op tot 180 loten, ruim 750 euro per kwartaal! Op dit moment is het aantal loten teruggelopen naar 55, maar het blijft een mooie bron van inkomsten.”

Prachtige blokhut

Het heeft de groep al met al veel gebracht. “Nu, tien jaar later, hebben we een prachtige blokhut die zelfs al schuldenvrij is, mede door de VriendenLoterij. Grote uitgaven als tenten of een nieuwe aanhanger kunnen uit de inkomsten van de loterij betaald worden. Ook kunnen we door deze extra inkomsten onze contributie laag houden. Iedereen kan daardoor bij Scouting en daar doen we het voor.”

Scouting Christoforus kijkt graag vooruit. Reinier: “Binnenkort houden we een grote actie waarbij we gaan proberen ons aantal deelnemende loten weer op het oude hoogtepunt te krijgen, of misschien zelfs wel erboven. Voor ons is de VriendenLoterij onmisbaar en we hopen we nog lang samen te werken.”

Partners van Scouting